La Constanța Ziua Mondială a Apei, marcată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (FOTO)


Sursa foto: ABADL



 
  • Ziua Mondială a Apei a fost marcată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) în ședința de lucru a Comitetului de Bazin Dobrogea – Litoral la care au participat membrii Comitetului din județele Constanța și Tulcea. În cadrul întrunirii a fost subliniată importanța vitală a acestei resurse naturale și faptul că la nivel global se manifestă o acută criză a apei cauzată de utilizarea excesivă și poluarea apei, criză care, în viitorul apropiat, va fi amplificată de efectele schimbărilor climatice, potrivit unui comunicat al ABADL.

Conform sursei citate, cu această ocazie ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet a declarat prin mesajul transmis că “prioritatea majoră a ministerului va fi atragerea fondurilor europene disponibile în perioada următoare, pentru managementul apei unde se ia în considerare impactul asupra mediului, inclusiv în contextul transfrontalier, a efectelor schimbărilor climatice și conservării biodiversității. În aceleași context, directorul general al
Administrației Naționale „Apele Române”, Sorin LUCACI, menționează că tema aleasă în acest an pentru Ziua Mondială a Apei - "Water for peace", subliniază rolul esențial pe care îl are apa în istoria și evoluția popoarelor, dar și în menținerea stabilității globale.

În cadrul ședinței de lucru s-a ales noua componență a Comitetului și au fost prezentate proiectele din finanțare europeană pe care le desfășoară instituția în prezent.




La eveniment au participat membrii Comitetului, care sunt reprezentanții instituțiilor publice din județele Constanța și Tulcea. În urma votului s-a decis ca funcția de președinte al Comitetului de Bazin să fie asigurată de către președintele Consiliului Județean Constanța și cea de vicepreședinte, de către Consiliul Județean Tulcea, pe următorii patru ani. Propunerea a fost supusă votului, fiind votată de 17 membri ai Comitetului de Bazin din totalul de 20.
În cadrul ședinței a fost prezentat proiectul ,,APĂRAREA ÎMPOTRIVA INUNDAȚIILOR A LOCALITĂȚII BABADAG, JUDEȚUL TULCEA”, cod SMIS 2014+137403, care se află în plină desfășurare.

 
Orașul Babadag, din județul Tulcea este afectat de viituri repetitive prin prisma poziției geografice, a caracteristicilor morfologice și a regimului climatic local, fapt care imprimă o vulnerabilitate crescută la fenomenele de inundații. Pentru diminuarea acestui risc sunt în implementare măsuri combinate de protecție împotriva inundațiilor, printre care și lucrări de combatere a eroziunii solului aplicate pe toată suprafața bazinului hidrografic al pârului Tabana.
 




De asemenea, a fost prezentat proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”, ce se derulează pe 11 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Jupiter-Neptun; Zona Balta Mangalia-Venus-Aurora, Zona Mangalia-Saturn, Zona 2 Mai. Pentru fiecare dintre cele 11 zone ale proiectului au fost identificate schemele de amenajare costieră ce cuprind în principal diguri, epiuri și lucrări de înnisipare rezultând: reabilitarea a două stăvilare, protecție costieră pe o lungime de 30,54 km și suprafață de plajă nou creată de aproximativ 250 ha. Scopul proiectului este să asigure adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și reducerea eroziunii liniei țărmului.
 
În paralel cu aceste inițiative, specialiștii din cadrul A.B.A. Dobrogea-Litoral au desfășurat acțiuni de conștientizare în școlile din județul Constanța, abordând tema din acest an a Zilei Mondiale a Apelor: "Water for peace".
 

Sursa galeriei foto: ABADL

Citește și
ONU 22 martie - Ziua mondială a apei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral angajează. Ai nevoie de studii medii

25 Apr 2024 523

Locuri de muncă Constanța Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral angajează. Detalii

24 Apr 2024 573

Cumpărări directe ABADL a bătut palma cu Kity Krentz SRL, din Constanța! Vizată, zona de îmbăiere aferentă litoralului Mării Negre

23 Apr 2024 514

Tribunalul Constanța examinează o ordonanţă preşedinţială. Părți în dosar, ABADL și Răsărit de Soare SRL

21 Apr 2024 382

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Sunt posturi vacante la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

21 Apr 2024 888

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 582

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Lilianei Michineci, membru în comitetul director la ABADL (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 491

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 867

ABADL Constanța caută firmă de pază!

10 Apr 2024 573

Declarații de Avere Averea și interesele lui Laviniu Marian Grigorescu, șef birou la ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 543

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Luminiței Gheorghe din cadrul ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 488

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3233

Declarații de Avere Constanța Mihai Dusu, șef formație la ABADL deține un apartament (DOCUMENT)

02 Apr 2024 682

Declarații de Avere Averea și interesele Georgetei Duduta, șef compartiment la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (DOCUMENTE)

02 Apr 2024 541

Cumpărări directe Constanța ABADL, asigurări obligatorii pentru aproape 50 de autoturisme din patrimoniul propriu (DOCUMENT)

01 Apr 2024 396