LIVE TEXT. Făgădău, „Altă întrebare?” Constanţa. Dezbatere publică privind bugetul pentru 2017. Cine are alocaţi cei mai mulţi bani (galerie foto+video)

Primarul municipiului Constanța,Decebal Făgădău, este prezent, în această după-amiază, la dezbaterea publică privind „Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al municipiului Constanța”.
 
Dezbaterea se desfăşoară în sala de ședințe „Remus Opreanu”. Alături de primarul Constanţei, se află şi Marcela Frigioiu, şefa Direcţiei Financiare din Primăria Constanţa, precum şi viceprimarul Dumitru Babu.
 
Este prezentat proiectul consolidat al bugetului municipiului Constanţa pentru 2017, care va fi supus aprobării în şedinţa din data de 31 martie.
 
În cadrul dezbaterii, Decebal Făgădău a spus că, în 2016, povara taxelor la nivelul persoanelor fizice şi juridice din municipiul Constanţa a scăzut, de taxa de salubritate care a fost micşorată, până la schema de minimis de care au beneficiat agenţii economici.
 
Bugetul va fi de 845, 5 milioane lei, cu 35 de milioane mai mult decât cel prognozat la începutul anului. Învăţământul are alocat cei mai mulţi bani, 191 milioane lei. Sala Polivalentă, cofinanţată de municipalitate, va costa 4 milioane de euro, cea mai mare investiţie.

Investiţii vor avea loc şi în infrastructură. 33 de străzi vor fi asfaltate în 2017, iar până în 2019, toate străzile din municipiu vor fi asfaltate.

 Se are în vedere un program amplu de plantări şi achiziții de material dentrologic. În cadrul dezbaterii, s-a precizat că, anul acesta, va fi adoptat un acord cadru pentru înverzirea oraşului. 

UPDATE 3, ora 16.45

Alexandru Manda, de la Asociaţia Elevilor, cere un buget de 8 milioane de lei pentru bursele elevilor. De asemenea, a ridicat următoarea problemă: paza plătită de părinţi în şcoli şi licee, în jur de 60 de lei anual.
 

„Solicitarea noastră este să respectaţi legea şi să prevedeţi bani în buget pentru paza şcolilor şi liceelor”, a spus Alexandru Manda.

Senatorul USR Ramona Dinu a ridicat problema disproporţionalităţii bugetului. În acest sens, a oferit şi un exemplu: în timp ce sănătatea primeşte 19 milioane, capitolul de cheltuieli pentru administraţie este de 99 de milioane.

„Documentul de buget trebuie însoţit de elementele de post, de numărul de angajaţi", mai spune Ramona Dinu.
 
Făgădău răspunde cu o întrebare care a făcut „istorie negativă": „Altă întrebare?”.
 
Amintim că întrebarea a devenit celebră după conferința de presă a lui Florin Iordache, când a rostit „Altă întrebare” de 28 de ori în numai câteva minute.

Ion Stelian, USR, reproşează că Primăria nu răspunde în termen legal la solicitările venite din partea cetățenilor.
 

„Dacă colegii dumneavoastră ar fi răspuns, s-ar fi evitat aceste discuţii”, a spus Ion Stelian.UPDATE 2, ora 16.30

Decebal Făgădău spune că vor fi dotate cabinetele medicale ale şcolilor şi liceelor. 

"Avem un milion de euro pentru refaţadizarea clădirilor municipalităţii situate în zona centrală a oraşului. Lucrăm la un studiu de monitorizare video. Anul acesta, vom finaliza registrul spaţiilor verzi şi vom definitiva strategia de dezvoltare urbană şi planul de mobilitate urbană", a spus primarul Constanţei.

Constanţa nu are prevăzuţi bani pentru combaterea şomajului pentru că acesta nu este o problemă la Constanţa, spune Făgădău.

UPDATE 1, ora 16.16

În urmă cu câteva minute, a ajuns şi Costin Răsăuţeanu.

Decebal Făgădău a precizat că se va achiziţiona mobilier urban de calitate. De asemenea, a spus că se va continua programul "Respect".

"Serviciul salvamar va fi inclus pentru plajele noi. Trebuie să discutăm şi la nivel central această problemă. Noi putem asigura serviciul şi pe plajele noi, neatribuite", a spus primarul Constanţei.

"În ceea ce priveşte subvenţionarea gigacaloriei, nu am prevăzut sume pentru sezonul rece 2017, pentru că nu ştiu care va fi relaţia RADET - CET. În august, vom discuta asupra acestui aspect", a spus Făgădău. 


De asemenea, va fi un proces amplu de restructurare a infrastructurii sportive.

"Vrem să înfiinţăm Clubul Sportiv Municipal, care va fi în subordinea Consiliului Local. Vom aproba sigla oficială a anului Ovidius în prima şedinţă de CLM. Un milion de euro am alocat pentru evenimentele dedicate anului Ovidius", a mai spus primarul Constanţei.Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău și Marcela Enache, inculpați! Ce au declarat, în instanță, Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL și Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale Constanța (video)

23 Oct 2021 2187

Termen nou în dosarul terenurilor din Portul Tomis Fostul șef al Poliției Locale Constanța și administratorul Astera Consulting ar putea fi audiați azi la Tribunal

22 Oct 2021 1472

Martorii lui Făgădău! Cine vor fi primii audiați în dosarul terenurilor din Portul Tomis

27 Sep 2021 2118

Exclusiv, Făgădău rupe tăcerea! Cum se apară fostul primar în dosarul terenurilor din Portul Tomis (declarație din instanță)

25 Sep 2021 2572

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, judecat în dosarul terenurilor din Portul Tomis. Astăzi, primul termen

24 Sep 2021 721

Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache Dosarul terenurilor din Portul Tomis, azi primul termen la Tribunal! Gabriel Mustaţă nu ar fi vrut să judece procesul!

24 Sep 2021 1445

Decebal Făgădău l-a dat în judecată pe Gabriel Comănescu! Dosarul se mută la Curtea de Apel Constanța

18 Sep 2021 1519

Nume celebre în acționariat Vancluse Invest SA, radiată de la Registrul Comerţului, după fuziunea prin absorbţie cu Tănase-Cadastru SRL

21 Aug 2021 1001

Constănțeanul supărat. Remus Negoi, senator USR - „Chițac reînvie mofturile administrației Făgădău!"

14 Aug 2021 1742

Decebal Făgădău a pierdut procesul intentat lui Gabriel Comănescu. Cum motivează Tribunalul Constanța

10 Aug 2021 4686

Trei hectare de teren din zona Popas Mamaia, revendicate în instanță! Un proces cu „jucători“ celebri

26 Jul 2021 2554

Dosarul terenurilor din Portul Tomis! S-a stabilit primul termen! Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache

22 Jul 2021 1505

Decebal Făgădău și Marcela Enache, trimiși în judecată în dosarul terenurilor din Portul Tomis! Judecătorii s-au pronunțat ieri definitiv

30 Jun 2021 3361

Ședință secretă! Dosarul terenurilor din Portul Tomis, termen azi la Curtea de Apel Constanța

22 Jun 2021 1096

Tribunalul Constanța, decizie în cazul PUZ-ului pentru blocul din Faleză Nord, pentru care a fost amendat Făgădău!

19 Jun 2021 2174