Protestele din Egipt și Tunisia dezbătute de PE

Parlamentul a dezbătut situația din Egipt și Tunisia cu Înaltul Reprezentant Ashton. Majoritatea grupurilor politice au criticat atât lipsa unei voci unite europene ca reacție la actualele proteste, cât și ambivalența sprijinului european în ceea ce privește protestatarii și cauzele lor. În cadrul dezbaterii, plenul a cerut revizuirea politicii de vecinătate față la spațiul mediteranean, în lumina eșecului acesteia de a aduce rezultate palpabile pentru cetățenii din regiune.

Înaltul Reprezentant Ashton și-a exprimat admirația pentru demnitatea și curajul protestatarilor, declarând că atât în Tunisia cât și în Egipt evenimentele "au ajuns la un punct în care nu mai există alte cale de întoarcere."

Cu privire la Egipt, Înaltul Reprezentant s-a arătat îngrijorată față de faptul că protestele pașnice devin violente și față de informațiile potrivit cărora muniție explozivă ar fi fost folosită în cursul zilei de2 februarie. Ea a solicitat guvernului egiptean să elibereze protestatarii arestați și să restabilească accesul la rețelele de comunicare. "Pentru mine politica înseamnă o schimbare a lucrurilor, și anume să ajuți oameni să aibă o viață mai bună", adăugând că "a venit timpul pentru o tranziție adevărată."

Referitor la Tunisia, ea a informat Parlamentul despre întâlnirea cu noul ministru al afacerilor externe, oferind detalii despre asistența UE în procesul de tranziție, în special sprijinirea societății civile. Ea a mai reliefat că Consiliul își va reevalua prioritățile "pentru a putea adapta asistența le nevoile cetățenilor tunisieni" și a anunțat că va întreprinde în doua săptămâni o vizită în Tunisia.

Din partea grupului PPE José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (ES) a deplâns faptul că UE "a fost prinsă pe picior greșit" de actuala criză. Principalele concluzii care ar trebui trase includ nevoia UE de a avea o vizibilitate mai mare și de a vorbi cu singură voce, a spus Salafranca, adăugând că "am învățat ce înseamnă să dai mâna cu dușmanii democrației." De asemenea, el a menționat că în afara susținerii tranziției, ca obiectiv pe termen scurt, "UE trebuie să reflecteze asupra revizuirii politicii de vecinătate în zona mediteraneană."

Adrian Severin (S&D, RO) a avertizat că, în ciuda faptului că "revoltele sociale sunt o garanție pentru schimbare, acestea nu sunt o garanție pentru o schimbare în bine." El a solicitat o analiză profundă a situației pentru a evita ca Europa să încurajeze un nou tip de totalitarism. Deputatul european a sprijinit strategia Înaltului Reprezentant care pune accent pe reformă și stabilitate, atrăgând însă în același timp atenția asupra detaliilor care în final fac diferența.

Guy Verhofstadt (BE), în numele grupului ALDE, făcând o paralelă cu evenimentele din 1989 din Europa, s-a declarat dezamăgit că Europa "a eșuat în a oferi sprijin oamenilor de pe străzi". Din punctul său de vedere, Europa a făcut două greșeli: "Nu ne-am ridicat la înălțimea acestui moment istoric și nu am reușit să analizam situația în mod corect."

El a solicitat Înaltului Reprezentant să schimbe poziția UE. "Uniunea Europeană trebuie să susțină 100% poporul Egiptului si cererile sale. Mubarak trebuie săplece, permițandțării sale să devină o democrație" , a concluzionat liderul liberal.

Vorbind în numele grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit (FR) a criticat poziția Înaltului Reprezentant care face apel la calm în Egipt. "Vom avea calm atunci când Mubarak va pleca", a declarat acesta. În perspectiva viitoarelor alegeri, Uniunea Europeană ar trebui să asigure pentru toate părțile acces egal la mijloacele de campanie electorală, având în vedere marele decalaj al volumului resurselor disponibile pentru diferitele grupări politice din Egipt.

Charles Tannock (ECR, UK), vorbind despre "uraganul schimbărilor" din Africa de Nord, a atras atenția asupra trendului îngrijorător al violenței și a declarat că președintele Mubarak "poate juca un rol în tranziție numai renunțând la putere". "Nu doresc o tiranie seculară, dar nici o teocrație islamistă", a spus domnul Tannock, adăugând că UE ar trebui să sprijine o democrație liberală, bazată pe stabilitate, pace și democrație.

Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL, FR) a avertizat asupra amestec în chestiunile interne din Tunisia și Egipt. Potrivit acesteia, tunisienii au obținut totul prin mijloacele lor proprii, iar UE ar trebui să îi lase "să își facă treaba." În același timp, doamnei Vergiat i s-a părut de prost gust să se vorbească despre deschiderea piețelor într-un astfel de moment, având în vedere că rolul UE în liberalizarea economiei tunisiene a condus la profituri mari ale familiei fostului președinte Ben Ali.

Fiorello Provera (EFD, IT) a atras atenția asupra riscurilor legate de situația actuală: o posibilă islamizare a acestor țări, cum a demonstrat exemplul iranian și o înrăutățire a situației economice care ar duce la creșterea șomajului și a valului migrator către Europa.

Nicole Sinclaire (NI, UK) a arătat că poporul egiptean așteaptă acum ajutor necondiționat din partea Uniunii Europene. Deputata și-a manifestat de asemenea nemulțumirea față de modul în care sunt utilizate fondurile UE în Tunisia. "Dacă banii ar fi fost folosiți pentru reforme, oamenii nu s-ar fi revoltat", a declarat aceasta, cerând Înaltului Reprezentant să dea răspunsuri credibile cu privire la folosirea acestor bani.

Rezoluția comună privind situația din Tunisia va fi supusăvotului la 3 februarie, iar în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, din 17-21 februarie, vor fi votate rezoluții cu privire la situația din Egipt.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1246

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1301

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1307

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1249

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1412

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1546

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 2008

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1613

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1559

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1476

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1655

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1894

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3873

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3172

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6258