Exercițiul Balkan Shield 2022, în Grecia. Participă militari din șapte țări, printre care și România (GALERIE FOTO)

Exercițiu militar în Grecia. Foto: facebook/MAPN/Sotiris Dimitropoulos/Eurokiniss, Baza 57 AerianăDe la finalul lunii octombrie până pe 11 noiembrie, militarii români sunt participanți la exercițiul multinațional Balkan Shield, desfășurat în Grecia. Țara noastră este reprezentată de un detașament cu două elicoptere IAR-330 PUMA (M și L-RM) și personal navigant, tehnic și medical din Bazele 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și 90 Transport Aerian Otopeni, la care se adaugă operatori de forțe speciale.

Potrivit reprezentanților MApN, în exercițiu sunt implicați 250 de participanți, cu 25 de vehicule terestre și 11 elicoptere, din șapte țări (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord și România).

Pentru militarii români, participarea la Balkan Shield aduce un câștig în domeniul instruirii pe linia standardizării tehnicilor, tacticilor si procedurilor în ceea ce priveste misiunile de zbor executate în sprijinul Forțelor pentru Operații Speciale și de evacuare medicală.

„Este primul exercițiu international pe timpul căruia intenționăm să integrăm o structură de nivel detașament de elicoptere pentru operații speciale într-o structură similară aparținând altui stat partener.Fiecare exercițiu are provocările sale, iar acum acestea au constat în desfășurarea zborurilor într-o zonă nouă, cu relief muntos, ritmul alert al misiunilor, familiarizarea cu zona de operații. Fiecare participant are un rol important și are de învățat ceva pentru viitor. Pentru echipa tehnică, provocarea a fost dislocarea materialelor și echipamentelor necesare efectuării mentenanței de nivel "luptă", folosind în același timp facilitățile și infrastructura puse la dispoziție de țara gazdă, prin acordurile semnate. Un alt câștig în termeni de „dezvoltarea competențelor” vine din faptul că personalul navigant este implicat în toate etapele exercițiului, de la planificare, la execuție și până la analiza misiunilor din spectrul specific forțelor pentru operații speciale. Toți acești pași ne ajută să atingem obiectivul detașamentului, de a armoniza și a valida totodată tehnicile, tacticile și procedurile proprii într-un mediu operațional internațional.” – a detaliat comandorul Cosmin Macsim, șeful detașamentului de zbor.

Cu ocazia Zilei Distinșilor Vizitatori (DVDay), care a avut loc vineri, 4 noiembrie, la Centrul de Instruire din Avlona/Grecia, vizitatorii și presa au văzut un exercițiu demonstrativ bazat pe un scenariu de atac tactic, cu infiltrarea trupelor pe cale terestră si aeriană, în care elicopterele Forțelor Aeriene Române, prezente pentru prima dată la acest exercițiu, au executat inserție prin mijloace alternative și evacuare (CASEVAC). Cu această ocazie, șeful Statului Major General al Apărării Naționale Elene, generalul Konstantinos Floros, a subliniat:

„Am observat o cooperare excelentă între țările balcanice prietene și aliate cu care împărtășim aceleași convingeri despre zonă, și anume cele de pace, stabilitate și securitate”.


Seria de exerciții Balkan Shield a început in 2007, la inițiativa Atenei, și este un exemplu de cooperare multilaterală care vizează promovarea păcii și securității în Balcani.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cimitirul de onoare al eroilor români din Sofia. Calvarul prizonierilor români în Bulgaria (1916-1918) (GALERIE FOTO)

03 Jun 2024 591

MApNMedia Day la exercițiul DACIAN STRIKE 24-2

24 May 2024 351

Președintele Iohannis „România nu va trimite combatanți în Ucraina“

22 May 2024 451

Ministrul Apărării în vizită la militarii români dislocați în Kosovo

20 Nov 2023 901

Forțele Navale Române Marinarii militari români, la Exercițiul multinațional „Breeze 23”

13 Oct 2023 749

MApN Militari români, francezi și luxemburghezi la un exercițiu de instruire în comun în Centrul de Instruire Babadag

22 Sep 2023 993

Pompierii români intervin la un incendiu din localitatea Chanousse din Franța (VIDEO)

21 Aug 2023 1201

Pompierii români, la datorie pe insula Rodos din Grecia (VIDEO)

24 Jul 2023 1169

IGSU Pompierii români, solicitați să intervină în insula Rodos, zonă puternic afectată de incendii (VIDEO)

23 Jul 2023 1178

MApNExercițiul „Dacian Spring 2023”

12 May 2023 680

Ceremonie de predare-primire a comenzii pentru Compania Manevră Althea, rotația a II-a la sediul Batalionului 341 Infanterie „Constanța" (GALERIE FOTO)

27 Mar 2023 1097

Ministrul Apărării Naționale „Pentru ca România să aibă o armată performantă va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri“

31 Dec 2022 2304

Constanța Ceremonie militară la sediul Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea“. ”Militarii români vor participa în cadrul Grupului de Luptă din Polonia (GALERIE FOTO)

07 Dec 2022 1164

UPDATE. LISTĂ Percheziții la baza NATO de la Kogălniceanu! Opt militari români, reținuți pentru furt de combustibil (VIDEO+FOTO)

16 Nov 2022 3627

Județul Tulcea Sute de militari români și americani se instruiesc în comun la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Babadag (GALERIE FOTO)

12 Oct 2022 1690