Inspector general de stat Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei persoanelor nou angajate, însă nu va beneficia de facilităţi fiscale

foto: Pexels

Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, dar în acest caz nu va beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de actul normativ, respectiv scutirea de la plata impozitului şi a taxelor a majorării voluntare a salariului minim cu 200 de lei, informează inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Inspectorul a răspuns pe Facebook la o mai multe întrebări legate de modificările legislative recente privind majorările salariale.
 

„Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, caz în care nu va beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de actul normativ.

Încadrarea salariatului cu contract individual cu timp parţial se poate realiza la nivelul salariului minim brut de 2.550 lei, raportat la numărul de ore prevăzute în contract.

Oricum, facilităţile fiscale aplicabile pentru suma de 200 de lei, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, sunt aplicabile doar pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază", a explicat Dantes Bratu.


Inspectorul general de stat a precizat că acordarea celor 200 de lei implică o modificare a salariului de bază lunar brut şi, prin urmare, salariatul va primi salariul la nivelul rezultat în urma modificării, nivel care va fi luat în calcul şi la stabilirea indemnizaţiei de concediu de odihnă sau medical, a explicat acesta, întrebat dacă această facilitate afectează contribuţiile sociale obligatorii şi dacă pe durata concediului medical salariatul beneficiază de facilitate

De asemenea, în ceea ce priveşte societăţile care au mai multe coduri CAEN, printre care agricultura şi industria alimentară, Bratu a subliniat că majorarea salariului va fi aplicabilă tuturor salariaţilor (indiferent de ocupaţia deţinută în întreprindere) care prestează activitate în domeniile de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege.

Guvernul României a aprobat, în ședința de pe data de 18 mai, printr-o ordonanţă de urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, anunța, într-o conferință de presă la finalul ședinței de Guverb, că a fost aprobată facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului și taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. 
 

„Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul, aşa cum a promis şi aşa cum pachetul 'Sprijin pentru România', elaborat la nivelul coaliţiei de guvernare, a stabilit în urmă cu o lună, aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii", preciza Dan Cărbunaru.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Alexandrina Elena Șocarici, secretar la Primăria Dumbrăveni, averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 537

Tulcea Peste 80 de angajați ai combinatului de alumină, fără locuri de muncă

01 Apr 2024 728

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1045

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 905

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 6018

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 738

Municipalitatea trebuie să achite dr. Halichidis, fostul manager SCBI Constanța, salariile restante! Răspunsul Judecătoriei la contestarea executării (MINUTA)

13 Mar 2024 1109

Averea și interesele Adelei Mihalcea, director economic la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 848

Primarul Radu Cristian spune că jumătate dintre aceștia nu au ce căuta în administrație Angajații Primăriei Mangalia nu și-au primit salariile de aproape două săptămâni

25 Feb 2024 4731

Declarații de avere Teodora Pintilie, director general adjunct la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

14 Feb 2024 872

Birourile permanente au decis veniturile angajaților senatorilor și deputaților Cât câștigă un consilier parlamentar?

07 Feb 2024 849

Una dintre cele mai mari bănci din România a fost pusă la vânzare. Iată care este aceasta

01 Feb 2024 1594

Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța, pierde definitiv procesul deschis Agenției Naționale de Integritate! (MINUTA)

01 Feb 2024 1419

Procurorii DNA Constanța, sesizați pentru banii de pensii, de la Liceul Dimitrie Cantemir, din Babadag! Curtea de Conturi estimează un prejudiciu de aproape 2,15 milioane de lei (DOCUMENT)

31 Jan 2024 1178

Decizie aprobată în ședința Guvernului! Ce salarii vor avea directorii din învățământul preuniversitar

18 Jan 2024 952