Actualitate

Fost colonel de Securitate, urmărit penal de DNA Conducerea Centralei Nucleare de la Cernavodă, „decapitată“ (documente)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa anunţau, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de directorul general şi faţă de directorul economic al Centralei Nuclearoelectrice (CNE), Ionel Bucur şi Elena-Marinela Negulici, ambii fiind suspectaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese.
 
Alături de cei doi s-a început urmărirea penală şi faţă de Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Ionel Encica şi Laurenţiu-Theodor Nicola - membri ai comisiei de evaluare a ofertelor şi angajaţi ai CNE Cernavodă, precum şi faţă de directorul economic al Centralei Nuclearoelectrice, Mădălina Olteanu. 

Ce spune DNA

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2008 - mai 2014, cei cinci angajaţi ai Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi ai sucursalei CNE Cernavodă, „prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“. Acţiunile sau inacţiunile acestora, arată DNA, „au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate“.
 
Potrivit procurorilor DNA, „o consecinţă directă a favorizării acestei societăţi a fost autorizarea la plata, de către inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Encica Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de euro către societatea omului de afaceri, plăţi ce reprezintă prejudiciu adus Societăţii Naţionale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă“.

Contractele de pază a CNE Cernavodă din 2008

Potrivit licitatiapublica.ro, pe 18 februarie 2008, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA - CNE Cernavodă atribuia contractul „Servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru CNE Cernavodă“ unei firme din Constanţa - Davi Security SA, cu sediul pe strada I.L. Caragiale. (Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Davi Security SA nu există, ci doar Davi Security SRL).
 
Aceasta primea, prin atribuire directă, 12.626.740 de lei pentru „servicii de investigaţie şi protecţie, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate“. Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare a fost aceea că „lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate“.
 
În august 2012, firma atribuia, în aceleaşi condiţii, un contract pentru „servicii de pază civilă la obiectivele exterioare ale CNE“ pentru suma de 3,553,776 de lei. Convenabil, din acest contract lipseşte partea a V-a, cea legată de atribuirea contractului, unde se regăsesc informaţii despre firma câştigătoare.
 
Ulterior, în noiembrie 2012, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA - CNE Cernavodă a făcut o nouă achiziţie în domeniul apărării şi securităţii - „Servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare a incintei protejate aferente CNE Cernavodă“, atribuind un contract cu o valoare de 3,044,493 de lei, tot prin negociere fără anunţ de participare, având aceeaşi motivaţie. Din acest contract lipseşte, din nou, secţiunea a V-a, adică atribuirea contractului (numele firmei).

Povestea firmei Davi Security

SC Davi Security SRL este, în prezent, în faliment, având ca lichidator judiciar Cabinetul Individual de Insolvenţă Sima Laura, din Constanţa. Asociaţi sunt Victor Dărămuş - 60%, Emilia Bora (fostă Dărămuş) - 20% şi Alexandra Dărămuş -20%, iar obiectul principal de activitate vizează domeniul „protecţie şi gardă“.
 
În aprilie 2003, se înfiinţa la Constanţa firma Davi Security SRL, cu sediul pe strada I.L Caragiale. Capitalul social, de 10.000.000 de lei (1.000 de lei), era împărţit între Victor Dărămuş, născut în 1957, în judeţul Braşov - un fost colonel de Securitate, şi Ioan Plugaru, născut în 1952, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Firma se ocupa de „activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor“.
 
În august 2005, societatea îşi deschide două noi puncte de lucru. Unul în incinta Port, Poarta 2, cantina Sorena, şi cel de-al doilea în Cernavodă, strada Medgidiei nr. 20A, unde aveau să se desfăşoare „activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi a persoanelor şi activităţi de învăţământ”. În octombrie 2007, în firmă apar deja alţi asociaţi: Alexandra Andrei, fiica lui Victor Dărămuş, şi sora sa, Emilia Darămuş. Cele două decid atunci să îl coopteze ca asociat, prin cesiune de părţi sociale, chiar pe tatăl lor, care fondase firma în anul 2005 şi care se retrăsese între timp. În ianuarie 2009, acesta este numit în funcţia de administrator. În februarie 2009, se numesc noi administratori în firmă: Emanoil Vasile, Ilie VasileTudor Marin, Gheorghe Marin. Dărămuş devine preşedinte al Consiliului de Administraţie.
 
Citeşte şi
Creditorii societăţii Davi Security, deţinută de fostul colonel de securitate Victor Dărămuş, convocaţi în şedinţă
 
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în prezent, Victor Dărămuş este administrator în Agenţia de Investigaţii Davi SRL din Bucureşti, D&D Shipping Internaţional SRL (întrerupere de activitate) şi Helvetia Casino SA (radiată). În calitate de asociat, el mai apare în Agenţia de Investigaţii Davi SRL, Alexem Consulting SRL (faliment), D&D Shipping Internaţional SRL (întrerupere de activitate), Davi Advertising SRL (întrerupere de activitate), Davi Protect & Security (faliment), Eurobenefit - lichidată, Midali Invest Electric SRL, Rom Security Trading SRL.

