Municipalitatea trebuie să achite dr. Halichidis, fostul manager SCBI Constanța, salariile restante! Răspunsul Judecătoriei la contestarea executării (MINUTA)
Judecătoria a admis în parte contestația la executarea silită formulată de Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu dr. Stela Halichidis.
 
Fost manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, Stela Halichidis a câștigat în instanță salariile ce i s-ar fi cuvenit, în procesul în care aceasta a obținut, de asemenea, anularea dispoziției de primar de demitere a sa de la conducerea spitalului.
 
Ieri, 12 martie 2024, Judecătoria Constanța admis în parte contestația formulată de primar și a dispus doar reducerea onorariului executorului judecătoresc și, de asemenea, reducerea onorariului avocatului în faza de executare silită.
 
Prin aceeași decizie, instanța a respins ca tardiv promovată contestația la executarea propriu-zisă formulată de Primarul Municipiului Constanța.
 
Potrivit hotărârii dintr-un dosar similar, în care municipiul Constanța a fost cel care a contestat executarea silită pornită de dr. Halichidis pentru recuperarea salariilor, suma în cauză s-ar ridica la 127.162,30 de lei, fiind vorba despre dosarul execuțional 1521/2023 al BEJ Bogăție Silvia Laura.
 
Hotărârea de acum a Judecătoriei Constanța mai poate fi atacată în apel.
 
Decizia a fost pronunțată în dosarul 32073/212/2023, având ca obiect „contestație la executare 1521/BSL/2023“.

 
Iată minuta hotărârii Judecătoriei Constanța:
 

„Admite, excepţia tardivităţii contestaţiei la executare propriu-zise, în referire la motivele de contestaţie împotriva executării silite înseşi, invocate prin cererea modificatoare.
În consecinţă, respinge ca tardiv promovată, contestaţia la executare împotriva executării silite înseşi, în referire la motivele de contestaţie invocate prin cererea modificatoare.
Admite, în parte, contestația la executare formulată de contestatorul XXX împotriva Încheierii de stabilire a cheltuielilor de executare din data de 21.11.2023 şi a Încheierii de stabilire a cheltuielilor de executare suplimentare din data de 13.12.2023, în sensul că: reduce onorariul executorului judecătoresc de la suma totală stabilită la suma ce reprezintă 50% din onorariul maximal prevăzut de Ordin nr. 2550/2006, la care se va adăuga T.V.A., şi, de asemenea, reduce onorariul avocatului în faza de executare silită de la suma de 3.000 lei la 2.000 lei.
Admite cererea de întoarcere a executării silite şi, în consecinţă:
Obligă pe intimată să plătească contestatorului suma ce excede cheltuielilor de executare calculate după algoritmul stabilit anterior de către instanţă şi reducerea onorariului avocatului.
Respinge, în rest, cererea ca neîntemeiată. Executorie.
Cu drept de apel în termen de 10 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Constanţa, sub sancţiunea nulităţii“.
 
Potrivit datelor noastre, la Judecătoria Constanța, dosasrul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Carmen Mihaela Farcaș.
 
În cauză, municipalitatea are la dispoziție un termen de zece zile de la comunicarea hotărârii motivate pentru a declara apel.
 
Amintim, dr. Stela Halichidis, demisă în urma incendiului de la SCBI din 1 octombrie 2021, a câștigat definitiv procesul deschis pentru anularea dispoziției de încetare a contractului de management, semnată de primar.
 
În același proces, judecătorii au decis, de asemenea, obligarea municipalității la plata către medic a salariilor ce i s-ar fi cuvenit dacă nu ar fi fost demisă.
 
La finele anului trecut, într-un dosar separat, Municipiul Constanța a obținut, la rândul său, suspendarea provizorie a executării silite, în contradictoriu cu Stela Halichidis.
 
Dosarul respectiv are indicativul 33833/212/2023, iar în cauză instanța a hotărât suspendarea provizorie a executării silite până la soluționarea cererii de suspendare efective a executării, formulată în dosarul 33832/212/2023.
 
Prin Încheierea finală nr. 15523/2023 (dosar 33833/212/2023), Judecătoria Constanța a arătat că „în motivarea cererii, contestatoarea a arătat, în esenţă, că Municipiul Constanţa nu are calitatea de debitor întrucât prin titlul executoriu reprezentat de Sentinţa civilă nr. 155/16.02.2023 instanţa a dispus obligarea Primarului Municipiului Constanţa la plata către reclamantă a unor despăgubiri ca urmare a anulării Dispoziţiei nr. 5199 din data de 04.10.2021, iar acea dispoziţie nu a fost emisă de Primarul Municipiului Constanţa în calitate de reprezentant al UAT-ului“.
 
