Lansare de carte „Constanța anilor 1980”, cuprinsă într-un volum semnat de arhitectul Dan Corneliu (galerie foto)Într-o atmosferă de sărbătoare, arhitectul Dan Corneliu a lansat, ieri, volumul „Constanța anilor 1980”, eveniment găzduit de Biblioteca Județeană „I.N. Roman”. În vârstă de 92 de ani, cu un handicap la o mână, autor a 2.559 de lucrări, premiat și distins în România, dar și în străinătate, celebrul arhitect spune că „a înțeles că un desen făcut cu inimă valorează și bani”, dorind să arate prin lansarea acestui volum cum arăta orașul în acea perioadă.

Când s-a născut ideea apariției acestui volum

„De mult timp voiam acest lucru. Dacă poți să menții prin publicații sau ai posibilitatea expunerii în public, e normal să arăţi ce desenezi. M-am gândit că orașul Constanța  are nevoie de imagini și cel mai bun «save» de păstrare a imaginilor sunt Arhivele orașului. De aceea m-am gândit să donez desenele originale celor de la Arhive. Și atunci, ca să nu rămână nepublicate aceste desene, am profitat de ocazie și am considerat că este momentul cel mai bun în care o parte dintre originale să meargă la Arhive și o parte să fie publicate, pentru toţi cei interesaţi”, ne declară, zâmbind, arhitectul Dan Corneliu.
 
Poate nu o să vă vină să credeți, dar arhitectul Dan Corneliu mai merge și astăzi pe șantier, la Dervent, unde proiectul său este în curs de execuție, deși spune că vederea l-a cam lăsat în ultimii patru ani.
 
Cu ocazia lansării acestui volum, Dan Corneliu le-a dat și un sfat tinerilor. El a spus că tinerii ar trebui „să-şi utilizeze cât mai mult creierul și mâna. Ele să înceteze simultan, ca să nu facă necazuri altora în momentul în care își vor pune mâinile încrucișate pe piept”.

Despre Dan Corneliu

Născut cu o malformație la mâini, într-o zi de 13, în localitatea Vidra a județului Vrancea,  Dan Corneliu nu s-a lăsat învins de destin.  După ce a terminat liceul premiant, în 1943, a fost admis la Facultatea de Geografie din Universitatea București. Un an mai târziu, a început studiile și la Facultatea de Arhitectură a aceleiași universități. Dar a profesat ca arhitect. A participat la numeroase restaurări, dintre care amintim restaurarea Cetății Neamțului, a Mănăstirii Secu sau a Turnului cu ceas din Piatra Neamț. În 1999, a desenat toate mănăstirile de pe muntele Athos, cât și o mare parte a schiturilor, chiliilor și sihăstriilor. Talentul său i-a adus numeroase distincții, astfel, în 2003, a devenit chiar cetățean de excepție al municipiului Constanța.
 
La evenimentul de ieri au mai  participat și  Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, părintele stareț Andrei Tudor, de la Mănăstirea Dervent, și scriitorul Ovidiu Dunăreanu, care semnează prefața volumului „Constanța anilor 1980”.

Arhiepiscopul Tomisului - „Un om cu o adâncă înțelepciune. Cu adevărat îl admir!”

„A pus în valoare știința, imaginația și talentul său în atâtea zidiri. Și ca să avem repere și să înțelegem că arhitectul este și un desenator,  un om care imortalizează cu adevărat imagini, clădiri, peisaje, iată, ne dă acest volum care este de o valoare deosebit de importantă. A făcut multe proiecte frumoase, dar va rămâne în istoria bisericii și a neamului penultimul său proiect, Biserica de la Dervent, o biserică unică. Domnul Dan Corneliu pare un om tăcut. Dar înăuntrul său sunt atâtea gânduri și imagini pe care le trăiește și, uneori, din toate aduce o voioșie deosebită. Stând de vorbă cu această personalitate, îți dai seama că ai de-a face cu un om cu o adâncă înțelepciune. Cu adevărat îl admir!”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Găzduirea acestei lansări de carte face parte  din seria evenimentelor pe care Biblioteca Județeană «I.N. Roman» le organizează în sediul său central. De data aceasta, ne bucurăm de prezența arhitectului nonagenar Dan Corneliu, un spirit foarte viu, extrem de ancorat în realitate și o prezență foarte plăcută, care ne-a onorat invitația de a lansa acest volum și în orașul nostru”, a declarat Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.

Reacţii din public

„Constanța anilor '80 are acum o nouă față. Evenimentul a fost de excepție. Iar invitații ne-au surprins”, ne-a spus Maria Olaru, studentă, prezentă la eveniment.
 
„Prezența Arhiepiscopului Tomis ne-a surprins pe toți. Mă bucură faptul că este alături de arhitectul nostru în acest moment important și pentru domnul arhitect, și pentru Constanța”, ne-a spus o altă participantă la eveniment, Anca Suciu.
 
Volumul a mai fost lansat și la Mănăstirea Dervent, pe data de 20 iulie a acestui an, ocazie cu care lăcaşul de cult a găzduit și vernisajul expoziţiei intitulate „Dunărea și Dobrogea creștină”. 
 

Alexandru Vlădescu, student al Facultății de Litere - Specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhitectul Dan Corneliu „Geografia, istoria tării, religia m-au îndemnat să merg cât mai aproape, în Dobrogea“

29 Jan 2020 1074

LIVE TEXT. Eveniment editorial Biblioteca Județeană din Constanța Dan Corneliu, „pelerin printre veacuri” (galerie foto)

19 Dec 2019 1955

Lansare de carte la Biblioteca Județeană din Constanța Dan Corneliu, „pelerin printre veacuri“

19 Dec 2019 2086

UPDATE Ministrul Carmen Dan, în doliu. Soțul acesteia a decedat!

03 Jul 2018 4655

Fostul deputat de Constanţa Mihai Lupu a devenit administrator unic al International Petroleum Services SRL

13 Jan 2018 4079

Unul dintre asociaţi este Cornel Idu. Quadra Associates SRL şi-a schimbat sediul social

09 Sep 2016 2832

Maestrul este la Constanţa Inspirat de un film să practice Aikido, Shihan Dan Corneliu Ionescu a devenit o legendă (galerie foto + video)

07 May 2016 3661

Practicanți de Aikido din toată România se antrenează la Constanța (galerie foto+video)

06 May 2016 1701

Shihan Dan Corneliu Ionescu încheie producţia Stagiul de Aikido de la Constanţa, filmat de americani pentru un documentar

06 May 2016 3430

Cineaști americani vin la Constanţa, pentru a filma un documentar despre maestrul Dan Corneliu Ionescu

05 May 2016 1760

Vernisajul expozitiei „Dunarea şi Dobrogea creştină”, la Mănăstirea Dervent

20 Jul 2015 1904

Medalii în familie pentru CS Farul Constanţa la navomodelism

07 Jul 2015 1403

Ştiripesurse.ro Liberalii care l-au salvat pe Dan Șova

02 Jun 2015 1942

Euxin, într-un concert incendiar la Constanţa

15 May 2015 1509

Până la această oră Un număr de 12 candidaţi au intrat în cursa pentru Cotroceni

23 Sep 2014 2106