Participarea domnului senator Viorel-Riceard Badea la lucrările Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, vineri, 20 martie a.c., la lucrările Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a Adunării, care au avut loc în Franţa, la Paris.

În cadrul reuniunii, senatorul român a prezentat proiectul de raport cu tema „Egalitate şi nediscriminare în accesul la justiţie”, relevând că parlamentarilor, în calitatea lor de legiuitori, le incumbă obligaţia de a adapta în mod permanent cadrul legislativ realităţilor sociale, conferind, astfel, acces egal la justiţie tuturor cetăţenilor. În acelaşi context, a mai subliniat că încrederea în autorităţile statului poate fi redobândită în special prin instituirea unor mecanisme adecvate de comunicare publică menite să faciliteze materializarea în justiţie a drepturilor fiecărui membru al societăţii.
 
Durata prea lungă a procedurilor legale, costurile prea mari ale acestora, nesiguranţa statutului de migrant ilegal şi implicit teama de a fi returnat au un efect descurajant asupra raportării încălcărilor în materie de discriminare, a mai adăugat parlamentarul român.
 
În continuarea expunerii sale, senatorul Badea a menţionat că accesul la justiţie nu este sinonim doar cu un drept individual susceptibil să permită obţinerea legală a unui remediu echitabil, ci este o condiţie sine qua non a statului de drept, ca instrument inerent unei societăţi egale şi incluzive. De asemenea, a evidenţiat necesitatea unei conştientizări mai pregnante a mijloacelor juridice disponibile, inclusiv prin recurgerea la asistenţa juridică, încurajarea raportării cazurilor de discriminare, înlesnirea accesului la justiţie prin uzitarea limbilor regionale sau minoritare sau suplinirea lipsei capacităţii juridice a unor categorii de persoane prin posibilitatea reprezentării legale a acestora de către terţi.
 
Membrii comisiei au adoptat în unanimitate proiectul de rezoluţie aferent raportului, urmând ca acest document să fie transmis, spre examinare şi vot final, plenului Adunării, cu ocazia celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 20-24 aprilie 2015).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 215

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 591

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 755

Proiectul de lege privind energia eoliană offshore, dezbătută în plen de Senatul României

28 Feb 2024 540

Senat A fost adoptat proiectul referitor la modificarea datei alegerilor președintelui României

26 Feb 2024 699

Magistrații și-au declinat competența într-unul dintre dosarele deschise de fostul senator liberal, Puiu Hașotti

15 Feb 2024 913

Ședinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, la Parlament

04 Dec 2023 737

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu - Legea „2 Mai” a trecut in Senatul Romaniei

20 Nov 2023 1203

Legea pensiilor a fost adoptată de Senat

14 Nov 2023 1106

Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care semnătura electronică produce efecte juridice

30 Oct 2023 939

Parlamentul a aprobat numirile la ANCOM și la Curtea de Conturi

10 Oct 2023 1310

Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, respinsă de Senat

19 Sep 2023 747

Averea și interesele lui Remus Negoi, senator USR de Constanța (DOCUMENTE)

17 Sep 2023 1445

Fostul parlamentar PNL, Puiu Hașotti a deschis un nou proces împotriva Senatului României

18 Jul 2023 5038

La Constanța a fost prezentat proiectul legislativ care va revitaliza sectoarele de turism și HoReCa, dar și industriile conexe

14 May 2023 1263