Administraţia din Hârşova, pusă pe treabă Tudorel Nădrag - „Apă şi canalizare pentru aşezarea de la Ferma 1"

lucrari_harsova.jpgLa acest moment, în Hârşova se lucrează intens la consolidarea şi modernizarea Casei de Cultură, a Grădiniţei cu Program Normal „Prichindel", a spitalului din localitate, dar şi a bisericii Sfinţii Constantin şi Elena

Cea din urmă lucrare se desfăşoară pe trei „fronturi": se reabilitează faţada exterioară, se reface pictura din exterior şi se pune tablă pe cele şapte turle. Tabla este cumpărată cu ajutorul financiar al agenţilor economici din zonă şi este adusă din Ucraina.

În ciuda problemelor economice cu care se confruntă fiecare localitate la acest moment, administraţia locală din Hârşova condusă de primarul Tudorel Nădrag reuşeşte să găsească resursele financiare necesare pentru proiecte de maximă necesitate pentru comunitate.

Prima dintre lucrări, una dintre cele mai importante realizate la acest moment, este cea de refacere aproape în întregime a Casei de Cultură din localitate care, de câteva săptămâni, a intrat în reabilitare completă. Aşa cum ne-a declarat primarul oraşului, Tudorel Nădrag, construcţia este foarte veche, din 1958, ultima reabilitare a obiectivului fiind făcută imediat după 1990, aceste lucrări de consolidare fiind de maximă necesitate: „Obiectivul este reabilitat printr-un proiect finanţat de către Compania Naţională de Investiţii, valoarea la care s-a predat contractul fiind de 11 miliarde de lei. S-a făcut o consolidare serioasă a clădirii, afectată de infiltraţii. Se vor monta plafoane suspendate, se schimbă instalaţia electrică şi pardoseala, totul va fi impecabil". În acest proiect era inclusă şi dotarea cu 70 de scaune noi pentru interiorul căminului însă, într-un final, s-a decis că este mult mai bine să se confecţioneze huse pentru toate scaunele din incintă. Lucrările sunt începute de trei luni şi se estimează că, până la mijlocul lui septembrie, acestea să fie gata.

Harsova_primar__Tudor_Nadrag_004.jpgO altă lucrare, aflată acum în derulare, este cea referitoare la reabilitarea Grădiniţei cu program normal din localitate, „Prichindel", aflată în apropierea primăriei. Construcţia este veche de aproape 160 de ani. Primarul oraşului ne-a spus că, iniţial, s-a vrut construirea de la zero a grădiniţei însă nu au fost fonduri suficiente şi astfel s-a decis ca, din vechea grădiniţă, să rămână doar zidurile, restul să fie refăcut în totalitate: „Sperăm ca, până la începutul anului şcolar 2011 - 2012, lucrările să fie terminate", a mai adăugat edilul oraşului.

Pe lângă aceste lucrări, administraţia locală este aproape de finalul lucrărilor de asfaltare a parcărilor din oraş. Zilele acestea, se lucrează la asfaltarea penultimei parcări mari din localitate. În afara acesteia mai există una, mai mică, aflată printre blocuri, care va fi refăcută imediat după finalizarea celei mai sus amintite.

Tablă din Ucraina pentru cele şapte turle ale bisericii

Un alt proiect, la fel de important pentru comunitate, este cel privitor la realizarea de lucrări, în regie proprie, la biserica Sfinţii Constantin şi Elena, renumită pentru cele şapte turle pe care le are încă de pe vremea familiei regale, cea care a şi finanţat ridicarea aşezământului religios. Biserica este renumită atât în judeţ cât şi în ţară, fiind unul dintre locaşurile de cult realizate de meşteri italieni în perioada 1903 - 1909. Aici, lucrările se desfăşoară pe trei „fronturi": se reabilitează faţada exterioară, se pune tablă pe cele şapte turle şi se reface pictura din exterior. Fiecare din cele trei lucrări sunt realizate de constructori diferiţi. Tabla cu care sunt acoperite cele şapte turle, de culoare aurie, este adusă din Ucraina, la un preţ mult mai bun şi la o calitate superioară comparativ cu ceea ce s-ar fi putut achiziţiona din ţară cu aceeaşi bani. De precizat că suma totală la care se ridică achiziţia acestor foi de tablă este de aproximativ 8.000 de euro, bani care nu sunt daţi din fondurile primăriei, ci din ajutoarele date de către agenţii economici din zonă care au vrut să pună umărul la această lucrare.

