Știri din Constanța Ce spun Poliția locală și administratorul tramei stradale? Noi detalii în cazul copacilor legați cu lanțuri pe strada Recoltei din cartierul Palazu Mare!

Mai mulți locuitori din Palazu Mare, de pe strada Recoltei 13 Bis reclamau în luna octombrie a.c. faptul că după lucrările de asfaltare a trotuarului (n.r. lucrări realizate de Confort Urban SRL) le-au fost smulși copacii (n.r. sălcii) pe care i-au plantat în casetele special amenajate.
În susținerea afirmațiilor, cetățenii au prezentat un aviz pentru plantarea copacilor în 2019 eliberate de Primăria Constanța, prin Direcția Servicii Publice.
Unul dintre locatarii de pe strada Recoltei 13 BIS, Gheorghe Ivan a povestit la acel moment pentru ZIUA de Constanța că problemele ar fi apărut de când pe strada lor se ridică un imobil P+2 care aparține familiei Ciobanu.
Cristina Sofia Ciobanu care este politist local în cadrul DPL Constanța a spus la rândul său pentru ZIUA de Constanța că nu are nicio legătură cu reclamațiile făcute locuitorilor de pe strada Recoltei 13 BIS.
După acest incident, ne-am adresat oficial pentru a clarifica acest caz atât Direcției Poliția Locală Constanța cât și societății Confort Urban SRL.
Aproape de limita termenului legal de 30 de zile, cele două instituții aflate în subordonea Primăriei Constanța, respectiv Consiliului Local Municipal au răspuns adreselor noastre.Direcția Poliție locală a primit 3 sesizări care priveau plantarea copacului care a declanșat scandalul
 


„Biroul disciplină în construcții din cadrul DPL Constanța a primit, în perioada 2019-2023, 8 sesizări privind imobilul situat pe strada Recoltei nr. 13, iar 3 dintre acestea priveau plantarea unui copac.

Au fost efectuate 7 verificări, iar măsurile întreprinse au constatat în înaintarea de plângeri penale către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 24, lit. a din Legea nr. 50/1991 republicată, sancționarea unor lucrări de construcții conform prevederilor art. 26 alin. 1 lit. a din Legea nr. 50/1991 republicată, somarea unor proprietari în vederea remedierii unor situații și verificarea conformării, verificarea legalității lucrărilor de construcții.


Privind aspectele referitoare la plantarea copacului pe domeniul public, petițiile au fost redirecționate către administratorul tramei stradale (n.r. Confort Urban).

Biroul protecția mediului a primit, în perioada 2019-2023, 3 sesizări cu privire la plantarea unui arbore pe strada Recoltei nr. 13, respectiv sesizarea nr. 233715/02.12.2019, sesizarea nr. 155696/16.08.2023 conex cu 182745/21.09.2023 și sesizarea nr. 196460/11.10.2023 conex cu nr. 197767/12.10.2023.

A fost efectuat un singur control pentru verificarea aspectelor semnalate, anume în anul 2019, când în urma verificărilor, s-a constatat că plantarea s-a efectuat în baza acordului nr. 240774/12.12.2023, deși operațiunea de plantarea nu constituie elementul vreunei contravenții prevăzută de lege, în domeniul protecției mediului, restul sesizărilor au fost transmise către Direcția gestionare servicii publice.

Nu au fost dispuse măsuri de polițiști locali cu atribuții în domeniul protecției mediului, deoarece nu au fost constatate fapte ce încalcă legislația în domeniu”, a transmis Direcția Generală Poliția Locală Constanța.
 
Cât privește modul de încadrare în cadrul Direcției a Sofiei Cristina Ciobanu , conducerea instituției ne-a transmis că aceasta și-a început activitatea în cadrul DGPL la 07.06.2022 prin concurs de recrutare.

