BNR Inflația va crește probabil în următoarele luni. Dobânda cheie a fost majorată la 2% pe an


 
  • Rata anuală a inflaţiei va creşte probabil gradual în următoarele luni, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, depăşind valorile evidenţiate pe acest orizont de timp de prognoza pe termen mediu din luna noiembrie 2021, informează banca centrală.








Potrivit sursei citate, determinante pentru înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei sunt majorările mai ample de preţuri anticipate a fi consemnate de energia electrică şi gazele naturale - chiar şi în contextul aplicării măsurilor de compensare şi plafonare - precum şi de alimentele procesate, în principal pe fondul ascensiunii cotaţiilor produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare. Impactul acestora este de natură să amplifice şi să prelungească mai mult deviaţia pozitivă a ratei anuale a inflaţiei de la limita de sus a intervalului ţintei, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, dar şi să genereze pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaţioniste", se precizează într-un comunicat al BNR remis luni AGERPRES.



Potrivit BNR, incertitudini semnificative rămân, totuşi, asociate efectelor măsurilor temporare de compensare şi plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, precum şi modului de evaluare şi de includere a acestora în calculul IPC.








Incertitudini şi riscuri continuă, de asemenea, să vină din evoluţia cotaţiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice şi agroalimentare, precum şi din situaţia blocajelor în lanţurile globale de producţie şi aprovizionare.







În acelaşi timp, banca centrală menţionează că evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive asociate rămâne o sursă majoră de incertitudini şi riscuri la adresa previziunilor, cel puţin pe termen scurt, în contextul tendinţei de extindere la nivel naţional a valului pandemic provocat de varianta mai contagioasă a coronavirusului, Omicron, precum şi al progresului insuficient al vaccinării pe plan intern, dar şi prin potenţialul impact exercitat de acest val asupra economiilor europene, afectate puternic şi de criza energetică şi de persistenţa blocajelor în lanţurile de producţie şi aprovizionare.





Incertitudini şi riscuri continuă, de asemenea, să fie asociate conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, deficitul bugetar potenţial inferior ţintei înregistrat în 2021 şi, pe de altă parte, coordonatele programului bugetar aprobat pentru anul în curs, ce vizează o accelerare a consolidării fiscale, conform angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar într-un context economic şi social dificil pe plan intern şi la nivel global. O sursă de incertitudini şi riscuri rămâne şi absorbţia fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate.




În şedinţa de luni, 10 ianuarie 2022, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
 


 
Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 9 februarie 2022.





Sursa foto:ZIUA de Constanța

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

BNR Rata anuală a inflaţiei, aşteptată să se mărească în debutul anului viitor

08 Nov 2023 726

Micul dejun se scumpeşte în întreaga lume. Alimentul al cărui cost s-a dublat

06 Nov 2023 899

România, în topul țărilor cu cea mai mare inflație

18 Aug 2023 824

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu „INS confirmă oficial că inflația a coborât la o singură cifră, 9,4%!”

11 Aug 2023 790

Sondaj de opinie Prețurile de pe piața imobiliară s-ar putea prăbuși, în acest an, conform respondenților

27 Feb 2023 2188

Alocații mai mari, în conturi, de luna aceasta! Câți bani primesc cei mici?

07 Feb 2023 23325

Inflația oficială în 2022 a fost de 16,3%. Iată cu cât au crescut prețurile la final de an

13 Jan 2023 1182

2022 Anul în care Guvernul a intervenit în piața de energie pentru plafonarea preţurilor. Diferența dintre preţul pieţei şi cel din plafon, suportată de la bugetul de stat

31 Dec 2022 1423

ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat

14 Sep 2022 2416

Inflație explozivă! Gazele naturale s-au scumpit cu peste 70% în ultimul an. Cu cât s-au majorat prețurile alimentelor de bază

12 Sep 2022 1109

INS Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie

12 Jul 2022 892

Banca Centrală Europeană va dezbate cele mai bune mijloace pentru a inversa inflaţia

27 Jun 2022 997

România, o țară tot mai puțin atractivă pentru locuitorii săi

20 Jun 2022 1246

Ludovic Orban Guvernul nu a făcut „aproape nimic" pentru a împiedica deteriorarea condiţiilor de viaţă ale românilor

22 May 2022 2677

Primăria Tuzla a publicat în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2023 (DOCUMENT)

21 May 2022 1679