ISU IalomițaMisiunile pompierilor ialomițeni

        Nr.25 din 03 iulie 2023
 
          
 
BULETIN INFORMATIV
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, intervenții în cazul accidentelor rutiere și salvarea persoanelor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 47 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 72 de ore (30.06-02.07.2023).
La nivel județean, 31 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
 
    ! Trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier, produs pe DN2A, pe raza localității Ion Roată, în care au fost implicate două autoturisme. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma coliziunii au rezultat două victime, conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au fost monitorizate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior fiind transportate la Spitalul Municipal Urziceni. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.
  
! De asemenea, în data de 01.07.2023, în jurul orei 09:30, Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit la o misiune de salvare, a unei persoane căzută într-o fântână, cu o adâncime de aproximativ 7 metri. La locul solicitării au fost alocate o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și un container multirisc. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. Victima, o persoană cu vârsta de aproximativ 69 de ani a fost extrasă în siguranță, ulterior fiind predată echipajului SAJ. După acordarea primului ajutor medical, aceasta a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, pentru investigații suplimentare.
 
În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 14 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 14 incendii care au avut loc în perioada menționată, 12 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, culturi și gunoi menajer), fiind afectate aproximativ 20 hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere, în patru dintre situații, iar în celelalte opt focul deschis în spații deschise.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu al județului Ialomița face apel la cetățeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
- desfășurarea arderii să aibă loc numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor , deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;

- colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să fie controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curățarea de vegetație, a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
 
! În dimineața zilei de duminică, două echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu produs la remorca unui camion, încărcată cu hârtie igienică, pe raza localității Ciocârlia. La fața locului au fost alocate două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Pentru lichidarea incendiului, dar și pentru îndepărtarea efectelor negative, salvatorii au acționat aproximativ cinci ore. În urma evenimentului au ars 12 tone de hârtie igienică și remorca în proporție de aproximativ 60%.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic.
 
!   În perioada de referință, Detașamentul de pompieri Urziceni a intervenit pentru lichidarea unui incendiu la un solar, al unui cetățean din localitatea Movilița. S-a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD. Au ars: aproximativ 300 kg de porumb, articole de mobilier vechi, aproximativ 30 de metri pătrați folie și 1500 pui de găină. Concomitent cu acțiunea de stingere, echipajul medical a acordat primul ajutor medical unei persoane de sex feminin, cu vârsta de aproximativ 39 de ani, care prezenta un atac de panică.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric, generat de un cablu defect sau neizolat corespunzător.
 
       În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
    Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
                                               Compartimentul Informare și Relații Publice  
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IalomițaMisiunile pompierilor ialomițeni

29 May 2023 644

ISU IalomițaMisiunile pompierilor ialomițeni

15 May 2023 582

ISU IalomițaMisiunile pompierilor ialomițeni în perioada sărbătorilor Pascale

18 Apr 2023 459

ISU Ialomița Buletin informativ - Misiunile pompierilor ialomițeni din ultimele 24 de ore.

10 Aug 2021 629

ISU Ialomița Comunicat de presă - Misiunile pompierilor ialomițeni în perioada 18–22.06.2021

22 Jun 2021 735