Deputatul Bogdan Huțucă „Se împlinesc 145 de ani de la Revenirea Dobrogei la România, vis împlinit al unei generații ambițioase“

Deputatul PNL Bogdan Huțucă a susținut astăzi, 14 noiembrie 2023, în Camera Deputaților, un discurs festiv cu prilejul Zilei Dobrogei.

„Se împlinesc 145 de ani de la momentul istoric din 14 noiembrie 1878, care a rămas întipărit în conștiința publică drept Revenirea Dobrogei la România,  vis împlinit al unei generații ambițioase. Un moment istoric cu o însemnătate aparte pentru întregirea neamului românesc. Într-un context cu multe necunoscute, ostil, dar cu determinarea, voința, curajul dar și viziunea elitei politice a vremii, românii au reușit.
 
Au reușit să reintegreze, în sânul patriei, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, denumit Dobrogea astfel ieșirea României la Marea Neagră și la Gurile Dunării, deschide țara spre lumea largă.
 
La 145 de ani de la momentul revenirii, îmi asum să afirm că Dobrogea reprezintă un proiect politic și administrativ de succes al României moderne. Alocările de fonduri, de la statul român, în infrastructură, prin extinderea rețelei de căi ferate, dezvoltarea portuară și modernizarea infrastructurii publice, au schimbat semnificativ și ireversibil regiunea.
 
Dragi colegi,
Doresc să răspund la întrebare esențială, la care mulți dintre voi ați  încercat să răspundeți. De ce Dobrogea este diferită de restul României și de ce dobrogenii sunt oameni care îmbrățișează deschis diferențele etnice, culturale sau religioase? Această idee este insuflată într-un document, pe care îl consider sacru, un fel de  „Magna Carta" a Dobrogei, și anume ”Proclamație către dobrogeni”. Documentul programatic a fost lansat pe data de 14 noiembrie 1878, de către domnitorul Carol I, în care se anunța proiecția unui stat protectiv, solidar, pentru toți locuitorii regiunii, în care ordinea și disciplina aveau să ajungă spre ”pașnica viețuire”.
 
Viziunea de integrare a Domnitorului Carol I, cu influențe liberale prin Ion C. Brătianu, urma să fundamenteze principiile care au dat rodul Dobrogei de astăzi, regiune care a devenit sinonim cu "diversitate și armonie". Astfel, Dobrogea este un exemplu de bune practici, de colaborare, conviețuire pașnică, un simbol al României mozaice, multietnice și multiconfesionale.
 
Este responsabilitatea noastră de a avea grijă de această moștenire lăsată, dar avem și privilegiul de a valorifica această bogăție culturală și spirituală dobrogeană.
 
Generația noastră are misiunea de a continua opera politică lăsată moștenire de la ”părinții fondatori” ai statului român modern. Această misiune implică responsabilitatea noastră de a menține valorile democrației, ale libertății, ale justiției și ale solidarității, care au fost fundamentale în formarea României moderne.
 
 


Dragi colegi,
Făcând un arc peste timp, iată-ne astăzi aici. După 145 de ani, trecând printr-o perioadă tulbure, pe plan regional dar și internațional. Perioadă în care teritoriul Dobrogei plasează România pe harta lumii ca un punct strategic și de importanță geopolitică deosebită. Prin porturile pe care le avem la Marea Neagră și la Dunăre, România își îndeplinește rolul semnificativ de membru promotor și apărător al valorilor Uniunii Europene și NATO, ca un actor activ în menținerea securității și stabilității în regiune.
 

Avem o misiune nobilă, aceea de a aborda provocările prezentului cu încredere, și înțelepciune, dar mai cu seamă să consolidăm valorile care ne definesc ca națiune și să lăsăm generațiilor viitoare o Românie prosperă și puternică.
 
La mulți ani, România! 
La mulți ani, dobrogeni!
 
Vă mulțumesc!“ - este discursul susținut în Parlament de deputatul Bogdan Huțucă. 

Citește și. 

Parlamentari dobrogeni, discursuri festive în Camera Deputaților cu prilejul Zilei Dobrogei (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 632

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 535

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 4259

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 494

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5425

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2196

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11464

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 973

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12424

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1976

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19676

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3405

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1752

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1412

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1376