Dispare kitsch-ul urbanistic și architectural? Constanța va avea un „Ghid de estetică urbană“!

  • Primăria Constanța organizează consultare de piață pentru estimarea valorii de achiziție a serviciului de elaborare ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța
  • Primăria va elabora un ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța, ce va cuprinde criterii arhitectural - urbanistice
  • Data limită transmitere propuneri este 16.05.2022 iar data limită pentru consultare este 20.05.2022
  • Consilieri municipali USR Constanța susțin că ei au inițiat proiectul prin care Constanța va avea un „Ghid de estetică urbană“
  • În Consiliul Local Municipal a fost propusă și votată o linie bugetară pentru elaborarea acestui ghid, cu ajutorul căruia se va stabili ce este permis și ce este interzis în materiale și culori pentru fațade și învelitori
 

 
 
Primăria Constanța organizează consultare de piață pentru estimarea valorii de achiziție a serviciului de elaborare ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța.

Primăria va elabora un ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța, ce va cuprinde criterii arhitectural - urbanistice.
Ghidul se va elabora în format digital (text și imagini).

Ghidul de estetică urbană pentru municipiul Constanța va cuprinde caracteristicile urbanistice și arhitecturale (cromatică, materiale, detalii, tipuri de intervenții etc.). După aprobarea ghidului, atât lucrările de intervenție autorizate cât și cele care nu necesită autorizație de construire conform legislației în vigoare, vor respecta prevederile acestuia.



Acest ghid se adresează: pentru lucrările de intervenție autorizate:

▪ arhitecților – în procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții și deținătorilor de locuințe - ca un suport logistic.


 - pentru lucrările care nu necesită autorizație de construire:

▪ deținătorilor de locuințe, ca un îndrumar care să îi poată ajuta la înțelegerea privind posibilitățile de intervenție la clădirile pe care le locuiesc/utilizează.

Prevederile ghidului vor fi coroborate cu documentele/ documenațiile de urbanism aprobate, inclusiv cu cele în curs de aprobare până la data finalizării acestuia.

Obiective generale ale ghidului:
▪ inventarierea stilistică a construcțiilor din municipiul Constanța, pe zone;
▪ realizarea unor reguli clare privind posibilitățile de reabiltare/restaurare, condiții
referitoare la nivel de intervenții la fațade;
▪ prezentarea de exemple de bune practici, imagini relevante.

Ghidul va studia întreg orașul cu excepția următoarelor zone protejate marcate pe planul anexă care fac obiectul de studiu a altui ghid ce urmează a fi elaborat pentru zonele protejate, după cum urmează:
1 - zona peninsulară,
2 - situl urban "zona comercială centrală",
3 - situri urbane protejate din zona centrală.

Ghidul va cuprinde:
▪ scurt istoric al evoluției orașului,
▪ monumentele istorice și zonele protejate din municipiul Constanța,
▪ definirea termenilor utilizați,
▪ exemple de bune practici, imagini relevante,
▪ reguli generale privind intervențiile la fațade, ferestre, uși, porți, vitrine, feronerie,împrejmuiri, firme, reclame, instalații și dispozitive tehnice, materiale utilizate, paletar cromatic după modelul istoric, etc.

Ghidul va fi elabotar de specialiști în domeniul/ specializarea: arhitectură; urbanism; studii, investigatii, cercetarea și evidența monumentelor istorice.

Data limită transmitere propuneri este 16.05.2022 iar data limită pentru consultare este 20.05.2022.

Orice persoană/ organizație interesată, cu respectarea condițiilor de mai sus, are posibilitatea de a transmite oferta de preț în vederea determinării valorii estimate de achiziție a serviciului menționat anterior.

Se poate transmite orice altă informație sau propunere considerată necesară cu privire la documentele puse la dispoziție de autoritatea contractantă.

Oferta de preț, precum și alte informații, se pot transmite pe adresa de e-mail: urbanism@primaria-constanta.ro.

Consilieri municipali USR Constanța susțin că ei au inițiat proiectul prin care Constanța va avea un „Ghid de estetică urbană“.
„În Consiliul Local Municipal a fost propusă și votată o linie bugetară pentru elaborarea acestui ghid, cu ajutorul căruia se va stabili ce este permis și ce este interzis în materiale și culori pentru fațade și învelitori. 

Întreaga imagine urbană a Constanței este pestriță și obositoare pentru că nu avem direcții clare stabilite și limite peste care proiectanții să nu poată trece. Dacă lipsa acestor restricții ar fi avut ca rezultat creativitatea în sensul real al termenului ne-am fi bucurat cu toții, însă rezultatul este o imagine urbană haotică, neîngrijită și destructurarată.

Pentru ca acest ghid să fie cât mai eficient, e nevoie ca prevederile lui să fie preluate în documentațiile de urbanism ce vor fi elaborare ulterior sau să poată fundamenta cerințele Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului în cazul în care nu există înțelegere din partea elaboratorilor“, spune Cristiana Popescu, consilier local municipal USR PLUS.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Primăria vrea să elaboreze un PUZ pentru parcarea multietajată din zona Casa de Cultură

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitația pentru pază la locațiile Drumuri Județene Constanța SA, contestată la CNSC!

18 Apr 2024 485

Primăria Constanța pune la bătaie pentru acest eveniment peste 400.000 euro fără TVA Delia, Elena Gheorghe, Motans și Iuliana Beregoi vor concerta la Zilele Constanței 2024!

17 Apr 2024 888

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 804

Primăria Constanța vrea să plătească 700.000 de euro pentru servicii veterinare pentru gestionarea animalelor fără stăpân din municipiu

13 Apr 2024 491

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1586

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația depusă de firma familiei directorului RAR, Marian Butnaru! Despre ce este vorba?

30 Mar 2024 649

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, reclamat la CNSC. Este vizată o licitație pentru materiale sanitare. S-a dictat modificarea documentației de atribuire!

30 Mar 2024 564

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 542

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 369

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la licitație serviciile de curățenie în spațiile administrate. Contractul se ridică la peste 170.000 de euro fără TVA

19 Mar 2024 646

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 640

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 648

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 636

Licitații publice Contract de peste 16 milioane de euro. Consiliul Județean Constanța a lansat o nouă licitație pentru lotul 3 de transport județean!

11 Mar 2024 1090

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 705