Investiții în Portul Constanța, aprobate de Guvernul României. Ce lucrări vor fi efectuate

Trei hotărâri de Guvern care vizează investițiile în Portul Constanța au fost adoptate în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Potrivit Ministerului Transporturilor, prima hotărâre adoptată se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța”.

Astfel, în urma promovării acestui act normativ se creează cadrul legal pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța în urma cărora se va asigura consumatorului de apă următoarele:
       > apă potabilă furnizată la parametrii tehnici impuși pentru presiune și debit de care are nevoie operatorul portuar.
       > apă pentru asigurarea funcționării echipamentelor sau instalațiilor PSI;
       > apă furnizată fără întreruperi.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 165.918 mii lei 

Investiția constă în realizarea de  sisteme alimentare cu apă (20,3 km), sisteme canalizare pluvială și menajeră (9,1 km)  și reabilitarea sistemului existent al rețelei distribuție apă potabilă (14,4 km).

Durata de realizare a investiției este de 32 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni și durata de execuție 24 luni, de la data emiterii ordinului de începere.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027  și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din surse proprii ale CN APM SA Constanța.


Conform Ministerului Transporturilor, cea de-a doua hotărâre adoptată are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Master planul infrastructurii rutiere și de acces a Portului Constanța – extinderea, modernizarea și reabilitarea drumurilor și pasajelor din Portul Constanța”

În prezent, în vederea dezvoltării Portului Constanța  este necesar ca infrastructura rutieră și de acces a portului să fie extinsă, modernizată și reabilitată. 

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 721.301 mii lei.

Practic, în urma investiției vor fi realizate: drumuri noi și reabilitate, sistem ITS pentru management de trafic, clădiri în zona de servicii, sisteme de iluminat, sisteme de preluare a apei și extinderea teritoriului portuar.

Durata de realizare a investiției este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni și durata de execuție 28 luni, de la data emiterii ordinului de începere.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Totodată, Guvernul a adoptat și hotărârea pentru aprobarea  indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa a II-a”

Astfel vor fi realizate următoarele capacități:
- Posturi de transformare modernizate și noi
- Prize de cheu modernizate și noi
- Stâlpi de iluminat stradal și operațional
- LES 20 kV+6kV+0,4kV
- Sisteme fotovoltaice montate pe clădiri existente
- Carporturi fotovoltaice
- Stații încărcare vehicule electrice   

Durata de realizare a investiției este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 11 luni și durata de execuție 25 luni, de la data emiterii ordinului de începere. 
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din surse proprii ale CN APM SA Constanța.

Citește și: 

Un proiect care vizează modernizarea infrastructurii din Portul Constanţa pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Continuă lucrările de reparații și întreținere a infrastructurii feroviare publice aflată în incinta Portului Constanța

08 Nov 2023 540

Constanța Anunț important al CT BUS! Mai multe autobuze vor avea traseu deviat din cauza lucrărilor de pe strada Mihai Viteazu

23 Oct 2023 611

Timp de aproximativ o lună vor avea loc lucrări de reparații la nivelul SRCF Constanța! Cum se va circula pe calea ferată (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 565

Licitații Constanța Firma Construct ING SRL, din Negrești – Oaș, execută lucrări de reparații pe Linia 814 Palas - Port B (DOCUMENT)

30 Sep 2023 760

Directorul CF Constanța, despre lucrările de reabilitare a liniilor ferate din Port. „Toți acești bani alocați de către stat pentru noi au fost ca o binecuvântare“ (VIDEO)

01 Nov 2022 1481

UPDATE Fum dens în zona platformelor petroliere din Portul Constanța. Pompierii, chemați în ajutor (VIDEO)

15 Sep 2022 3552

Ce firmă se va ocupa de reparațiile la cheul Danei 114 Port Constanța? (DOCUMENT)

01 Sep 2022 1240

Continuă lucrările pentru amenajarea parcării pentru TIR-uri în Portului Constanța (VIDEO)

14 Jul 2022 956

A început montarea de șină nouă și aparate noi de cale, în Portul Constanța

08 Jul 2022 904

Prioritatea 1 Stadiul lucrărilor de reparații și întreținere a infrastructurii feroviare publice din Portul Constanța

26 Jun 2022 1195

Wiebe Romania a câștigat un contract de reparații și întreținere a infrastructurii feroviare publice aflată în incinta Portului Constanța (DOCUMENT)

22 Jun 2022 1871

Reparațiile capitale la linia de cale ferată 1CV, din zona de nord a portului Constanța, finalizate (GALERIE FOTO)

03 Jun 2022 1310

Porr Construct a semnat un contract cu Constanta South Container Terminal. Ce lucrări va executa (DOCUMENT)

09 Apr 2022 4252

Consal Trade, contract de peste 18 milioane de euro cu Administrația Porturilor Maritime Constanța (DOCUMENT)

23 Feb 2022 3188

Lucrări de reabilitare a mai multor drumuri din portul Constanța (GALERIE FOTO)

22 Nov 2021 1755