Îngrijorări în legătură cu acordul privind consolidarea uniunii economice

Miercuri, Parlamentul European a tras un semnal de alarmă în legătură cu posibilele riscuri ale acordului interguvernamental în curs de negociere privind consolidarea uniunii economice. Rezoluţia parlamentară exprimă îndoieli serioase în legătură cu nevoia unui astfel de acord în afara sistemului UE, subliniind că legitimitatea democratică trebuie îmbunătăţită şi că acordul trebuie să încurajeze şi creşterea, nu numai să impună austeritate.

Luând cuvântul înaintea votului, reprezentanţii grupurilor politice au fost de acord că, din motive diferite, acordul internaţional propus nu era necesar, fiind chiar periculos.

Elmar Brok (PPE, DE) a declarat că "acest acord nu ar fi fost prima noastră alegere pentru soluţionarea acestei probleme. Trebuie să evităm o Uniune divizată şi să garantăm drepturile tuturor instituţiilor".

Roberto Gualtieri (S&D, IT) a spus : "Rezolutia noastră este esenţială, deoarece am fi putut evita un sistem interguvernamental. Este paradoxal faptul că, abia s-a uscat cerneala pe "pachetul de şase propuneri economice" (six pack), şi unele state membre vor deja să îl revizuiască prin intermediul unor metode interguvernamentale".

Guy Verhofstadt (ALDE, BE) a declarat: "Acest acord interguvernamental este un exerciţiu foarte periculos. Trebuie să limităm obiectivul său la minimum: la regula de aur. În maximum cinci ani, întregul său conţinut trebuie inclus în tratatele UE".

Daniel Cohn Bendit (Greens/EFA, FR): " Acest acord internaţional este complet inutil - nu avem nevoie de el. Nici măcar pieţele nu sunt convinse de acest text, deoarece ele vor o politică economică coerentă. Acesta nu este răspunsul de care are nevoie această criză".

Martin Callanan (ECR , UK ) : Acest acord nu va putea rezolva în niciun fel problemele imediate. A deturnat atenţia şi resursele de la soluţionarea reală a crizei. Datoriile a numeroase state membre sunt nesustenabile şi au nevoie de reforme substanţiale şi apoi de devaluare.

Soren Bo Sondergaard (GUE/NGL) : Prin acest acord nu vom reveni la stabilitatea euro, iar austeritatea nu va conduce la creştere economică. De asemenea, adânceşte procesul de integrare europeană, fără a cere opinia cetăţenilor. Nu îl putem susţine.

Nigel Farrage (EFD, UK) a spus: "Numai măsurile de austeritate nu vor funcţiona. Veţi duce ţările la depresiune economică numai ca să salvaţi proiectul euro. Statele din sud, în special, trebuie să iasă din zona euro şi să devalorizeze" .

Un nou tratat cu obiective reduse...

Rezoluţia exprimă îndoieli în legătură cu necesitatea unui astfel de acord interguvernamental, ţinând cont de faptul că obiectivele principale ale acestuia pot fi realizate mai eficient în sistemului UE existent. În plus, rezoluţia insistă că uniunea economică şi fiscală reală nu poate fi obţinută decât prin sistemul UE existent, deja testat.

... şi multe pericole
Rezoluţia subliniază şi potenţialele probleme pe care noul acord, în forma sa actuală, le-ar putea provoca, printre care lipsa legitimităţii democratice. Rezoluţia cere ca parlamentele naţionale şi Parlamentul European să fie implicate în toate aspectele coordonării şi guvernanţei economice în viitor.

Un acord interguvernamental riscă şi crearea permanentă a unei „Europe cu două viteze". Pentru împiedicarea acestui lucru, rezoluţia cere ca substanţa oricărui acord de acest gen să fie incorporată în legislaţia UE într-o perioadă de cinci ani.

În cele din urmă, rezoluţia avertizează că această abordare dezechilibrată a crizei pune prea mult accent pe austeritate. Acordul ar trebui să includă angajamente ale statelor membre în favoarea fondului de amortizare, taxei pe tranzacţiile financiare şi în favoarea unui cadru pentru obligaţiunile de stabilitate.

Rezoluţia a fost adoptată cu 521 de voturi pentru, 124 împotrivă şi 50 de abţineri.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1225

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1271

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1299

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1237

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1400

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1538

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1995

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1603

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1547

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1468

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1641

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1882

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3839

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3157

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6235