Activități preventive în cadrul proiectului ,,Sigur acasă”

Poliția Română, prin intermediul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a inițiat, în luna martie 2023, Proiectul național de prevenire a furturilor din locuințe ,,Sigur acasă”, al cărui scop este prevenirea furturilor din locuințe, prin creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la formele de manifestare și prin înțelegerea modului de prevenire a acestora.
 
Conceptul proiectului s-a concentrat pe tema importanței conștientizării proprietarilor cu privire la faptul că, prin neadoptarea unor măsuri adecvate de prevenire, uneori dintre cele mai elementare, practice, pot ,,invita” hoții să comită infracțiuni.
Astfel, prin dezvoltarea parteneriatelor la nivel național și local și organizarea unor acțiuni destinate informării cetățenilor, în toate județele au fost derulate activități de conștientizare în zone stradale și în centre comerciale, workshopuri, seminare tematice, evenimente publice, în urma cărora beneficiarii au primit materiale și mesaje preventive.
În cadrul proiectului, la nivel național, au fost desfășurate 577 de activități de informare și prevenire în mediul urban și 243 în mediul rural, cu peste 54.000 de beneficiari direcți, fiind totodată distribuite 32.352 de materiale preventive.
Polițiștii de prevenire și din cadrul altor structuri au interacționat cu cetățenii cu privire la cele mai frecvente moduri de operare utilizate, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.
 
De asemenea, pentru diseminarea mesajelor preventive, destinate informării și responsabilizării cetățenilor cu privire la importanța asigurării măsurilor de protecție a locuinței, polițiștii au participat cu standuri de informare la mai multe evenimente de amploare, cum ar fi festivaluri internaționale de muzică.
Discuțiile abordate în cadrul activităților desfășurate au vizat conștientizarea populației generale cu privire la vulnerabilitățile exploatate de autorii de infracțiuni și cum pot fi prevenite furturile din locuință, acțiunile de informare fiind marcate de o rată ridicată de participare a beneficiarilor.
Pentru prevenirea furturilor din locuință, Poliția Română vă recomandă să vă luați măsuri, care să limiteze posibilitățile de acces la bunurile de valoare și prelungirea timpului necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.
Puteți opta pentru sistem antiefracție cum ar fi sisteme de alarmă și sirene, pentru ferestre sau uși, detectori de mișcare sau camere video sau ferestre și uși rezistente antiefracție.
Pentru a vă proteja bunurile și valorile din locuință și a descuraja persoanele care vor să pătrundă prin efracție, instalați mai multe tipuri de bariere fizice (uși, încuietori, grilaje, obloane), dar și sisteme de securitate antiefracție, de control al accesului sau sisteme de supraveghere și înregistrare video.
 
De asemenea, recomandăm o atenție deosebită la informațiile pe care le postați în spațiul virtual!Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori!
Manifestați prudență la datele și fotografiile pe care le postați și evitați să faceți publică plecarea dumneavoastră de la domiciliu, pentru perioade lungi.
Până la finalul anului 2023, Poliția Română va continua implementarea proiectului și a activităților de prevenire.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română Peste 400 de premise reținute, în doar 24 de ore

26 Apr 2024 400

DIICOT, acțiune fulger la Constanța! Ce s-a descoperit la percheziții (FOTO)

25 Apr 2024 615

Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui, spre Constanța

24 Apr 2024 314

România Se fac înscrieri la Școala de Poliție! Vezi de când

23 Apr 2024 564

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1458

Rezultate ale acțiunii BLOCADA, în ultimele 24 de ore

14 Apr 2024 696

Intervențiile polițiștilor în ultimele 24 de ore. Constatări

14 Apr 2024 530

Cadouri „otrăvite“ pentru mai mulți bătrâni din Constanța! A intervenit Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română

14 Apr 2024 803

Poliția RomânăBrigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova-Trafic de minori

10 Apr 2024 299

Intervențiile polițiștilor, în ultimele 24 de ore

09 Apr 2024 386

Operațiuni de amploare ale DIICOT și ale poliției pentru destructurarea unor grupuri infracționale (VIDEO)

03 Apr 2024 521

Avansări de Ziua Poliției Române, la Tulcea!

25 Mar 2024 721

IPJ Constanța Ziua Poliției Române. Mesajul transmis de chestorul de poliție Dumitru Bîltag

25 Mar 2024 604

Polițist din Covasna, cercetat pentru acte sexuale cu două minore și pornografie infantilă!

20 Mar 2024 772

Poliția Română dă alerta asupra unei noi metode de fraudă pentru clienții băncilor

17 Mar 2024 643