CN APM Constanța, un nou demers pentru construirea parcului fotovoltaic la Poarta 7

  • Contextul global actual, în care schimbările climatice sunt tot mai accentuate, impune o presiune tot mai mare pentru folosirea de tehnologii curate, care generează  puține emisii de gaze cu efect de seră, în special CO2 , care deține o pondere de două treimi din totalul gazelor cu efect de seră eliberate în atmosferă
 
Autoritatea competentă pentru protecţia mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul pe care dorește să îl realizeze CN Administrația Porturilor Maritime Constanța SA.
 
APM Constanța a decis că nu trebuie efectuată procedura de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „CONSTRUIRE PARC FOTOVOLTAIC IN INCINTA PORT CONSTANTA – SF”, propus a fi amplasat în Mun. Constanța, Incinta Port Constanța, rampă deșeuri Poarta 6 (conform documentație și declarație beneficiar) și rampă Ecologică Poarta 7 (conform C.U.), județul Constanța.
    
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanta din Constanta, str. Unirii nr. 23, în zilele de luni - joi, între orele 8-16.30, vineri, intre orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet http:\\apmct.anpm.ro.
 
Reamintim că Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța pentru o investiție de peste 7 milioane de euro. Este vorba de construirea unui parc fotovoltaic în incinta portului, în zona rampei ecologice de la Poarta 7. „Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța are în lucru un „Studiu de fezabilitate pentru construirea unui parc fotovoltaic în incinta portului Constanța”, ne menționa conducerea CN APM în urmă cu doi ani.
 
Valoare estimată a proiectului de construire a parcului fotovoltaic în incinta portului Constanța este de 7,5 milioane euro, pentru care se încearcă atragerea de finanțare din fonduri europene. Suprafața de teren alocată pentru acest proiect (panouri fotovoltaice, trasee cabluri electrice și tablouri electrice) este de 111.946 m². Puterea maximă instalată va fi de 5 MW. CN Administrația Porturilor Maritime SA face toate demersurile pentru instalarea acestui parc fotovoltaic în zona Fluvio Maritimă a Portului Constanța, destinat producerii și furnizării de energie electrică.
 
Parcul fotovoltaic proiectat și amplasat în incinta portului Constanța va fi racordat la instalația de utilizare existentă în stația de transformare aflată în gestiunea și exploatarea Sucursalei Energetice Port din cadrul CN APM SA Constanța. Parcul fotovoltaic conține toate instalațiile necesare producerii de energie electrică și livrării în instalația de utilizare 6 kV a energiei electrice, începând de la sursele de energie electrică, cablurile necesare cu traseele aferente, inclusiv rețea electrică de medie tensiune şi instalația de legare la pământ.
 

Contextul global actual, în care schimbările climatice sunt tot mai accentuate, impune o presiune tot mai mare pentru folosirea de tehnologii curate, care generează  puține emisii de gaze cu efect de seră, în special CO2 , care deține o pondere de două treimi din totalul gazelor cu efect de seră eliberate în atmosferă.

 
O parte din energia necesară pentru consum în zona Fluvio Maritimă a Portului Constanța se poate crea prin conversia energiei solare, printr-o centrală electrică fotovoltaică (CEF), care va reduce cantitatea de energie achiziționată de la furnizorul de energie electrică.
 

Instalarea acestui sistem de conversie a energiei solare în energie electrică cu panouri fotovoltaice reprezintă un pas în realizarea obiectivelor propuse in Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor climatice 2021-2030, precum și  a prevederilor Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
 
Investiție de 7,5 milioane de euro în Portul Constanța, pentru viitorul parc fotovoltaic. Ce spune conducerea CN APM Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CN APM Constanța, la judecată cu două firme din București. Stadiul dosarului

25 Apr 2024 459

Trei parcele de teren, situate în Porturile Constanța și Midia, pot fi închiriate de la CN APM Constanța. Licitația de atribuire se va desfășura în luna mai (DOCUMENT)

22 Apr 2024 521

Dezbaterea publică, pe data de 25 aprilie CN ACN Constanța SA va sistematiza teritoriul aferent Danei 99 din zona fluvio-maritimă

20 Apr 2024 444

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 468

Ce decizii au adoptat acționarii CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța?

15 Apr 2024 479

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2352

Cumpărări directe Constanța CN APM SA. Lucrări de ignifugare a podului clădirii Gării Maritime (DOCUMENT)

13 Apr 2024 488

Pentru atingerea capacitatii de trafic de 11,5 milioane tone pe an Portul Medigida va fi modernizat și extins de CN ACN Constanța SA

11 Apr 2024 1212

CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța evaluează parcelele de teren pentru închiriere

11 Apr 2024 417

Justiție Constanța Euro Audit Service SRL, obligată de instanță să achite CN APM Constanța cheltuielile de judecată

03 Apr 2024 542

Portul Constanța a cumpărat lapte praf. Vezi pentru ce sumă (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 527

CN APM SA Constanța Contract pentru dragaj de investiții în porturile maritime. Ce valoare are (DOCUMENT)

24 Mar 2024 659

Procesul dintre CN APM Constanța și o firmă in județul Suceava, amânat. Dosarul, pe rolul Tribunalului

23 Mar 2024 539

Cumpărări directe DSL Save Topleg SRL, din Caransebeș, va oferi CN APM Constanța SA servicii de legătorie a documentelor (DOCUMENT)

21 Mar 2024 512

Știri Portul Constanța CN APM cumpără consultanță pentru proiectul de extindere a drumului dintre Poarta 7 și podul nou de la Agigea, la intersecția cu drumul dintre Poarta 9 și Poarta 8 (DOCUMENT)

20 Mar 2024 588