A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor

A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor, un proiect de aproximativ 500 de milioane de euro, în prezenţa viceprim-ministrului Marian Neacşu şi a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Marian Neacşu a declarat că acest proiect va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. 
 
„Suntem la un eveniment important nu numai pentru industria energetică din România, ci în general pentru profilul investiţional al statului român. Apreciem că prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor statul român, prin Trasngaz, îşi îndeplineşte ultima obligaţie legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esenţială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Astfel, va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important este faptul că gazele exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră vor putea ajunge în sistemul naţional de transport şi implicit în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale”, a explicat Marian Neacşu.
 
El a menţionat importanţa gazoductului Tuzla-Podişor şi din altă perspectivă. 
 
„Gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi dintr-o altă perspectivă. Va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice, printre terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanţat prin Fondul de Modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanţare se va asigura printr-un montaj financiar. Prin acest gazoduct, Transgaz va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gazele naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate”, a mai transmis viceprim-ministrul.
 
 
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că îşi doreşte ca acest proiect să fie finalizat în grafic. 
 
„Este prima zi de mandat, primul eveniment public şi cred că nu putea fi un început mai bun pentru a recunoaşte importanţa acestei investiţii. De fapt, acest important proiect este despre obiectivele fundamentale pe care le-am setat şi pe care România le are în sectorul energetic. Pe de o parte vorbim despre investiţii, pe de altă parte vorbim despre securitate şi diversificare şi vorbim despre asumarea României ca lider regional în sectorul energetic. Avem toate ingredientele necesare. Şi domnule Sterian (directorul Transgaz - n.r.), împreună cu întreaga echipă Transgaz, vreau să vă felicit pentru acest bun început şi să vă doresc succes pentru finalizarea acestui proiect în grafic împreună cu antreprenorul general pentru că, dacă ne ţinem de treabă, cu siguranţă toţi românii vor avea de câştigat din asta”, a afirmat Burduja.
 
 
 
„Este un proiect amplu: 300 de kilometri, 478 de milioane euro. Există o aplicaţie de finanţare nerambursabilă şi din Fondul pentru modernizare împreună cu alte cinci proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale. Va traversa judeţele Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi un număr mare de unităţi administrativ-teritoriale şi va face legătura între resursele considerabile pe care România le are în Marea Neagră şi Sistemul Naţional de Transport şi ne propunem şi aveţi toată susţinerea Ministerului Energiei pentru a continua efortul de extindere a conductelor magistrale astfel încât să permitem conectarea la reţele de gaz a cât mai multor localităţi. Aşadar, vorbim de o investiţie strategică, peste opt miliarde de metri cubi pe an vor ajunge în Sistemul Naţional de Transport, suplimentar faţă de volumele de care România dispune în prezent”, a afirmat Burduja.


Date din proiectul Neptun Deep, investiție de peste 4 miliarde de dolari. Zăcămintele Domino și Pelican Sud (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Energiei „România are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podișor“

17 Dec 2022 1069

Investiție de 360 de milioane de euro a Transgaz pentru realizarea conductei de preluare a gazelor din Marea Neagră

21 Aug 2018 2508

Transgaz a primit autorizația de construire pentru conducta de transport gaze Țărmul Mării Negre-Podișor. Când va fi gata lucrarea. Iată traseul (document)

19 May 2018 5084

Profit.ro Noutăţi privind conducta de gaze care pleacă din Tuzla şi traversează judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu

16 May 2017 4556