Ce mesaj a transmis ministrul afacerilor externe cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române


Data de 24 ianaurie este una marcantă pentru români. Aniversăm 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment fundamental pentru toți românii.

Unirea Principatelor Române a reprezentat și o realizare majoră de politică externă, recunoașterea internațională a actului de voință al românilor reprezentând un obiectiv central al acțiunilor diplomației române, se arată în m4esajul transmit de ministrul afacerilor externe cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, se arată în mesajul transmis de ministrul afacerilor externe. 

Iată mesajul ministrului afacerilor externe cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române: 

Aniversăm astăzi, 24 ianuarie 2024, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment fundamental pentru toți românii. Acest act, care a marcat decisiv procesul modernizării societății românești, a devenit realitate printr-un proces elaborat de coeziune, voință și solidaritate națională, în pofida contextului politic complex, mai ales la nivel internațional.

Unirea Principatelor Române a reprezentat și o realizare majoră de politică externă, recunoașterea internațională a actului de voință al românilor reprezentând un obiectiv central al acțiunilor diplomației române. Astfel, istoria instituției noastre este intrinsec legată de actul unirii de la 1859, secția Afacerilor Străine fiind înființată în cadrul Secretariatului de Stat. Aceasta a reprezentat nucleul a ceea ce, începând din 1862, va deveni instituția Ministerului Afacerilor Externe, punându-se astfel bazele diplomației române moderne.

Trebuie să amintim cu recunoștință și faptul că o trăsătură esențială a politicii externe a Principatelor Unite în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a constituit-o inaugurarea de acțiuni diplomatice de sine stătătoare, concretizarea unei politici externe românești, oficiale și cu caracter permanent, orientate în direcția realizării obiectivelor fundamentale ale națiunii române.

În același spirit de solidaritate națională, activism civic și politic, precum și cu sprijinul  diplomației române, a urmat parcursul susținut al națiunii române spre obținerea independenței de stat de la 1877 și spre realizarea, la 1918, a statului național unitar român modern.
Tot acest uriaș efort politico-diplomatic de decenii, menit a concretiza marile idealuri naționale, a servit drept model pentru acțiunea actorilor politici și diplomatici din zilele noastre, permițând României să dobândească statutul de membru al Uniunii Europene și NATO.

În contextul internațional complicat din prezent, marcat de numeroase provocări și schimbări, în vecinătatea imediată si pe plan global, ideea de unitate națională în jurul unor obiective comune ale societății române, așa cum au fost cele ale actului de voință de la 24 ianuarie 1859, rămâne o sursă de inspirație pentru acțiunile diplomației române actuale și pentru generațiile viitoare.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!
Citește și:


Klaus Iohannis- „Alegerile din 2024 vor modela România de mâine“
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, de Ziua Națională a Aromânilor „ Vă mulțumim pentru tot ce aveți mai frumos!”

23 May 2024 630

OMD Mamaia Nord a transmis un mesaj tuturor celor care îl serbează onomastica astăzi

21 May 2024 401

Ambasada SUA la București, mesaj de Ziua Constanței!

21 May 2024 393

Doliu la Universitatea Ovidius Constanța Mesaj de condoleanțe la trecerea în neființă a Dr. Marius Cambrea

17 May 2024 1577

Mesaj pentru turiști Mirela Matichescu, managerul OMD Mamaia Nord – „Avem o stațiune cu cele mai noi locuri de cazare și o plajă extrem de frumoasă“

15 May 2024 526

Doliu în muzica internațională A murit un mare nume al jazzului

15 May 2024 624

Camera Deputaților a decis 10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan!

14 May 2024 724

UPDATE Incendiu puternic la o hală în județul Suceava. A fost transmis mesaj RoAlert (VIDEO)

12 May 2024 645

Racheta Starship va efectua cel de-al patrulea zbor al său de testare

12 May 2024 718

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „România își aniversează astăzi al 147-lea an de independență“

10 May 2024 376

Președintele Klaus Iohannis „România este membru respectat al NATO și al Uniunii Europene, statut care ne oferă garanții de securitate“

10 May 2024 410

Papa Francisc a transmis un mesaj credincioşilor care sărbătoresc astăzi Paştele (VIDEO)

05 May 2024 651

Prima Doamnă a României, mesaj pentru români în prima zi de Paște

05 May 2024 646

Patriarhul Daniel - „Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor“

05 May 2024 727

Axxis Nova, mesaj de Paște

04 May 2024 414