Dispare kitsch-ul urbanistic și architectural? Constanța va avea un „Ghid de estetică urbană“!

  • Primăria Constanța organizează consultare de piață pentru estimarea valorii de achiziție a serviciului de elaborare ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța
  • Primăria va elabora un ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța, ce va cuprinde criterii arhitectural - urbanistice
  • Data limită transmitere propuneri este 16.05.2022 iar data limită pentru consultare este 20.05.2022
  • Consilieri municipali USR Constanța susțin că ei au inițiat proiectul prin care Constanța va avea un „Ghid de estetică urbană“
  • În Consiliul Local Municipal a fost propusă și votată o linie bugetară pentru elaborarea acestui ghid, cu ajutorul căruia se va stabili ce este permis și ce este interzis în materiale și culori pentru fațade și învelitori
 

 
 
Primăria Constanța organizează consultare de piață pentru estimarea valorii de achiziție a serviciului de elaborare ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța.

Primăria va elabora un ghid de estetică urbană pentru municipiul Constanța, ce va cuprinde criterii arhitectural - urbanistice.
Ghidul se va elabora în format digital (text și imagini).

Ghidul de estetică urbană pentru municipiul Constanța va cuprinde caracteristicile urbanistice și arhitecturale (cromatică, materiale, detalii, tipuri de intervenții etc.). După aprobarea ghidului, atât lucrările de intervenție autorizate cât și cele care nu necesită autorizație de construire conform legislației în vigoare, vor respecta prevederile acestuia.Acest ghid se adresează: pentru lucrările de intervenție autorizate:

▪ arhitecților – în procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții și deținătorilor de locuințe - ca un suport logistic.


 - pentru lucrările care nu necesită autorizație de construire:

▪ deținătorilor de locuințe, ca un îndrumar care să îi poată ajuta la înțelegerea privind posibilitățile de intervenție la clădirile pe care le locuiesc/utilizează.

Prevederile ghidului vor fi coroborate cu documentele/ documenațiile de urbanism aprobate, inclusiv cu cele în curs de aprobare până la data finalizării acestuia.

Obiective generale ale ghidului:
▪ inventarierea stilistică a construcțiilor din municipiul Constanța, pe zone;
▪ realizarea unor reguli clare privind posibilitățile de reabiltare/restaurare, condiții
referitoare la nivel de intervenții la fațade;
▪ prezentarea de exemple de bune practici, imagini relevante.

Ghidul va studia întreg orașul cu excepția următoarelor zone protejate marcate pe planul anexă care fac obiectul de studiu a altui ghid ce urmează a fi elaborat pentru zonele protejate, după cum urmează:
1 - zona peninsulară,
2 - situl urban "zona comercială centrală",
3 - situri urbane protejate din zona centrală.

Ghidul va cuprinde:
▪ scurt istoric al evoluției orașului,
▪ monumentele istorice și zonele protejate din municipiul Constanța,
▪ definirea termenilor utilizați,
▪ exemple de bune practici, imagini relevante,
▪ reguli generale privind intervențiile la fațade, ferestre, uși, porți, vitrine, feronerie,împrejmuiri, firme, reclame, instalații și dispozitive tehnice, materiale utilizate, paletar cromatic după modelul istoric, etc.

Ghidul va fi elabotar de specialiști în domeniul/ specializarea: arhitectură; urbanism; studii, investigatii, cercetarea și evidența monumentelor istorice.

Data limită transmitere propuneri este 16.05.2022 iar data limită pentru consultare este 20.05.2022.

Orice persoană/ organizație interesată, cu respectarea condițiilor de mai sus, are posibilitatea de a transmite oferta de preț în vederea determinării valorii estimate de achiziție a serviciului menționat anterior.

Se poate transmite orice altă informație sau propunere considerată necesară cu privire la documentele puse la dispoziție de autoritatea contractantă.

Oferta de preț, precum și alte informații, se pot transmite pe adresa de e-mail: urbanism@primaria-constanta.ro.

Consilieri municipali USR Constanța susțin că ei au inițiat proiectul prin care Constanța va avea un „Ghid de estetică urbană“.
„În Consiliul Local Municipal a fost propusă și votată o linie bugetară pentru elaborarea acestui ghid, cu ajutorul căruia se va stabili ce este permis și ce este interzis în materiale și culori pentru fațade și învelitori. 

Întreaga imagine urbană a Constanței este pestriță și obositoare pentru că nu avem direcții clare stabilite și limite peste care proiectanții să nu poată trece. Dacă lipsa acestor restricții ar fi avut ca rezultat creativitatea în sensul real al termenului ne-am fi bucurat cu toții, însă rezultatul este o imagine urbană haotică, neîngrijită și destructurarată.

Pentru ca acest ghid să fie cât mai eficient, e nevoie ca prevederile lui să fie preluate în documentațiile de urbanism ce vor fi elaborare ulterior sau să poată fundamenta cerințele Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului în cazul în care nu există înțelegere din partea elaboratorilor“, spune Cristiana Popescu, consilier local municipal USR PLUS.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Primăria vrea să elaboreze un PUZ pentru parcarea multietajată din zona Casa de Cultură

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziția pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale pentru Spitalul de Boli Infecțioase a fost contestată. Ce verdict a primit General Electric Medical Systems România SRL?

02 Mar 2024 305

Licitația pentru cadastrarea unor bunuri ce aparțin domeniului public și privat al județului Constanța a fost contestată. Ce decizii a dictat CNSC?

01 Mar 2024 434

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 497

Ce i-au transmis membrii TNL Constanța, primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac

25 Feb 2024 832

Poliția Locală a cerut punerea în siguranță Lucrarea de artă decorativă amplasată pe peretele sudic al fostei piscinei olimpice a hotelului Parc din Mamaia a fost distrusă! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1875

Investigate anul trecut de Consiliul Concurenței Asfalt Dobrogea și Autoprima Serv din Constanța s-au luptat pentru contractul de reabilitare străzi în orașul Murfatlar. Cui a dat dreptate CNSC?

21 Feb 2024 690

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatele administratorilor provizorii și pe cel al auditorului statuar

14 Feb 2024 720

CNAIR demarează investigatiile de teren pentru realizarea nodului rutier Peștera din județul Constanța (DOCUMENT)

13 Feb 2024 1104

Firme din Constanța Familia Vlăescu se întoarce în businnes. Cine a părăsit Cinemax SRL?

11 Feb 2024 940

CNSC a cerut reevaluarea ofertelor Totul despre SRL-urile care au vrut să câștige lucrările de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ Constanța

09 Feb 2024 499

Compania deținută de familia Cârlig-Horga pierde la CNSC Este vizată licitația de aproape 1,5 milioane de euro privind iluminatul public, organizată de Primăria Constanța!

09 Feb 2024 524

Decizii importante luate în prima ședință a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale „Administrația Porturilor Maritime” Constanţa din 2024

08 Feb 2024 759

Primăria Techirghiol scoate la licitație un contract de peste 2.1 milioane de euro. Sunt vizate lucrări pe 11 străzi din oraș!

06 Feb 2024 532

Primăria susține că Meva Concept SRL, firma care derulează proiectul de mobilitate din centrul Constanței, face obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 3814

Ședință a Comitetului Director al FPTR Problemele care blochează turismul românesc, în discuție

16 Jan 2024 677