Florin Cîțu crede că vom avea o criză economică severă "Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată"

Florin Cîțu, foto: Facebook/ Florin Cîțu
Economia românească va intra, „cu o probabilitate destul de mare într-o criză economică severă”, spune fostul premier Florin Cîțu.


El mai spune că soluția este luarea unor măsuri care să garanteze revenirea puternică a economiei din partea a doua a anului 2023.


Postarea integrală de pe pagina de Facebook a lui Cîțu 

Economia României va avea o creștere economică aproape de zero anul acesta. Bugetul este construit pe o creștere economică de 4.6%. Cu o probabiliate destul de mare vom intra într-o criză economică severă.


Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu.


Acum se pot lua măsuri care să garanteze revenirea puternică a economiei din partea a doua a anului 2023. Fără aceste măsuri, criza economică poate să se întindă până în 2025/2026.


Lista publicată de Florin Cîțu 


1. Menținerea puterii de cumpărare a tuturor românilor prin reducerea contribuțiilor cu 5 puncte procentuale, impact bugetar mai mic cu aproximativ 6 miliarde lei decât pachetul de măsuri sociale prezentat.
2. Accelerarea reformelor: pensii, salarii în sectorul bugetar și administrație. Aceste reforme înseamnă bani din PNRR la bugetul de stat care pot să acopere reducerea veniturilor la buget din reducerea CAS.
3. Implementarea tuturor jaloanelor din PNRR, oricât de grele par. PNRR înseamnă bani la bugetul de stat pentru investiții.
4. Investiții de 7% din PIB de la buget - execuție la final de an.
5. Rambursarea TVA - până acum sumele rambursate sunt mai mici cu 2 miliarde în comparație cu anul trecut. Asta înseamnă 2 miliarde de lei pe care firmele nu le au în condițiile unei inflații galopante. Dacă nu se rambursează tot TVA, o mare parte din firme își vor înceta activitatea.
6. Menținerea deficitului bugetar în parametrii anunțați la începutul anului. Așa se câștigă încrederea investitorilor. Așteptările de creștere a prețurilor vor scădea și imediat vor scădea și dobânzile la care se împrumută România. Asigurarea investitorilor că România menține traiectoria de reducere a deficitului bugetar în perioada următoare.
7. Decontarea la timp a concediilor medicale. Restanțele statului pentru firme înseamnă creșterea riscului de faliment pentru aceste firme.
8. Încurajarea comerțului liber. Orice interdicție aplicată exporturilor o să fie imediat contracarată cu interdicții pentru exportul unor bunuri în România. Acest lucru va duce la penurie, creșteri de prețuri și falimentul unor companii.
9. Atragerea de investitori pentru reforma companiilor de stat. Fără acești investitori presiunea pe bugetul de stat o să fie prea mare și până la urmă statul o să fie forțat să declare faliment pentru industrii întregi.
10. Alocarea resurselor în economie pe baza prețurilor formate în economie, nu pe baza unor decizii luate de un grup restrâns de politicieni.


Nicio propagandă nu poate să omoare adevărul. Doar competiția, liberă și transparentă, este soluția pentru o economie puternică și avansată.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Cîțu, după demisia de la șefia Parlamentului - „Preşedintele partidului şi secretarul general mi-au cerut demisia“

29 Jun 2022 446

Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului

29 Jun 2022 410

Înlăturarea lui Florin Cîțu de la șefia Senatului, posibil să fie discutată astăzi

29 Jun 2022 331

Florin Cîțu - „Nu se poate discuta Codul fiscal aşa, golăneşte”

20 Jun 2022 362

Președintele Senatului, Florin Cîțu, înconjurat de femeile din PNL la Consiliul de Coordonare Local al PNL Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Jun 2022 1375

Cîțu, la evenimentul ”Senatul copiilor” „Copiii trebuie implicaţi tot mai mult în procesul de decizie cu privire la chestiunile care îi privesc“ (VIDEO)

01 Jun 2022 591

Florin Cîțu susține menţinerea Codului fiscal în forma actuală

16 May 2022 448

Florin Cîțu Curtea Constituțională a României este mai mult decât importantă pentru noi toţi

10 May 2022 616

Florin Cîțu „Legea offshore va fi votată miercuri şi va merge imediat la Camera Deputaţilor“

09 May 2022 648

Hackerii de la Killnet au pus chipul lui Florin Cîțu pe fotomodele din Baywatch, după ce președintele Senatului i-a ironizat (FOTO)

02 May 2022 936

Cîţu PNL ar putea să colaboreze din nou cu USR în viitorul apropiat. „Cu PSD a fost un compromis”

02 May 2022 2525

Florin Cîțu „Atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite “

28 Apr 2022 574

Președintele Senatului susține că a aflat de la partea ucraineană că Marcel Ciolacu nu mai merge pe 27 aprilie în Ucraina (VIDEO)

28 Apr 2022 709

Florin Cîţu, primit miercuri de preşedintele Parlamentului ucrainean. A vizitat zonele afectate din regiunea Kiev (FOTO)

27 Apr 2022 2343

Şedinţa Senatului, întreruptă din lipsă de cvorum

26 Apr 2022 787