Latifundiar de… Dropia

În urmă cu aproximativ zece ani, Victor Dărămuş, fost colonel d e Securitate, cumpăra 70 de hectare de teren într-unul dintre cele mai sărace sate din Constanţa - Dropia. De fapt, a cumpărat nu mai puţin de patru case şi terenul împrejmuitor, pe care a căzut şi o baltă, unde s-a apucat să facă piscicultură. Venirea lui Dărămuş la Dropia a fost ca o mană cerească, atât pentru săteni, cărora le-a dat de muncă la el la fermă, cât şi pentru administraţia locală a comunei Tortoman, de care aparţine satul.
 
Citeşte şi
 
Victor Dărămuş - baron de Dropia 

Contracte cu autorităţi publice 

În anul 2008, societatea a câştigat de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional contractul „Prestări servicii de pază“ în valoare de 77.112 lei. Ulterior, Ministerul Culturii şi Cultelor a atribuit societăţii Davi Security SRL contractul „Servicii de pază“, în valoare de 841.044 de lei. Şi în anul 2010, societatea a bifat un contract cu Oil Terminal SA, pentru servicii de pază, în valoare de 984.000 de lei.

Cine ia locul directorilor de la CNE Cernavodă

Vineri, conducerea SN Nuclearelectrica SA, prin directorul Daniela Lulache, a anunţat că s-a decis suspendarea din funcţie a directorului Sucursalei CNE Cernavodă şi a directorului economic al CNE Cernavodă pe durata aplicării măsurii controlului judiciar.
În vederea asigurării continuităţii activităţii, conducerea SNN a decis ca Marian Şerban, directorul Centralei CNE Cernavodă, să preia atribuţiile funcţiei de director al Sucursalei CNE Cernavodă, iar Titina Holobiuc să preia atribuţiile funcţiei de director economic în cadrul CNE Cernavodă.
 
Marian Şerban a ocupat până în prezent funcţia de director al Centralei CNE Cernavodă Unităţile 1 şi 2, coordonând Direcţia de Producţie, Direcţia Tehnică, departamentele de Control lucrări, Radioprotecţie, Securitate Nucleară şi monitorizare performanţe pentru ambele unităţi nucleare. Are o experienţă de peste 30 de ani în industria nucleară, ocupând funcţii de conducere pe perioada punerii în funcţiune a ambelor unităţi ale CNE Cernavodă. Marian Şerban este absolvent al Facultăţii de Fizică Tehnologică şi deţine un doctorat în Inginerie industrială.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Anghel Marius

23 Jan, 2018 12:14

Un material de excepție !!! Păcat de micuțul oraș, are ocazia prin intermediul Centralei să fie un exemplu dar dacă privim în urmă câți primari anchetați a avut... Nu mă mai miră nimic. Sper ca intr-o bună zi, despre Cernavodă se va scrie că este un oraș și nu o afacere... Vă mulțumesc.

nelu

24 Feb, 2016 10:00

D,N,A ACESTA AR FACE FOARTE BINE DACA PE ARCEST DIRFCTOR L-AR ANCHETA SI DESPRE CUM AU REUSIT ACESTI SA TRANSFORME APARTAMENTELE DE SERVICIU CONSTRUITE PE TIMPUL INAINTE DE REVOLUTIE DIN BANI STATULUI IN APARTAMENTE DE INTERVENTIE ASTFEL ACESTEA NU S-AU MAI PUTUT VINDE;INSTANTELEL-AU DAT SOLUTII VAVOTABILE//>>??

Adi

20 Feb, 2016 11:54

Felicitari pt documentarea si completa informare cu privire la acest subiect. Le dati clasa celorlalti ziaristi. La mai multe articole !

Articole asemanatoare

Societatea Națională Nuclearelectrica va acorda dividende acționarilor. Ce valoare va avea un dividend

12 Dec 2018 250

Nuclearelectrica va acorda dividende acționarilor. Ce valoare va avea un dividend și când vor fi distribuite

10 Dec 2018 230

O firmă din Bucureşti încheie un nou contract cu CNE Cernavodă! Iată despre ce este vorba (document)

06 Dec 2018 373

Societatea Națională Nuclearelectrica cumpără cartele cu internet pentru 50 de tablete (document)

03 Dec 2018 371

Firma General Concrete Cernavodă SRL a prins un contract cu Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (document)

30 Nov 2018 491

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA, unul din membrii ARIR

19 Nov 2018 326

Anunț important pentru acționarii Nuclearelectrica SA cu privire la distribuirea dividendelor

08 Nov 2018 341

Anunț important de la SN Nuclearelectrica. Este vizată Unitatea 1 a CNE Cernavodă

03 Nov 2018 399

SN Nuclearelectrica Unitatea 1 a CNE Cernavodă va funcţiona la putere redusă

01 Nov 2018 333

Procedură de selecție pentru ocuparea mai multor funcții de conducere în cadrul Nuclearelectrica

29 Oct 2018 331

SN Nuclearelectrica SA anunță numirea conducerii executive pentru un mandat provizoriu

23 Oct 2018 300

Lucrări de desființare a unei clădiri, la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Iată despre ce este vorba! (document)

