ANSVSA Cerințe privind comercializarea şi utilizarea substanțelor stupefiante și psihotrope în medicina veterinară în România


În medicina veterinară se utilizează numai preparate medicinale veterinare stupefiante şi psihotrope autorizate prin procedură naţională de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar, precum şi prin procedura centralizată de către Comisia Europeanã.           

Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar întocmeşte lista preparatelor medicinale veterinare stupefiante şi psihotrope autorizate pentru comercializare pe teritoriul României şi o publică pe site-ul propriu http://www.icbmv.ro/ro/.
Preparatele medicinale veterinare stupefiante şi psihotrope se comercializează numai prin depozite farmaceutice veterinare autorizate de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, conform prevederilor legale în vigoare.  

Preparatele medicinale veterinare stupefiante şi psihotrope se distribuie numai către unităţile în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medical-veterinare, cu sau fără personalitate juridică, al Colegiului Medicilor Veterinari, precum şi către cele din cadrul facultăţilor de medicină veterinară. Eliberarea preparatelor medicinale veterinare stupefiante şi psihotrope din depozitul farmaceutic veterinar se face în baza unei note de comandă, înseriată în sistem unic şi semnată de către medicul veterinar titular sau şeful clinicii universitare, după caz. 

Depozitele farmaceutice veterinare pot desfăşura operaţiuni de import/export/comerţ intracomunitar de substanţe şi preparate medicinale veterinare stupefiante şi psihotrope numai în baza autorizaţiilor de import/export emise de către Ministerul Sănătăţii.
Preparatele medicinale veterinare stupefiante şi psihotrope sunt utilizate numai de către medicii veterinari de liberă practică sau de către personalul cu studii medii veterinare, obligatoriu sub coordonarea directă a medicului veterinar de liberă practică din cadrul unităţilor în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical-veterinară şi a celor din cadrul facultăţilor de medicină veterinară.
Medicii veterinari de liberă practică pot utiliza şi preparate stupefiante şi psihotrope de uz uman, conform prevederilor art. 112 şi art. 113 din Regulamentul (UE) 2019/6.

Preparatele stupefiante şi psihotrope de uz uman se achiziţionează numai din farmaciile comunitare în baza prescripţiei medical-veterinare, emisă de către medicul veterinar de liberă practică.

Lista substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope de uz uman care pot fi utilizate în unităţile de asistenţă medical-veterinară este prevăzută în anexa nr. 7 a Ordinului nr.1.328/56/2022.
 

În cadrul unităţilor în care se depozitează/comercializează/utilizează preparatele stupefiante şi psihotrope este obligatorie desemnarea persoanelor responsabile pentru aceste activităţi, care răspund de evidenţa şi protecţia fizică a substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope deţinute în cadrul unităţii respective.

Medicii veterinari de liberă practică pot utiliza şi administra preparatele stupefiante şi psihotrope atât în incinta unităţilor de asistenţă medical-veterinară, cât şi în condiţii de teren. 


Unităţile de asistenţă medical-veterinară au obligaţia de a deţine un registru special pentru evidenţa preparatelor stupefiante și psihotrope.

Preparatele stupefiante şi psihotrope utilizate în medicina veterinară, identificate ca fiind necorespunzătoare conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, se distrug de către unităţi specializate, în baza autorizaţiei pentru distrugere emisă de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi în prezenţa unei comisii constituite conform prevederilor legale
Colegiul Medicilor Veterinari organizează tipărirea formularelor de prescripţie medicală veterinară şi a notelor de comandă, înseriate în sistem unic, şi asigură distribuirea lor către unităţile în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medical–veterinară, precum şi către cele din cadrul facultăţilor de medicină veterinară.

Valabilitatea prescripţiilor medicale veterinare cu regim special necesare pentru eliberarea din farmacia comunitară a preparatelor stupefiante utilizate în medicina veterinară este de 10 zile calendaristice de la data emiterii și de 30 de zile calendaristice de la data emiterii, pentru preparatele psihotrope.

Prescripţia medicală veterinară cu regim special necesară pentru eliberarea din farmacia comunitară a preparatelor stupefiante şi psihotrope utilizate în medicina veterinară se emite pentru fiecare preparat stupefiant sau psihotrop de uz uman în parte.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile proprii de control, precum şi prin direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, realizează controlul si supravegherea operaţiunilor cu preparate stupefiante şi psihotrope (depozitarea, comercializarea, distribuţia, importul, exportul, utilizarea şi distrugerea).

Mai multe informații privind stupefiantele și psihotropele utilizate în medicina veterinară le găsiți pe site-ul ANSVSA accesând link-ul: http://www.ansvsa.ro/legislatie/activitate-farmaceutica-in-domeniul-veterinar/.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANSVSA 3.200 de unităţi din industria alimentară în zonele turistice, luate la control de inspectorii sanitari

30 Apr 2024 466

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 719

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2566

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 652

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 795

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1369

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1386

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 825

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 714

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 783

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 714

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2283

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 894

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1328

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 930