„Totodată, a precizat că anterior, nu a fost comunicat niciun act de executare către UAT Municipiul Constanţa întrucât nu are calitatea de parte în dosarul de executare, însă la data de 18.12.2023 a fost informat de către BRD Groupe Societe Generale că pe numele Municipiului Constanţa a fost înregistrată poprirea înfiinţată de BEJ Bogăție Silvia Laura în dosarul execuţional nr. 1521/2023, pentru suma de 127.162,30 lei, având ca şi creditor pe Halichidis Stela“, se mai arată în actul instanței.
 
Conform sursei citate, reprezentanții UAT „au susţinut că este îndeplinită condiţia urgenţei, iar continuarea executării silite cu privire la suma de 127.162,30 lei ar produce prejudicii grave, iremediabile sau dificil de remediat, sens în care se impune suspendarea provizorie a executării silite ca o măsură necesară, urgentă şi provizorie“.
 
După deliberări, cererea municipiului a fost admisă.
 
„În fapt, instanţa reţine că în dosarul de executare silită (...)a fost înfiinţată poprirea asupra conturilor deschise pe numele Municipiului Constanţa cu privire la suma de 127.162,30 lei, astfel cum rezultă din comunicarea e-mail din data de 15.12.2023“, au spus judecătorii.
 
„Instanţa constată, pe baza unei aprecieri sumare a probelor aflate la dosar că nu rezultă în mod cert calitatea de debitoare a contestatoarei în dosarul de executare (...), sens în care se impune luarea unei măsuri provizorii, pentru evitarea continuării executării silite faţă de o entitate care nu are calitatea de debitoare“, se arată în motivarea deciziei instanței.
 
„Totodată, instanţa reţine că, faţă de calitatea de instituţie publică a contestatoarei, UAT Municipiul Constanţa, se impune analiza cererii și prin prisma interesului public în raport de interesul privat al intimatei – creditoare“, au arătat judecătorii.

 
Aceștia au explicat în continuare că „astfel, dată fiind suma însemnată ce face obiectul executării silite, respectiv 127.162,30 lei, instanța apreciază că activitatea curentă a contestatoarei ar putea fi afectată de continuarea executării silite demarată de intimată, impunându-se cu caracter urgent suspendarea provizorie a executării silite pentru a evita eventualele consecințe negative care s-ar putea cauza bugetului instituției, cu efecte implicit asupra activității de interes public desfășurată de contestatoare“.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dr. Stela Halichidis a câștigat!
Primarul Vergil Chițac a semnat dispoziția pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești!

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UAT Municipiul Constanța contestă executarea silită demarată de dr. Halichidis, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase! Când se dă verdictul

20 May 2024 481

Verdict în așteptare, la Judecătorie, în procesul dintre Primarul Constanței și dr. Stela Halichidis

11 Mar 2024 674

Primarul Municipiului Constanța, în instanță cu dr. Halichidis, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase! Se contestă executarea

29 Feb 2024 848

Primarul Constanței proces cu dr. Stela Halichidis! Nemulțumiri după victoria în instanță a fostului manager de la Infectioase!

03 Jan 2024 3205

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 933

Dr. Stela Halichidis a câștigat! Primarul Vergil Chițac a semnat dispoziția pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești!

24 Nov 2023 8888

EXCLUSIV - „Este un act de dreptate!“ Dr. Stela Halichidis a câștigat definitiv procesul cu Primarul Municipiului Constanța! (MINUTA)

16 Oct 2023 4299

Judecătorii de la Curtea de Apel mai au nevoie de timp în procesul intentat de dr. Halichidis Primarului Constanței

02 Oct 2023 845

Demisă după tragedia de la Infectioase Zi decisivă pentru dr. Stela Halichidis în procesul cu Primarul Constanței. A câștigat în primă instanță

01 Oct 2023 1906

Dr. Halichidis, la judecată cu Primarul Municipiului Constanța! S-a stabilit data pronunțării

19 Sep 2023 1234

Firme din Constanța Decizii importante ale asociaților Glamour Time SRL

07 Aug 2023 1021

Noutăți din ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Urmează eventuale puneri sub acuzare

03 Aug 2023 2142

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

20 Jun 2023 2222

Un nou pas făcut în extinderea capacității Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța!

27 May 2023 1375

Tribunalul Constanța motivează de ce dr. Halichidis nu trebuia demisă din fruntea Spitalului de Infecțioase din oraș! Se știa de lipsa autorizaţiei de securitate în caz de incendiu

12 May 2023 2119