Intervențiile pompierilor români Misiunile din Franța și Grecia continuă. Care sunt dotările echipajelor

Sursă foto: IGSU
  • IGSU a transmis într-un comunicat de presă raportul de activitate din ultimele 24 de ore – începând din data de 23 august 2023.
  • Au ars sute de hectare în România.
 
În cursul zilei de ieri, 23 august 2023, salvatorii au gestionat, la nivel național, peste 1.500 de situații de urgență, de la stingerea incendiilor și acordarea măsurilor de prim ajutor, până la sprijinul oferit cetățenilor aflați la nevoie, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
 
Astfel, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 151 de incendii, iar echipajele SMURD au intervenit la 1.160 solicitări de sprijin pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
 
Din totalul incendiilor produse la nivel național, 106 intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), suprafața afectată însumând aproximativ 150 ha.
 
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii au gestionat199 de situații destinate protecției comunităților.
 
O atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, astfel că, în perioada de referință, echipajele de descarcerare au acționat în 11 cazuri pentru extragerea victimelor rămase captive în autoturismele avariate.
 
De asemenea, în doar 24 de ore, pompierii au salvat 26 de persoane aflate în situații critice.
 
În perioada analizată, la nivel național, au fost transmise 24 de mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, dintre care 8 mesaje pentru semnalarea prezenței animalelor periculoase (urși) în proximitatea comunităților din  județele Argeș, Brașov, Buzău, Harghita și Neamț, 15 mesaje privind posibilitatea producerii unor fenomene meteorologice periculoase în județele Arad, Bihor, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare și Timișoara și un mesaj privind producerea unui incendiu, în județul Mureș.
 
Totodată, în data de 23.08.2023, pentru gestionarea afluxului masiv de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 141 pompieri salvatori și 59 mijloace tehnice.

 
Misiuni externe
 

Concomitent cu misiunile derulate pe teritoriul național, salvatorii români acționează și în sprijinul autorităților și comunităților din Franța și Grecia, pentru limitarea propagării incendiilor spre zonele locuite, precum și prin menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zonele afectate.
 
Astfel, în ultimele 24 de ore, modulul național specializat pentru stingerea incendiilor de pădure aflat în Corsica, împreună cu omologii francezi, au fost solicitați să intervină la un incendiu forestier izbucnit în zona localității Sant'Andrea di Bozio. Misiunea personalului a presupus identificarea și lichidarea focarelor ascunse, pentru a preveni reaprinderea flăcărilor, având în vedere vegetația uscată din apropiere, temperaturile extreme și intensitatea vantului.
 

„De asemenea, cei 40 de pompieri români, pre-poziționați în Franța, sub supravegherea și coordonarea șefului sectorului de ardere controlată, specializat în tehnica «feux tactiques», au participat la misiunea care a presupus limitarea propagării incendiului produs în proximitatea localității Chanousse, iar ulterior au fost angrenați în misiunea de supraveghere a eventualelor scântei care puteau genera  incendii pe versantul opus. Totodată, pentru eficientizarea misiunii de răspuns, au fost alocate șase avioane de stingere tip CANADAIR, un avion de stingere tip DASH și elicoptere cu sisteme bambi bucket pentru efectuarea recunoașterilor aeriene și acoperirea optimă a suprafețelor afectate“, mai adaugă sursa.

 
Totodată, salvatorii care sprijină autoritățile și comunitățile elene au gestionat cu succes o misiune de stingere, în urma incendiului care a cuprins secțiunea unei autostrăzii către Alexandroupolis. Datorită intervenției prompte a colegilor noștri, traficul pe autostradă a fost reluat.

Citește și:

Misiunile modulului național de stins incendii continuă și astăzi în Grecia (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSU Recomandările pompierilor, în prag de sărbători

26 Apr 2024 312

IGSUBilanțul misiunilor

25 Apr 2024 219

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

23 Apr 2024 216

IGSUBilanțul misiunilor

22 Apr 2024 206

IGSUBilanțul misiunilor

18 Apr 2024 233

Recomandările IGSU pentru zonele vizate de cod galben (VIDEO)

17 Apr 2024 491

IGSUBilanțul misiunilor

17 Apr 2024 239

La un pas de tragedie din cauza unui zmeu de jucărie!

15 Apr 2024 665

IGSUSiguranța voastră este prioritatea noastră! Peste 4.800 de intervenții în acest weekend!

15 Apr 2024 262

IGSU Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

12 Apr 2024 214

IGSU Activitatea pompierilor din cursul zilei de ieri

11 Apr 2024 259

ISU Harghita9 intervenții ieri, 9 aprilie 2024

10 Apr 2024 325

IGSUCele mai multe intervenții au fost desfășurate în zona București – Ilfov, urmată de județele Bacău, Mureș, Galați și Cluj.

10 Apr 2024 285

IGSUBilanțul misiunilor

09 Apr 2024 261

IGSUMisiunile pompierilor din acest sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 281