Ce mesaj a transmis ministrul afacerilor externe cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române


Data de 24 ianaurie este una marcantă pentru români. Aniversăm 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment fundamental pentru toți românii.

Unirea Principatelor Române a reprezentat și o realizare majoră de politică externă, recunoașterea internațională a actului de voință al românilor reprezentând un obiectiv central al acțiunilor diplomației române, se arată în m4esajul transmit de ministrul afacerilor externe cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, se arată în mesajul transmis de ministrul afacerilor externe. 

Iată mesajul ministrului afacerilor externe cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române: 

Aniversăm astăzi, 24 ianuarie 2024, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment fundamental pentru toți românii. Acest act, care a marcat decisiv procesul modernizării societății românești, a devenit realitate printr-un proces elaborat de coeziune, voință și solidaritate națională, în pofida contextului politic complex, mai ales la nivel internațional.

Unirea Principatelor Române a reprezentat și o realizare majoră de politică externă, recunoașterea internațională a actului de voință al românilor reprezentând un obiectiv central al acțiunilor diplomației române. Astfel, istoria instituției noastre este intrinsec legată de actul unirii de la 1859, secția Afacerilor Străine fiind înființată în cadrul Secretariatului de Stat. Aceasta a reprezentat nucleul a ceea ce, începând din 1862, va deveni instituția Ministerului Afacerilor Externe, punându-se astfel bazele diplomației române moderne.

Trebuie să amintim cu recunoștință și faptul că o trăsătură esențială a politicii externe a Principatelor Unite în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a constituit-o inaugurarea de acțiuni diplomatice de sine stătătoare, concretizarea unei politici externe românești, oficiale și cu caracter permanent, orientate în direcția realizării obiectivelor fundamentale ale națiunii române.

În același spirit de solidaritate națională, activism civic și politic, precum și cu sprijinul  diplomației române, a urmat parcursul susținut al națiunii române spre obținerea independenței de stat de la 1877 și spre realizarea, la 1918, a statului național unitar român modern.
Tot acest uriaș efort politico-diplomatic de decenii, menit a concretiza marile idealuri naționale, a servit drept model pentru acțiunea actorilor politici și diplomatici din zilele noastre, permițând României să dobândească statutul de membru al Uniunii Europene și NATO.

În contextul internațional complicat din prezent, marcat de numeroase provocări și schimbări, în vecinătatea imediată si pe plan global, ideea de unitate națională în jurul unor obiective comune ale societății române, așa cum au fost cele ale actului de voință de la 24 ianuarie 1859, rămâne o sursă de inspirație pentru acțiunile diplomației române actuale și pentru generațiile viitoare.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!




Citește și:


Klaus Iohannis- „Alegerile din 2024 vor modela România de mâine“
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, mesaj de Pesah „În această perioadă dificilă, este nevoie de înţelepciune şi curaj în faţa violenţei şi a urii“

22 Apr 2024 547

Ce planuri are Horia Constantinescu pentru lucrările de pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța

20 Apr 2024 676

Cutremurător Tatăl lui Sebi și-a făcut un tatuaj, în memoria fiului său (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 1329

UPDATE Atenție! Avertizare de Cod portocaliu de vânt puternic pentru județele Constanța și Tulcea

17 Apr 2024 827

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 432

PF Daniel a transmis un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone

14 Apr 2024 492

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 447

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 384

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 379

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 709

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 547

Aviz consumatorilor. Aplicația MyEnel nu este disponibilă

11 Apr 2024 1165

Doliu în lumea fotbalului. Un jucător important s-a stins din viață

10 Apr 2024 1471

Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită în fiecare an pe 8 aprilie

08 Apr 2024 492