Întrevedere a ministrului afacerilor externe cu Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară a SUA

Ministerul Afacerilor Externe. Foto: Facebook/MAEMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 21 iulie 2022, pe Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară a Statelor Unite (NNSA) și fost negociator-șef al Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011, aflat în vizită la București.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța simbolică a vizitei Administratorului Principal Adjunct al NNSA, care are loc în contextul aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, și care se înscrie în dialogul curent foarte dinamic și substanțial dintre cele două state. A subliniat relevanța crescută a Parteneriatului Strategic în actualul context regional și necesitatea dezvoltării acestuia, pe toate dimensiunile sale.

„În context, Bogdan Aurescu a reamintit cu plăcere cooperarea substanțială și fructuoasă cu Frank Rose, în perioada în care ambii oficiali au fost negociatorii-șefi ai Acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat și intrat în vigoare în 2011. Acest Acord și ulterioara operaționalizare a bazei de la Deveselu în 2016 au avut o contribuție consistentă la dezvoltarea și consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, Acordul reprezentând un pilon important al dimensiunii de apărare și securitate a Parteneriatului Strategic.
Cu ocazia întrevederii, cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la criza de securitate provocată de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cei doi interlocutori au abordat în mod special aspecte privind siguranța nucleară în contextul acțiunilor iresponsabile ale forțelor armate ruse din imediata apropiere a unor centrale nucleare în funcțiune (cum este centrala de la Zaporojie) sau a siturilor în conservare de pe teritoriul Ucrainei (fosta centrală de la Cernobîl)“ - au mai precizat reprezentanții MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat riscurile de securitate pentru întreaga comunitate transatlantică care rezultă din continuarea ofensivei ruse în Ucraina. În acest context, a evocat deciziile importante ale Summitului NATO de la Madrid privind consolidarea și eficientizarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, precum și implementarea practică a acestora. Astfel, a mulțumit pentru prezența militară americană în România, amplificată după declanșarea agresiunii ruse, respectiv pentru anunțul de la Madrid al Președintelui Biden privind creșterea pe mai departe a acesteia.

„Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat măsurile complexe și susținute luate de autoritățile române în sprijinul Ucrainei și a evidențiat rolul României în acordarea de asistență umanitară Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și în facilitarea exportului de grâne din Ucraina către alte părți ale lumii.
Oficialul american a apreciat în mod deosebit eforturile României de a susține Ucraina și de a atenua repercusiunile globale ale invaziei Federației Ruse.
Șeful diplomației române a reiterat disponibilitatea și interesul crescute ale României de a consolida în continuare cooperarea cu SUA în domeniul energiei nucleare civile. Astfel, s-a referit la importanța componentelor majore ale programului bilateral România-SUA de cooperare în domeniul nuclear civil, respectiv retehnologizarea Unității 1 a centralei Cernavodă, construirea reactoarelor 3 și 4 și dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR), de nouă generație. Acestea au potențialul de a plasa energia nucleară civilă între pilonii principali ai Parteneriatului Strategic cu SUA și de a avea o contribuție majoră la securitatea energetică a României și a regiunii. Ministrul Aurescu a transmis aprecierea pentru includerea proiectului dezvoltării în România a unei centrale bazate pe tehnologia SMR printre proiectele-fanion ale Parteneriatului Global pentru Investiții și Infrastructură, lansat de G7 la Summitul din Elmau, Germania, respectiv pentru decizia de acordare a unei finanțări inițiale a SUA în valoare de 14 milioane dolari“ - au mai precizat reprezentanții MAE.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe a lansat competițiile din cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Cupei MAE

25 Sep 2022 324

Precizări importante ale MAE Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă la Conferința ITU de la București

25 Sep 2022 372

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a predat Președinția Comunității Democrațiilor

23 Sep 2022 367

Miniştrii de Externe ai UE au discutat despre declaraţiile lui Putin. Anunțul MAE

22 Sep 2022 459

Ministrul Bogdan Aurescu a participat la o întâlnire de lucru cu miniștri ai afacerilor externe din state africane

20 Sep 2022 317

MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga cu privire la agresiunea Rusiei contra Ucrainei

18 Sep 2022 386

MAE, precizări importante despre declarațiile făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko

18 Sep 2022 505

Diplomatul român Cristian Tudor, numit Şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Statul Qatar

17 Sep 2022 486

MAE România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse

16 Sep 2022 389

Consilierul primarului Chițac, diplomatul Dorin Popescu se pregătește să părăsească Primăria Constanța

15 Sep 2022 1459

România a depus Declarația de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție

13 Sep 2022 442

UPDATE MAE rus declară ''persona non grata'' un membru al Ambasadei României la Moscova

08 Sep 2022 486

Ministerul Afacerilor Externe invită publicul larg la Ziua Porților Deschise

31 Aug 2022 578

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu secretarul general al Organizației Maritime Internaționale. Kitack Lim vine la Constanța

28 Aug 2022 556

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei „România va rămâne aproape de poporul ucrainean în eforturile lor de reconstrucție“

24 Aug 2022 545