Dr. Stela Halichidis a câștigat! Primarul Vergil Chițac a semnat dispoziția pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești!

  • În dosarul 8309/118/2021, dr. Stela Halichidis a obținut definitiv anularea dispoziției de încetare a contractului de management, Curtea de Apel respingând în luna octombrie 2023, definitiv, recursul declarat de municipalitate.
  • În motivarea deciziei, judecătorii de la Curte au arătat că „nu poate fi primită apărarea recurenţilor pârâţi în sensul că motivarea actului administrativ s-a realizat prin referatul de aprobare, adică referatul Serviciului de specialitate (resurse umane) nr. 197083/04.10.2021 despre care susţin că ar conţine motivarea proprie a măsurii dispuse“.
La doi ani după semnarea dispoziției de încetare a contractului de management a dr. Stela Halichidis la conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, primarul Vergil Chițac a semnat dispoziția privind punerea în executare a sentinței civile din procesul câștigat de fostul manager.
 
Concret, noua dispoziție vizează „punerea în executare a Sentinței Civile nr.155/16.02.2023 rămasă definitivă prin Decizia Civilă nr.747/16.10.2012, pronunțată în dosarul nr.8309/118/2021 de către Curtea de Apel Constanța - Secția A II-A Contencios administrativ și fiscal“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în dosarul 8309/118/2021, dr. Stela Halichidis a obținut definitiv anularea dispoziției de încetare a contractului de management, Curtea de Apel respingând în luna octombrie 2023, definitiv, recursul declarat de municipalitate.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, a ajuns la concluzia că dispoziția de demitere nu fusese motivată în fapt și în drept, așa cum cere legea.
 
Hotărârea Tribunalului a fost reconfirmată de Curtea de Apel, prin decizia luată de completul format din magistrații Raluca Elena Lupu, Anca Ramona Pârlețeanu și Marilena Victoria Mircioi.
 
În motivarea deciziei, judecătorii de la Curte au arătat că „nu poate fi primită apărarea recurenţilor pârâţi în sensul că motivarea actului administrativ s-a realizat prin referatul de aprobare, adică referatul Serviciului de specialitate (resurse umane) nr. 197083/04.10.2021 despre care susţin că ar conţine motivarea proprie a măsurii dispuse“.
 
„Trimiterea la propunerea de încetare a contractului  de management şi la cea de demitere a reclamantei din funcţia de manager al spitalului (formulată de CA al Spitalului), efectuată de serviciul de resurse umane prin referatul indicat, nu echivalează în nici un caz cu o motivare în fapt şi în drept a actului administrativ – Dispoziţia nr. 5199/2021, cum eronat susţin recurenţii. Analizând conținutul propunerii de încetare a contractului de management, Curtea constată că aceasta nu conține nicio motivare în fapt și în drept a măsurii dispuse, susținerea recurenților fiind nefondată“, au spus judecătorii.
 
„Curtea, în acord cu argumentaţia judecătorul fondului, arată că motivarea in fapt şi în drept a actului administrativ reprezintă o cerinţă de legalitate a acestuia, unanim acceptată atât pe plan intern, cat si la nivel comunitar, neîndeplinirea acestei cerinţe atrăgând nelegalitatea acestuia. Mai mult, motivarea actului constituie o garanţie împotriva arbitrariului si se impune cu deosebire în cazul actelor prin care se modifică ori se suprimă drepturi sau situatii juridice individuale şi subiective. Motivarea unei decizii administrative nu poate fi limitată la considerente legate de competenţa emitentului sau la temeiul de drept al acesteia ci, mai  trebuie să conţină şi elementele de fapt care, pe de o parte, sa permită destinatarilor să cunoască şi să evalueze temeiurile deciziei, iar, pe de alta parte, sa facă posibilă exercitarea controlului de legalitate“, potrivit instanței de recurs.
 

„Ca atare, pentru argumentele mai sus expuse, se va menţine ca temeinică şi legală soluţia primei instanţe cu privire la anularea Dispoziţiei Primarului Municipiului Constanţa nr. 5199 din data de 04.10.2021 privind încetarea Contractului de management  nr. 94762/08.06.2018 al reclamantei, manager al Spitalului  Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, faţă de neîndeplinirea de către emitentul actului administrativ a cerinţei legale privind motivarea în fapt şi în drept a dispoziţiei atacate în cauză, cerinţă a cărei nerespectare atrage nulitatea actului“, au concluzionat magistrații Curții de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
EXCLUSIV - „Este un act de dreptate!“
Dr. Stela Halichidis a câștigat definitiv procesul cu Primarul Municipiului Constanța! (MINUTA)

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Zamfir

25 Nov, 2023 21:09

Felicitari Doamnei Stela Halikidis

Articole asemanatoare

Primarul Municipiului Constanța, în instanță cu dr. Halichidis, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase! Se contestă executarea

29 Feb 2024 571

Primarul Constanței proces cu dr. Stela Halichidis! Nemulțumiri după victoria în instanță a fostului manager de la Infectioase!

03 Jan 2024 2938

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 806

EXCLUSIV - „Este un act de dreptate!“ Dr. Stela Halichidis a câștigat definitiv procesul cu Primarul Municipiului Constanța! (MINUTA)

16 Oct 2023 4005

Judecătorii de la Curtea de Apel mai au nevoie de timp în procesul intentat de dr. Halichidis Primarului Constanței

02 Oct 2023 744

Demisă după tragedia de la Infectioase Zi decisivă pentru dr. Stela Halichidis în procesul cu Primarul Constanței. A câștigat în primă instanță

01 Oct 2023 1800

Dr. Halichidis, la judecată cu Primarul Municipiului Constanța! S-a stabilit data pronunțării

19 Sep 2023 1111

Firme din Constanța Decizii importante ale asociaților Glamour Time SRL

07 Aug 2023 886

Noutăți din ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Urmează eventuale puneri sub acuzare

03 Aug 2023 2010

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

20 Jun 2023 2047

Un nou pas făcut în extinderea capacității Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța!

27 May 2023 1225

Tribunalul Constanța motivează de ce dr. Halichidis nu trebuia demisă din fruntea Spitalului de Infecțioase din oraș! Se știa de lipsa autorizaţiei de securitate în caz de incendiu

12 May 2023 2004

Demisă în urma incendiului din octombrie 2021 Dr.Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase, l-a învins în instanță pe PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANTA! Nemulțumiri

08 May 2023 2360

Demisă după incendiu! Radiografia procesului în care dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase din Constanța, a câștigat în instanță!

18 Feb 2023 3707

EXCLUSIV - „Eu vreau doar să se facă dreptate!“ Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, victorie uriașă în instanță! (MINUTA)

16 Feb 2023 5895