Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer România este un „partener excepţional” în NATO şi merită sprijinul Germaniei „la nevoie”

Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Pixabay
  • România este un „partener excepţional” în NATO şi merită sprijinul Germaniei „la nevoie”, a declarat, vineri, ambasadorul acestei ţări, Peer Gebauer, la Aspen - GMF Bucharest Forum.
     
România este un „partener excepţional” în NATO şi merită sprijinul Germaniei „la nevoie”, a declarat, vineri, ambasadorul acestei ţări, Peer Gebauer, la Aspen - GMF Bucharest Forum, potrivit Agerpres.

Germania a anunţat că va trimite, la sfârşitul lunii noiembrie, patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO.

„În aceste momente cu ameninţări, de criză, este nevoie să construim legături, să ne aliem, iar cum România este un partener excepţional, în aceste vremuri grele, merită ajutorul nostru, la nevoie. Iniţiativa de a trimite aeronave Eurofighter acum - şi vom continua şi în viitor, în mod regulat, cum am făcut la începutul războiului - a venit pentru că România este ameninţată, cum ştim cu toţii, fiind o ţară vecină a Ucrainei, o ţară care se află lângă acest război de agresiune al Rusiei şi în contextul incidentelor recente cu drone, care au dovedit în mod special vulnerabilitatea României şi cât este aceasta de aproape (de conflict - n.r.), a fost decizia Germaniei de a trimite aeronave Eurofighter, pentru a-şi arăta sprijinul”, a arătat ambasadorul Germaniei la Bucureşti.


Gebauer a precizat că detaşarea aeronavelor este „un semn al solidarităţii” Germaniei cu ţările de pe Flancul estic al NATO, care sunt direct afectate şi „în special cu România, pe care ne putem baza mereu”.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale Simona Cojocaru a apreciat gestul Berlinului, adăugând că „este doar o mică dovadă că Germania se implică în acest efort uriaş pe Flancul estic legat de descurajare şi apărare”.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti şi Simona Cojocaru au participat la un panel al Forumului Aspen - GMF, care a avut ca temă principală conceptul „Zeitenwende”, anume schimbarea de viziune a Germaniei în ceea ce priveşte politica de Apărare, privind cheltuielile militare, după începutul războiului Rusiei în Ucraina.

Peer Gebauer a subliniat, în intervenţia sa, că Germania a demonstrat prin fapte că merită încredere.

„Cum suntem cea mai mare ţară din UE şi cea mai puternică economic, vom avea toate privirile aţintite asupra noastră în mod special. Cred că alte ţări, multe ţări au contribuit mai puţin, dar nimeni nu le impută asta. Aşa că Germania, fiind în vizor, are o mare responsabilitate. Vrem să ne adaptăm la acest lucru. (...) Până la urmă, faptele arată cât de încredere este Germania”, a punctat el.


Gebauer a apreciat că în ultimii ani „un număr de parteneri UE şi/sau aliaţi au tendinţa de a bloca lucrurile”.

„Ţările se folosesc de acest drept de veto din interese bilaterale sau naţionale. Este un instrument foarte eficient. Pare să fie foarte eficient, pentru că toată lumea e deranjată că te pui de-a curmezişul şi e posibil să obţii ceva din asta. Aceasta este reţeta care duce la distrugerea tuturor alianţelor şi uniunilor. Dacă mi se permite să cer ceva, în calitate de ambasador al Germaniei aici, legat de aşteptările europene privind Germania, în ceea ce priveşte aşteptările Germaniei legat de Europa, acestea sunt să lăsăm aceste discuţii deoparte, să ne concentrăm pe a găsi compromisuri şi pe a colabora, pentru că altfel vom distruge toate alianţele şi uniunile, dacă ne tot blocăm reciproc”, a explicat ambasadorul.


El a lăudat România, pentru că "este un exemplu strălucit, din perspectiva Germaniei, de abordare constructivă".

„România nu blochează nimic, nu boicotează nimic, nu se foloseşte de veto niciodată, ci se concentrează mereu să găsească un compromis şi cred - am mai spus-o, dar repet - avem nevoie de mai multe Românii în Uniunea Europeană”, a completat Peer Gebauer.


La rândul său, Simona Cojocaru a transmis că este important ca Germania să mobilizeze alte state membre să se alăture unor iniţiative importante din domeniile apărării şi securităţii. „Sunt multe domenii în care avem nevoie de un răspuns comun european”, a arătat ea.

***


Forţele aeriene germane Luftwaffe vor desfăşura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter, în cadrul misiunii de poliţie aeriană întărită Air Policing South (eAPS), aşa cum a fost deja cazul la începutul războiului, în lunile februarie şi martie 2022. Staţionarea este prevăzută la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa iar contingentul operaţional este format dintr-un total de 150 de soldaţi. De asemenea, un sistem antidronă va fi desfăşurat, pentru a proteja contingentul german.


Citește și:
Noi dotări în apărarea României: Forțele aeriene germane, Luftwaffe aduc în România patru avioane de luptă Eurofighter

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul Germaniei la București, vizită la Academia Hagi (VIDEO)

18 Mar 2024 1209

Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer Vizită la contingentul Forțelor Aeriene Germane de la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

06 Dec 2023 747

Noi dotări în apărarea României Forțele aeriene germane, Luftwaffe aduc în România patru avioane de luptă Eurofighter

10 Nov 2023 789

Întrevederea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Germaniei

14 Sep 2023 864

Ambasadorul Germaniei în România, în vizită la Constanța. Turismul și energia, domeniile propice de colaborare între cele două state

22 Feb 2022 1752

La sediul MApN, întâlnirea ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ambasadorul Germaniei în România

11 Dec 2019 1209

Ambasadorii Franţei şi Germaniei au vizitat liceele de elită ale Constanţei (galerie foto)

01 Apr 2019 2903

Decebal Făgădău, întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice ale Franței și Germaniei, la Constanța (galerie foto)

29 Mar 2019 2222

Ambasadorul Germaniei în România, în vizită la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța

29 Mar 2019 1517

Ambasadorul Germaniei, primit de premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria. Ce au discutat

22 Feb 2018 1201

Viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, la Festivalul Săptămâna Haferland

14 Aug 2017 2305

Întrevederea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Germaniei în România

17 Feb 2017 1406

Întâlnirea premierului Sorin Grindeanu cu ambasadorul Germaniei

14 Feb 2017 1405

Vicepremierul Dîncu, la vernisarea expoziției „Minoritatea germană în România. Trecut și prezent în Europa unită”

23 Sep 2016 1485

UPDATE Vizită de rang înalt la Prefectura Constanţa

28 Jul 2016 2548