Deputaţii europeni consideră că interdependenţa UE - Turcia trebuie să fie înscrisă în procesul de reformă

Relaţia UE - Turcia are nevoie de un nou impuls, dar îl va primi doar în cazul în care Turcia va face mai multe progrese în direcţia reformei, se arată în rezoluţia votată joi de Parlament. Rezoluţia referitoare la raportul Comisiei privind progresele înregistrate în 2011 îndeamnă Turcia să progreseze în reformarea sistemului său judiciar şi protejarea libertăţilor civile şi exprimă îngrijorări legate de legile restrictive privind libertatea presei şi procesele intentate jurnaliştilor.

Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL), raportorul Parlamentului European cu privire la Turcia, a declarat înainte de vot: "Interdependenţa dintre UE şi Turcia, subliniată în această rezoluţie, poate determina numai rezultate pozitive, dacă se încadrează într-un context de angajamente reciproce. Pentru Turcia, aceasta înseamnă rezultate concrete în procesul de reforme şi îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale cu vecinii săi. Pentru UE, eforturi reînnoite sunt necesare pentru crearea condiţiilor pentru deschiderea unor noi capitole de negociere".

Libertăţile civile şi drepturile fundamentale

Rezoluţia exprimă îngrijorarea privind deteriorarea libertăţii presei şi legile care limitează libertatea de expresie în Turcia, numărul mare de cazuri în justiţie împotriva jurnaliştilor şi perioadele excesiv de lungi de detenţie înaintea procesului in justiţie.

Parlamentul European subliniază faptul că reforma pentru o justiţie modernă, independentă şi imparţială ar trebui să creeze condiţiile necesare pentru începerea negocierilor privind sistemul judiciar şi drepturile fundamentale, justiţia şi afacerile interne. Deputaţii susţin noua abordare a Comisiei de a demara negocierile pentru aceste capitole încă de la începutul procesului şi de a le închide la sfârşitul acestuia.

Reforma în domeniul libertăţii de gândire este de importanţă majoră, subliniază deputaţii europeni cerând un tratament egal al tuturor comunităţilor religioase. De asemenea, trebuie asigurate drepturi egale pentru femei, toleranţă zero pentru violenţa împotriva femeilor şi copiilor şi accesul cât mai larg la educaţie.

Sprijin pentru o "agendă pozitivă"

Parlamentul sprijină "Noua Agendă pozitivă" a Comisiei care are scopul de a crea un nou dinamism în relaţia UE - Turcia. De asemenea, Parlamentul recunoaşte rolul strategic al Turciei în regiune şi consideră că UE şi Turcia ar trebui să îşi intensifice cooperarea cu privire la priorităţile comune de politică externă şi de vecinătate, precum şi în domeniul energiei.

În timp ce laudă poziţia fermă a Turciei în ceea ce priveşte Siria, considerând-o "o sursă de inspiraţie pentru democratizarea statelor arabe ", Parlamentul European regretă declaraţiile Turciei că va îngheţa relaţiile cu Preşedinţia cipriotă a UE dacă problema legată de nordul Ciprului nu este rezolvată până la jumătatea anului 2012. Parlamentul sprijină negocierile de reunificare conduse de ONU şi solicită Turciei să înceapă retragerea forţelor sale din Cipru.

Reforma constituţională


Turcia trebuie să aplice pachetul de reformă constituţională din 2010 şi să asigure un proces politic lin, bazat pe consens, pentru elaborarea unei noi Constituţii civile. Societatea civilă trebuie să fie incluse în acest proces, spun deputaţii europeni.

Deputaţii europeni consideră că procesul de reformă constituţională ar trebui să permită deplina recunoaştere a comunităţilor etnice şi religioase din Turcia, să ia în considerare natura modernă a cetăţeniei şi să promoveze protecţia constituţională a drepturilor privind utilizarea limbii materne.

Rezoluţia cere de asemenea Turciei să găsească o soluţie politică la problema kurdă.

Liberalizarea regimului de vize

Rezoluţia subliniază faptul că Turcia este singura ţară candidată la UE care nu beneficiază de liberalizarea vizelor. Aceasta solicită un plan de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize de îndată ce Turcia semnează acordul privind imigraţia ilegală.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1218

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1263

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1294

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1234

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1395

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1534

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1991

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1601

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1541

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1465

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1637

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1879

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3829

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3151

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6228