Noi am solicitat să ni se precizeze dacă experiența anterioară profesională îi putea permite susținerea unui concurs în cadrul instituției, însă DGPL ne-a transmis faptul că : „în art. 12 al aceluiaşi act normativ se instituie exceptiile de la liberul acces al cetățenilor la informațiile publice, la lit.d fiind menționate: „d) informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii;” În interpretarea dată de lege datelor personale (art.2 lit.c) – „prin informație cu privire la datele personale se întelege orice informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă.”  Având în vedere natura sa nu se poate susține că un CV este un document care priveşte activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice. De asemenea, conform prevederilor legale existente în prezent, CV-urile angajaților unei instituții publice nu se regăsesc printre informațiile de interes public pe care instituțiile publice au obligația să le comunice din oficiu prin publicarea pe site-ul oficial al acestora. Continutul CV-ului nu este reglementat prin dispoziții legale și conține, pe lângă datele privind studile și traseul profesional al unei persoane (date ce pot fi considerate uneori, informații de interes public) şi date cu caracter personal care nu sunt de interes public. Anonimizarea informațiilor care sunt, conform legii, date personale, nu este posibilă întrucât, prin însăşi natura sa, având în vedere si definiția dată de art.2 lit.c citat mai sus, întregul document conține date personale. Mai mult decât atât, în cazul functionarilor publici angajati în cadrul unei institutii publice, deşi datele în sine privind traseul profesional al acestora pot deveni informatii de interes public numai în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice, acestea se regăsesc în cadrul CV urilor depuse în fapt în dosarul profesional al fiecărui funcționar public, dosare care sunt supuse regimului juridic reglementat de HG nr. 432/2 004 privind dosarul profesional al funcționarilor publici și la care pot avea acces numai anumite persoane, instantele judecătoreşti şi organele de cercetare penală”.

Pe scurt, Direcția Generală Poliție Locală Constanța a invocat GDPR și a conchis negru pe alb că în cazul solicitării noastre nu există un temei de prelucrare, astfel încât datele solicitate nu ne pot fi transmise.
 
Declarația de avere și interese depusă la intrarea în Poliția Locală arată că a deținut un salon de înfrumusețare
 
Și dacă GDPR nu ne permite accesul la CV-ul polițistei, în schimb declarațiile de avere și interese sunt documente publice, care ne-au permis să creionăm traseul profesional al Cristinei Sofia Ciobanu.

Astfel din declarația de avere și interese depusă la 30 de zile de la momentul angajării în cadrul Poliției Locale Constanța, aflăm că aceasta jumătate dintr-un teren agricol de 5000 mp cumpărat în 2008 și tot jumătate dintr-un altul intravilan de 523 mp dobândit în 2016, dar și un apartament de 48 mp și o casă aflată în construcție de 300 mp , probabil cea aflată pe strada din Palazu Mare. Familia deține și un autoturism an de fabricație 2019 iar în perioada 2000-2021 a mai agonisit și bijuterii de 10.000 de euro.

În anul fiscal 2021, înainte a susține examen și a deveni polițist local, potrivit propriilor declarații, Ciobanu a lucrat la un salon de înfrumusețare de unde a ridicat un salariu anual de 18.000 lei, adică 1.500 lei pe lună. Soțul său a avut în același an venituri de 45.000 euro de la un angajator din Italia. Veniturile familiei au fost întregite și de alocațiile de stat ale celor doi copii.

Declarația de avere și interese din 2023, adică după aproximativ un an de la angajarea în Poliția locală este nescchimbată cu excepția veniturilor care au crescut ușor. Pentru lunile lucrate în perioada iunie -decembrie 2022, Ciobanu a încasat 20.263 lei, adică undeva la 3300 lei pe lună, potrivit declarațiilor care pot fi studiate în secțiunea „documente”.
 


Poziția Confort Urban SRL cu privire la lucrările efectuate pe strada Recoltei 13 Bis!
 

„Cu privire la lucrările efectuate pe Str. Recoltei de către SC Confort Urban SRL și pomii plantați de către localnici pe această stradă, vă aducem la cunoștință următoarele: Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 63/2013, s-a aprobat Contractul de delegare de gestiune și de administrare a domeniului public și privat de interes local din Municipiul Constanța nr. 46.590/2.105/03.04.2013, prin care Primăria Municipiului Constanța a încredințat S.C. Confort Urban SRL administrarea tramei stradale a Municipiului Constanța.

În baza contractului de delegare de gestiune și de administrare a domeniului public și privat de interes local din Municipiul Constanța, S.C. Confort Urban SRL se obligă să administreze și să gestioneze doar bunurile date în administrare și să le exploateze în mod direct pe riscul și pe răspunderea sa.