17 Oct 2018 414

Anunţ făcut de SN Nuclearelectrica Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcţionează la putere nominală

16 Oct 2018 289

Anunț important de la SN Nuclearelectrica. Este vizată Unitatea 2 a CNE Cernavodă

15 Oct 2018 398

SN Nuclearelectrica SA - CNE Cernavodă cumpără o unitate de monitorizare a temperaturii (document)

15 Oct 2018 479

Unify Co. Ltd a bătut palma cu CNE Cernavodă. Ce servicii va oferi firma (document)

11 Oct 2018 2387

CNE Cernavodă a solicitat aviz pentru demolarea unor decantori. Iată motivul invocat! (document)

09 Oct 2018 1099

Ce decizii au fost luate în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al SN Nuclearelectrica. Cine a fost ales în funcția de președinte al Consiliului de Administrație (document)

03 Oct 2018 477

Cât costă actualizarea analizelor de pericol la incendiu pentru Unităţile 1 şi 2 la CNE Cernavodă (document)

01 Oct 2018 824

Cât va plăti Nuclearelectrica pentru întreținerea echipamentelor de înaltă tensiune de la CNE Cernavodă (document)

25 Sep 2018 442

Achiziție de peste 28 de milioane de lei Construcțiile și structurile din cadrul CNE Cernavodă vor fi reparate (document)

20 Sep 2018 946

SN Nuclearelectrica Cernavodă îşi desfiinţează liniile ferate industriale (document)

11 Sep 2018 669

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată. Iată când a intrat din nou în funcţiune

09 Sep 2018 347

Nuclearelectrica SA cumpără servicii de întreţinere pentru scanerele de bagaje cu raze X (document)

08 Sep 2018 323

Ședință a coaliției de guvernare în biroul lui Liviu Dragnea. Printre subiectele analizate s-a aflat și Nuclearelectrica

06 Sep 2018 565

Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi oprită pentru lucrări de reparaţii la podul Maşinii de încărcat/descărcat combustibil

04 Sep 2018 1054

Dan Bigu, noul director al sucursalei CNE Cernavodă

30 Aug 2018 795

Nu au mai fost modificări din 1985 Staţia de pompare apă de incendii de la Unitatea 1 şi 2 de la Cernavodă, reabilitată şi modernizată (document)

29 Aug 2018 890

Societatea Națională Nuclearelectrica a cumpărat un analizor de gaze. Cine a câștigat licitația (document)

28 Aug 2018 492

Mandatele directorilor Nuclearelectrica SA, prelungite

23 Aug 2018 406

Unitatea 2 a CNE Cernavodă, deconectată din pricina unei manevre eronate a Transelectrica

16 Aug 2018 1258

Centrala Nucleară de la Cernavodă a achiziţionat reactivi chimici (document)

08 Aug 2018 1206

SN Nuclearelectrica SA Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată

24 Jul 2018 563

Unitatea 1 CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național

23 Jul 2018 989

Licitaţie la Nuclearelectrica SA Serviciile de pază civilă pentru obiectivele din afara platformei CNE Cernavodă, evaluate la peste 3 milioane de lei (document)

05 Jul 2018 1190

Oficial de la SN Nuclearelectrica. Director CNE Cernavodă, Marian Șerban a demisionat din funcție

04 Jul 2018 1056

Ordinea.ro Directorul general al CNE Cernavodă a demisionat din funcție

04 Jul 2018 584

Acționarii Societății Naționale Nuclearelectrica au ales conducerea administrativă a Societății

28 Jun 2018 534

Contract încheiat între Nuclearelectrica şi CN ACN Constanţa. Ce valoare are contractul şi ce prevede acesta

18 Jun 2018 898

SN Nuclearelectrica a lansat aplicaţia pentru mobil “Access SNN”

08 Jun 2018 701

SN Nuclearelectrica SA Lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă, finalizate

04 Jun 2018 560

SN Nuclearlectrica SA şi Politehnica Bucureşti oferă burse pentru studenţii din anii III şi IV

31 May 2018 754

Nuclearelectrica a atribuit un contract unei firme din București. Ce valoare are acesta (document)

30 May 2018 559

În atenţia acţionarilor Nuclearelectrica SA! SNN va efectua plata dividendelor aferente anului 2017 (document)

29 May 2018 685

Profit în creștere de peste 50% înregistrat în primul trimestru din 2018 de Nuclearelectrica

11 May 2018 873

Se caută o firmă care va prelua deşeurile industriale rezultate din activităţile CNE Cernavodă (document)

08 May 2018 1425

Reactorul 1 al CNE Cernavodă va fi oprit în 2026 pentru retehnologizare. Cât va costa procesul

06 May 2018 638

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi deconectată de la Sistemul Energetic Naţional. De ce s-a luat această decizie

27 Apr 2018 643

O societate din București și una din Sighișoara au câștigat contracte cu Nuclearelectrica. Ce valoare au acestea (documente)

26 Apr 2018 1847

Administratorii provizorii ai Nuclearelectrica vor putea să se auto-selecteze pentru un mandat plin

13 Apr 2018 821