Arhitectul Dan Corneliu „Geografia, istoria tării, religia m-au îndemnat să merg cât mai aproape, în Dobrogea“


Arhitectul Dan Corneliu va fi prezent în această seară la postul Tv Trinitas, în cadrul emisiunii "Biserica azi".

Emisiunea este despre arhitectura ecleziala, relationata cu credinta. Nimeni nu ar putea sa faca o biserica daca nu e credincios.
 
Arhitectul Dan Corneliu a fost implicat in mai multe proiecte legate de Biserica Ortodoxă Română. 

Este și un pelerin, care va vorbi în cadrul emisiunii  despre o viață înclinată credinței și arhitecturii. Alături de el, la emisiune este și starețul de la Dervent, Andrei Tudor.

Geografia, istoria țării, religia m-au îndemnat să merg cât mai aproape, în Dobrogea. Acea Dobroge, în care există o regăsire cu trecutul religios și cel istoric cel mai autentic, începând de la săpăturile făcute în zona Constanța.  

Referitor la motivele arhitectonice din bazarul de la Tulcea a menționat că unele au fost lucrate la chillile care au fost dispuse de la intrarea în Biserica de la Dervent , pe latura care mărginește Șoseaua Națională. Am găsit acele sageacuri care sunt pe cale de dispariție, și care se văd doar în chiliile de la Dervent. Sun elemente luate din arhitectura bazarului. Le-am plantat în aceste construcții. Căutam ca lucrurile frumaose să nu fie piedute în eternitate, a menționat  arhitectul Dan Corneliu . 

Starețul de la Dervent îl cunoște de mult pe arhitect, și este de 29 de ani la Mănăstirea Dervent, unde se construiește o biserica în stil bizantin. 

Împreuna cu arhitectul au început, prin muncă benevolă a acestuia, lucrul la Mănăstirea Dervent.

La întrebarea daca primește bani în schimbul muncii sale, arhitectul a răspuns ferm:

Nu. Iar vis a vis de mulțumire, trebuie să mai privim și sus.  Era o datorie să facem o biserică. Erau oameni care își doreau să se închine cu adevarat si stăteau pe afară. Așa am gândit o nouă și încăpătoare biserică pentru credincioși, să se închine. Am avut sprijin din partea inginerilor, dar și din partea altor arhitecți care m-au ajutat. Biserica urma să valorifice și elementul de relief. Este un crescendo, de la o biserică la alta. Am căutat să iau din arhietctura românească acel frumos, pe care alte popoare nu le au. 

În definiția dată despre arhitectură, acesta menționa că „mistria se transformă în zid. “ 

Tatăl meu a murit. Era învățător si mi-a spus că primul lucru pe care regretă este că m-a facut cu degetele astea. Ceva mai târziu , când am dovedit că degetele nu mă incomodează cu nimic când fac desene, a fost chiar la Paris când desenam niște stâlpi cu șențulețe de jos până sus. Au venit multi turiști americani și unul era mirat că nu eram jenat în trasarea cu creionul . Și altul a cerut voie să se uite ce aparat am în mână, și când mi-a văzut degetele, a fost un râs general, precizează Dan Corneliu.   

A ajuns la Athos datorită unor prieteni. Dorea să-și potolească setea de a vedea. A venit ca turist, mânat de curiozitate. Avea cu el când a venit un maldăr de hârtii albe, în scopul de a le umple cu desene. Povestește despre faptul că, atunci când a plecat ca turist către Sfântul Munte, nu era tocmai smerit. Se dusese doar să deseneze. Decisivă a fost întâlnirea cu Istoria și cu părintele Petroniu, starețul schitului Prodromu. Arhitectul a sosit la Muntele Athos ca simplu turist, dar s-a întors ca pelerin. 

Desenele reproduse în albumul „Sfântul Munte Athos. Pelerin printre veacuri” sunt de o frumusețe rară.

Am făcut nu numai desenele astea. Am fost un credincios, care a stat și la slujbe. Desenele le făceam în câteva secunde. Un desen complex, cu detalii mai multe îl făceam într-o oră sau două. 

Despre finalizarea Bisericii noi din Dervent, starețul a menționat că aceasta se construiește din fonduri proprii.

Construim din fonduri proprii, fără susținere din afară, dat fiind că contribuie cine vrea, suntem undeva la 50% din proiect, a adăugat starețul de la Dervent, Andrei Tudor.

Amintim că, autorul, născut la 13 iunie 1923, a împlinit vara trecută 96 de ani, dar continuă să deseneze, învingând cu pasiune și entuziasm defectul la degete cu care s-a născut și în ciuda căruia a creat planuri ale unor cladiri importante și s-a ocupat de restaurarea unor mănăstiri din Moldova și a altor vestigii istorice semnificative.


 Numeroase premii și distincții au atestat talentul unui om care a renunțat la multe pentru artă, reușind să demonstreze peste tot în lume, că România, dincolo de toate tarele sale, continuă să dea oameni de valoare și intelectuali de marcă.

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ din Constanța a găzduit la finele anului trecut  lansarea albumului de desene semnat de arhitectul Dan Corneliu și creat cu ocazia pelerinajului său pe muntele Athos.

La eveniment au fost prezenți, alături de autor Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, starețul Mănăstirii Dervent, arhimandrit Andrei Tudor, criticul de artă Alice Dinculescu, ing. Eugen Tiron, dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, Ovidiu Dunăreanu, redactorul șef al revistei ExPonto.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT. Eveniment editorial Biblioteca Județeană din Constanța Dan Corneliu, „pelerin printre veacuri” (galerie foto)

19 Dec 2019 2103

Lansare de carte la Biblioteca Județeană din Constanța Dan Corneliu, „pelerin printre veacuri“

19 Dec 2019 2196

UPDATE Ministrul Carmen Dan, în doliu. Soțul acesteia a decedat!

03 Jul 2018 4728

Fostul deputat de Constanţa Mihai Lupu a devenit administrator unic al International Petroleum Services SRL

13 Jan 2018 4235

Unul dintre asociaţi este Cornel Idu. Quadra Associates SRL şi-a schimbat sediul social

09 Sep 2016 3046

Maestrul este la Constanţa Inspirat de un film să practice Aikido, Shihan Dan Corneliu Ionescu a devenit o legendă (galerie foto + video)

07 May 2016 3793

Practicanți de Aikido din toată România se antrenează la Constanța (galerie foto+video)

06 May 2016 1782

Shihan Dan Corneliu Ionescu încheie producţia Stagiul de Aikido de la Constanţa, filmat de americani pentru un documentar

06 May 2016 3515

Cineaști americani vin la Constanţa, pentru a filma un documentar despre maestrul Dan Corneliu Ionescu

05 May 2016 1828

Lansare de carte „Constanța anilor 1980”, cuprinsă într-un volum semnat de arhitectul Dan Corneliu (galerie foto)

22 Oct 2015 2826

Vernisajul expozitiei „Dunarea şi Dobrogea creştină”, la Mănăstirea Dervent

20 Jul 2015 2013

Medalii în familie pentru CS Farul Constanţa la navomodelism

07 Jul 2015 1471

Ştiripesurse.ro Liberalii care l-au salvat pe Dan Șova

02 Jun 2015 2036

Euxin, într-un concert incendiar la Constanţa

15 May 2015 1600

Până la această oră Un număr de 12 candidaţi au intrat în cursa pentru Cotroceni

23 Sep 2014 2155