IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

Nr. 665 din 18 octombrie 2023
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Activități preventive desfășurate de polițiști în școli
 
 
Aproape 150 de copii au fost vizitați de polițiști, în ziua de 17 octombrie a.c.. Astfel, polițiștii argeșeni au defășurat, în cursul acestei zile, activități educativ-preventive cu elevii din 4 unități de învățământ, dintre care 2 licee.
 
Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș, precum și polițiștii de proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș și din cadrul Poliției Orașului Topoloveni, au acționat la unități de învățământ din Pitești, Curtea de Argeș și Topoloveni.
Unitățile școlare care au primit vizita polițiștilor în cursul zilei de 18 octombrie sunt următoarele:
- Liceul Tehnologic „Dimitrie Dima” din municipiul Pitești;
- Școala Gimnazilaă ,,Nicolae Simonide” din municipiul Pitești;
- Școala Gimnazială ,,Regina Maria” din municipiul Curtea de Argeș;
- Liceul Teoretic ,,Ion Mihalache din orașul Topoloveni.
Activitățile informativ-preventive sunt desfășurate de polițiștii argeșeni cu scopul creșterii siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, precum și prevenirii și combaterii faptelor antisociale.

În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor. De asemenea, au fost dezbătute aspecte privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor, precum și riscurile consumului substanțelor care creează dependent, cu precădere al celor cu efect psihoactiv.
De asemenea, în funcție de interesul manifestat de elevi și de categoria de vârstă, au fost transmise și aspecte referitoare la normele de circulație pe drumurile publice, dar și cu privire la modificarea legislației ce se referă la felul în care vor fi aplicate pedepsele în situațiile în care conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, situație în care cei vinovați vor fi condamnați la pedepse cu executare.
Totodată, tuturor beneficialilor le-au fost prelucrate prevederile legale în vigoare și le-a fost pus în vedere să respecte programul și regulamentul de ordine interioară al unităților școlare.

Beneficiari ai activităților educativ-preventive din cursul zilei de ieri au fost un total de 138 de elevi (dintre care 45 de liceeni) și 6 cadre didactice.
 
  •  
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fiind organizate 72 de filtre.
Au fost legitimate 955 de persoane, au fost verificate 681 autoturisme și au fost efectuate 301 testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 78.000 de lei, dintre care 321 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 46 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul abaterilor constatate în filtrele rutiere instituite, au fost reținute 11 permise de conducere și au fost retrase 15 de certificate de înmatriculare.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești
 
 
În ziua de 17 octombrie  a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
În cadrul acțiunilor, polițiștii de ordine publică au legitimat peste 200 de persoane și au verificat aproape 100 de autovehicule.
Totodată, au fost efectuate verificări cu privire la modul de organizare și executare a serviciului de pază, la mai multe obiective, dintre care 6 unități școlare.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni au aplicat, în total, 80 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 13.530 de lei, fiind reținute 2 permise de conducere și retrase 4 certificate de înmatriculare, după cum urmează:
  • 13 sancțiuni, în valoare totală de 2.500 de lei, conform Legii 61/1991R privind normele de conviețuire socială;
  • 66 de sancțiuni, în valoare totală de 10.730 de lei, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice;
  • 2 sancțiuni, în valoare de 300 de lei, ca urmare a abaterilor referitoare la paza obiectivelor și bunurilor.
 
  •  
 
Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii Serviciului Rutier Argeș, împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum și depistarea conducătorilor auto care încalcă legislația rutieră, în special a conducerii agresive, precum și a conducătorilor auto care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a subvstanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii rutieri au aplicat 230 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 54.375 de lei, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 9 permise de conducere și retragere a 12 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
  •  
 
Acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră
 
 
În ziua 17 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au continuat acțiunile de prevenire a încălcărilor normelor rutiere cu risc crescut de provocare a unor accidente de circulație, cum sunt conducerea cu viteză excesivă sau sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului.
Activitățile au fost desfășurate atât pe raza municipiului Pitești, cât și în localitățile din mediul rural de pe raza de competență.
În urma abaterilor constatate în cele 24 de ore, polițiștii rutieri piteșteni au aplicat 80 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.295 de lei, au reținut două permise de conducere și au retras un certificat de înmatriculare.
De asemenea, polițiștii întocmit un dosar penal, conform art. 335 din Codul Penal, ca urmare a depistării unei persoane care conducea fără drept.
Dintre sancțiunile aplicate, 32 au fost ca urmare a încălcării regimului legal de viteză (din care una cu mai mult de 50 de km/h peste limita legală), 12 ca urmare a neutilizării centurii de siguranță sau a mijloacelor speciale de retenție pentru copii, 5 ca urmare a nerespectării regulilor referitoare la traversarea drumului, și 3 ca urmare a utilizării telefonului mobil fără un dispozitiv de tip ,,hands-free”.
 
  •  
 
Conducea cu viteză excesivă
 
 
În ziua de 17 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 50 de ani, din Bughea de Sus, care conducea un autoturism pe DN 73, pe raza comunei Schitu-Golești, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 122 km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă, în valoare de 1.305 lei, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
 
  •  
 
Minor depistat în timp ce conducea, fără drept, o motocicletă
 
 
În ziua de 17 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un minor de 17 ani, din Pitești, care conducea o motocicletă, pe str. Henri Coandă din municipiul Pitești, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că cel în cauză nu figurează ca posesor de permis de conducere.
Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Depistat de polițiști conducând, deși avea dreptul de a conduce anulat
 
 
În ziua de 17 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Curtea de Argeş au depistat un bărbat de 52 de ani, din Arefu, care conducea un autoturism pe str. Valea Sasului din municipiul Curtea de Argeș, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că cel în cauză figurează cu permisul de conducere anulat.
Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Cercetări finalizate de polițiști
 
 
În ziua de 17 octombrie a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Hârtiești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, referitor la săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și agresiune sexuală, în care bărbatul bănuit de săvârșirea faptei este cercetat în stare de arest preventiv.
Din cercetări s-a stabilit că, în dimineața zilei de 03 septembrie a.c., începând cu ora 06:00, un bărbat de 45 de ani, din Hârtiești, ar fi agresat sexual și lipsit de libertate o minoră de 16 ani, pe care ar fi condus-o, prin întrebuințarea de amenințări, la locuința acestuia, unde s-ar fi încuiat în interiorul imobilului.
Cei în cauză ar fi realizat deplasarea cu autoturismul condus de fiica bărbatului, de 19 ani, cea din urmă corespondând prin mesaje cu minora, și apelând la S.N.U.A.U. 112 ca urmare a solicitării acesteia, fiind eliberată în urma intervenției polițiștilor.
Reamintim că, în ziua de 04 septembrie, după administrarea probatoriului în dosarul penal aflat sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, bărbatul de 45 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță. În ziua următoare, de 05 septembrie, bărbatul a fost prezentat de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung în fața instanței competente, iar Judecătoria Câmpulung a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu propunere de trimitere în judecată.
 
          BIROUL DE PRESĂ

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore

22 Apr 2024 234

IPJ ArgeșAcțiuni ale polițiștilor piteșteni

09 Apr 2024 268

IPJ Argeș Sub influența alcoolului, a provocat un eveniment rutier

08 Apr 2024 329

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore

25 Mar 2024 414

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

17 Jan 2024 443

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

10 Nov 2023 544

IPJ ArgeșTânăr de 18 ani, depistat conducând cu viteză excesivă

08 Nov 2023 502

IPJ Argeș Buletin de presă

06 Oct 2023 464

IPJ Argeș Buletin de presă 18 septembrie

18 Sep 2023 591

IPJ Argeș Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

06 Sep 2023 579

IPJ Argeș Buletin informativ 1 septembrie 2023

01 Sep 2023 624

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

30 Aug 2023 542

IPJ Argeș Depistat conducând sub influența alcoolului

17 Aug 2023 541

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

01 Aug 2023 532

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

31 Jul 2023 560