După ce spitalul din localitate a trecut ca pe lângă urechile acului de desfiinţare, administraţia locală trebuie să se ocupe acum de lucrările necesare funcţionării acestuia în bune condiţii. Din surse bugetare proprii şi cu muncitorii SRL-ului primăriei, la acest moment se realizează lucrări de refacere a acoperişului luat de vânt în timpul unei furtuni în urmă cu câteva luni. Şi nu pentru că acesta ar fi fost vechi şi ponosit, ci pentru că lucrarea care a fost realizată în mandatul fostului primar Ionel Chiriţă a fost una de mântuială, după cum a susţinut edilul localităţii. „În 2007, s-au luat 300 de miliarde de lei pentru refacerea spitalului. S-a făcut atunci acoperişul, luat de furtună în urmă cu câteva săptămâni. Acum, trebuie să facem noi toate lucrările care nu au fost făcute cum trebuie, plus altele, cum ar fi refacerea interioarelor", a mai adăugat primarul din Hârşova.

În afara acestor lucrări, autorităţile locale au decis că este necesară efectuarea unei lucrări de extindere a reţelei de apă pe o lungime de cinci kilometri către Ferma nr. 1, acolo unde s-a format o aşezare de 24 de familii venite din zona Moldovei în urmă cu zeci de ani. „Am forat la 140 de metri adâncime pentru a găsi apă. Vom trage şi canalizare, iar locuitorii vor fi racordaţi la reţeaua de apă. Încă de toamna trecută, am cerut 500 de milioane de lei pentru cumpărarea acestei conducte", a mai adăugat primarul. Lucrarea este acum în derulare şi se înaintează imediat cum se recoltează culturile de pe terenul traseului pe care se pune conducta. Primarul pregăteşte pentru aceste familii loturi de teren a câte 5.000 de metri pentru înfiinţarea de culturi.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiuni recente ale Poliției. Amenzi la Costinești, Năvodari și Hârșova!

03 May 2024 484

Alegeri electorale 2024 Cornel Bulancea a contestat în instanță decizia Biroului Electoral de Circumscripție nr. 6 Hârșova

03 May 2024 674

Contestația Asociației Partida Romilor Pro Europa - Sucursala Judetului Constanța, respinsă de magistrați

03 May 2024 361

Alegeri electorale 2024 Calistru Alexandrină, contestație înregistrată la Judecătoria Hârșova

03 May 2024 396

DSVSA Constanța a atribuit cinci contracte privind concesionarea serviciilor veterinare din CSV Saraiu, Crucea, Fântânele, Hârșova și Mihai Viteazu (DOCUMENTE)

26 Apr 2024 484

Știri justiție Constanța Doi procurori de la Parchetul Judecătoriei Constanța, delegați la PJ Hârșova

26 Apr 2024 495

Știri Constanța Autoturism oprit pe o stradă din Hârșova! Ce a descoperit Poliția?

25 Apr 2024 626

Oină ONSS 2024 Echipa Școlii nr. 1 Târgușor, a Liceului ,,Ioan Cotovu” Hârșova și a Școlii ,,Grigore Moisil” Năvodari, calificate la fazele finale (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 897

Originar din Hârșova, județul Constanța La mulți ani scriitorului de science-fiction, George Ceaușu

21 Apr 2024 501

CNAIR În atenția șoferilor! Transport agabaritic pe ruta Valea Seacă-Tulcea

20 Apr 2024 493

Știri Constanța Conducător auto beat depistat în trafic pe strada Revoluției din Hârșova. Ce alcoolemie avea acesta

18 Apr 2024 618

Un transport agabaritic va circula pe drumuri din județele Constanța și Tulcea

18 Apr 2024 521

Atenție, șoferi! Transport cu depășiri pe ruta Valea Seacă-Tulcea

17 Apr 2024 561

Firme Constanța Asociați noi în Iusti Bistro Cafe SRL, din Hârșova

16 Apr 2024 490

Atenție șoferi! Un transport agabaritic va circula pe ruta Port Constanța Poarta 10 - Șoseaua Berceni, județul Ilfov

14 Apr 2024 396