Raportat la limitele competențelor stabilite prin contractul de delegare de gestiune și de administrare a domeniului public și/sau privat de interes local din Municipiul Constanța, vă comunicăm următoarele:
1. Pe Str. Recoltei din cartierul Palazu Mare, SC Confort Urban SRL a efectuat lucrări de reparații în baza instrucțiunilor de lucru primite de la Primăria municipiului Constanța.
2. În ceea ce privește pomii plantați de către localnici vă comunicăm următoarele:
- Avizul emis de către Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei municipiului Constanța în anul 2019 este pentru plantarea unui singur arbore în fața proprietății din Str. Recoltei Nr. 13 și nu a fost respectat;
- Salcia ce a fost înlăturată de către SC Confort Urban SRL până la sosirea Poliției nu face obiectul avizului obținut în 2019 ea fiind plantată în timpul lucrărilor de pregătire pentru asfaltarea trotuarului, în luna August din anul 2023 fără existența unui acord valabil emis de către Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei municipiului Constanța;
- De asemenea vă comunicăm faptul că pentru plantarea arborilor pe domeniul public trebuie respectate condițiile existente în ordinul nr. 1.294 din 30 august 2017 pentru aprobarea Normelor tehnice privind amplasarea lucrărilor edilitare, a stâlpilor pentru instalații și a pomilor în localitățile urbane și rurale, condiții ce nu au fost respectate”, a transmis Confort Urban prin director general, Stere Hira.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Copaci legați cu lanțuri pe strada Recoltei 13 Bis din Palazu Mare. Locuitorii acuză o vecină, polițist local că ar făcut sesizări ca aceștia să fie tăiați! Aceasta neagă acuzațiile (FOTO +VIDEO)

Constănțeanul supărat Locuitorii de pe strada Recoltei din Palazu Mare, nemulțumiți că le-au fost smulși copacii plantați în fața caselor (GALERIE FOTO)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziția pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale pentru Spitalul de Boli Infecțioase a fost contestată. Ce verdict a primit General Electric Medical Systems România SRL?

02 Mar 2024 547

Licitația pentru cadastrarea unor bunuri ce aparțin domeniului public și privat al județului Constanța a fost contestată. Ce decizii a dictat CNSC?

01 Mar 2024 480

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 509

Ce i-au transmis membrii TNL Constanța, primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac

25 Feb 2024 843

Poliția Locală a cerut punerea în siguranță Lucrarea de artă decorativă amplasată pe peretele sudic al fostei piscinei olimpice a hotelului Parc din Mamaia a fost distrusă! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1888

Investigate anul trecut de Consiliul Concurenței Asfalt Dobrogea și Autoprima Serv din Constanța s-au luptat pentru contractul de reabilitare străzi în orașul Murfatlar. Cui a dat dreptate CNSC?

21 Feb 2024 696

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatele administratorilor provizorii și pe cel al auditorului statuar

14 Feb 2024 736

CNAIR demarează investigatiile de teren pentru realizarea nodului rutier Peștera din județul Constanța (DOCUMENT)

13 Feb 2024 1135

Firme din Constanța Familia Vlăescu se întoarce în businnes. Cine a părăsit Cinemax SRL?

11 Feb 2024 943

CNSC a cerut reevaluarea ofertelor Totul despre SRL-urile care au vrut să câștige lucrările de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ Constanța

09 Feb 2024 504

Compania deținută de familia Cârlig-Horga pierde la CNSC Este vizată licitația de aproape 1,5 milioane de euro privind iluminatul public, organizată de Primăria Constanța!

09 Feb 2024 525

Decizii importante luate în prima ședință a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale „Administrația Porturilor Maritime” Constanţa din 2024

08 Feb 2024 761

Primăria Techirghiol scoate la licitație un contract de peste 2.1 milioane de euro. Sunt vizate lucrări pe 11 străzi din oraș!

06 Feb 2024 546

Primăria susține că Meva Concept SRL, firma care derulează proiectul de mobilitate din centrul Constanței, face obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 3821

Ședință a Comitetului Director al FPTR Problemele care blochează turismul românesc, în discuție

16 Jan 2024 678