Actualitate

#DobrogeaAcademică Seminarul internaţional „Penser l’Europe“, o tradiţie ajunsă la majorat (document)


Înfiinţată în anul 1998, Fundaţia naţională pentru ştiinţă şi artă (FNSA) îşi desfăşoară activitatea sub egida Academiei Române şi este păstrătoarea unei excepţionale tradiţii, ajunsă la a XVIII-a ediţie.
 
Este vorba despre seria de seminare anuale „Penser l’Europe“, începute în anul 2002, organizate de FNSA în colaborare cu Academia Română, Institutul Franţei, Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, Academia Regală de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, Academia Regală de Ştiinţe Economice şi Financiare din Spania şi Academia de Doctori din Catalunia, Spania, şi la care participă preşedinţi de academii, oameni de ştiinţă şi din sfera culturii umanistice din România şi din întreaga lume, oameni politici, reprezentanţi ai bisericii.
 
La prima ediţie, desfăşurată în septembrie 2002 la Sinaia, „Unde se opreşte Europa?” a fost tema întâlnirii, în cadrul căreia s-a discutat despre globalizare şi culturile naţionale; Balcanii, spaţiul confluenţelor culturale; rolul academiilor naţionale în spaţiul european al cercetării.
 
În perioada 3-5 octombrie 2019, în Aula Academiei Române, se va desfăşura cea de-a XVIII-a ediţie, cu o temă foarte provocatoare „Le rôle des Académies Européennes au XXI-e siècle” („Rolul Academiilor Europene în secolul XXI”).

În secţiunea „Documente“ puteţi consulta agenda evenimentului, precum şi lista de participanţi.
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti   

 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.   Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Academicieni români, aureolaţi cu distincţii naţionale şi internaţionale (document)

09 Nov 2019 623

#DobrogeaAcademică Conferinţă despre „Două copii necunoscute ale «Celor 12 vise în tâlcuirea lui Mamer»“, la Academia Română

06 Nov 2019 502

#DobrogeaAcademică Despre „Mavrocordații și Historia Valachorum“, la Casa Academiei Române

05 Nov 2019 595

#DobrogeaAcademică O bucată originală din Zidul Berlinului va fi adusă la București

01 Nov 2019 652

#DobrogeaAcademică „România în epoca regelui Carol al II-lea”, vernisaj expozițional

31 Oct 2019 901

#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric

30 Oct 2019 599

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

24 Oct 2019 791

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

23 Oct 2019 771

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

21 Oct 2019 522

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală

19 Oct 2019 660

#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate

16 Oct 2019 571

#DobrogeaAcademică Cercetătorul Daniel Cain conferențiază despre „români și «neromâni» în vremea Marelui Război“ (document)

15 Oct 2019 597

#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română

14 Oct 2019 486

#DobrogeaAcademică Academicianul Marcian Bleahu, participant la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. Lansare de carte post-mortem

10 Oct 2019 698

#DobrogeaAcademică Academicieni de rang internaţional, prezenţi la Conferinţa ESPERA 2019

09 Oct 2019 737