La împlinirea a 69 de ani de la evenimentele din 18 mai 1944 O delegaţie a tătarilor din România, alături de tătarii din Crimeea (galerie foto)

Aproximativ 100 de tătari din România au participat, în perioada 16-21 mai, la manifestările prilejuite de împlinirea a 69 de ani de la evenimentele din 18 mai 1944, atunci când tătarii au fost deportaţi de Stalin în Siberia şi în alte regiuni ale fostei URSS, manifestări care s-au derulat la Simferopol, Crimeea (Ucraina). Delegaţia a fost condusă de preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), Gelil Eserghep.

În perioada vizitei, membrii delegaţiei din România au participat la mitingul organizat în Piaţa Centrală din Simferopol, alături de peste 45.000 de tătari din Crimeea, dar şi din alte colţuri ale lumii, dar au vizitat şi câteva obiective istorice, precum Palatul Hanilor Crimeeni din Bahcesaray şi Palatul Livadia. Aşa cum se menţionează într-un comunicat de presă, membrii conducerii UDTTMR au fost oaspeţii liderului Mişcării Naţionale a Tătarilor Crimeeni, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu. În contextul acestei întâlniri, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a pus accent pe consolidarea relaţiilor dintre tătarii din România şi cei din Crimeea şi, în această ordine de idei, a propus  semnarea unor protocoale oficiale între Radio Meydan şi Radio T şi susţinerea învăţării limbii tătare în România printr-un parteneriat între Universitatea din Simferopol, UDTTMR şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa, prin care profesori de la universitatea crimeeană să predea limba tătară în cadrul instituţiei de învăţământ superior constănţene. De menţionat este că Gelil Eserghep s-a întâlnit şi cu preşedintele Congresului Mondial al Tătarilor, Refat Chubarov, cu reprezentanţi ai Universităţii din Simferopol şi ai Radio Meydan.

La mitingul din Piaţa Centrală din Simferopol, preşedintele UDTTMR a adresat celor peste 45.000 de participanţi un mesaj din partea tătarilor din România: „Aduc aici salutul tătarilor din România. Vă mulţumesc pentru că pentru prima dată în viaţă am în faţă atâţia tătari adunaţi la un loc şi am ocazia să le vorbesc, iar pentru asta îi mulţumesc lui Allah pentru privilegiul de a trăi acest moment. Sunt prezent aici atât în calitatea mea oficială de preşedinte al UDTTMR, organizaţie care îi reprezintă pe tătarii din România, dar şi în nume personal, ca urmaş al unui tătar plecat de pe aceste meleaguri. Asemenea tuturor tătarilor care au părăsit Crimeea forţat în 1944, bunicul bunicului meu, care s-a stabilit în România, a plâns şi el după patria mamă şi şi-a dorit nespus până în ultima clipă a vieţii să mai ajungă măcar o dată aici. Iată că astăzi, cu ajutorul lui Allah, eu reuşesc să împlinesc visul lui şi al altor tătari ca el, acela de a vedea locurile natale. Astfel că, mă bucur nespus că mă aflu aici şi că pot să vă spun că voi, tătarii din Crimeea, aveţi un loc aparte în istoria mondială”.

Niciun alt popor deportat nu s-a mai întors la locurile natale cu dorinţa de a lua totul de la zero, să-şi recapete istoria, pământurile şi tot ce a aparţinut odinioară tătarilor. Voi v-aţi întors în patria mamă de bună voie şi fără ajutorul cuiva, fără a avea vreun alt stat sprijin şi pentru asta meritaţi toată consideraţia noastră şi personal o să mă rog mereu pentru voi. Eu sunt numai liderul tătarilor din România, dar voi îl aveţi aici pe Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, cel căruia îi datorăm faptul că noi toţi suntem astăzi strânşi aici. În urmă cu 69 de ani, trupele lui Stalin nu au ţinut cont de nimic când i-au deportat pe tătari, nu s-a făcut nicio diferenţă atunci între cei care erau de stânga sau de dreapta, toţi fiind luaţi la grămadă, urcaţi în vagoane şi trimişi departe de locurile natale, iar în memoria tuturor celor de atunci noi avem datoria să rămânem uniţi”.
Din delegaţie au mai făcut parte deputatul UDTTMR, Varol Amet, prim-vicepreşedintele Samir Menan, vicepreşedintele Nagi Gelal şi Urfet Nubin, preşedinta Organizaţiei de Femei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A 83-a aniversare Constănțeanca Guner Akmolla, promotoare a culturii și istoriei tătarilor în volumele sale

14 Jan 2024 1180

#citeșteDobrogea Colonizarea tătarilor din Peninsula Crimeea în Dobrogea (II)

20 Dec 2023 7128

In memoriam Mehmet Niyazi, poet născut pe pământ dobrogean și emblemă a comunității tătare

20 Nov 2023 1151

Născută la Constanța Nedret Mahmut și munca de cercetare despre și pentru tătari

17 Oct 2023 949

#citeșteDobrogea Emigrarea musulmanilor în Republica Turcia în perioada interbelică

28 Jun 2023 3192

Primăria Mihail Kogălniceanu Lupte turco-tătărești, în acest weekend!

19 May 2023 1299

Spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare, la Constanța

04 May 2023 1197

Galerie foto+VIDEO Sărbătoarea Etniei Tătare în România. Identitatea dobrogeană, sărbătorită printr-un simpozion la UDTTMR Constanța

14 Dec 2022 1896

Sărbătoarea Etniei Tătare din România. Simpozion organizat astăzi la sediul UDTTMR Constanța

13 Dec 2022 1339

Evenimentul cultural la Constanța Prezentare a catalogului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”. Detalii

24 Nov 2022 1592

Lansare de carte a Prof. Univ Dr. Tasin Gemil Eveniment de anvergură culturală, istorică dar și cu valențe geopolitice!

09 Oct 2022 1562

Imagini de la eveniment LIVE. Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” (GALERIE FOTO)

08 Oct 2022 2377

#citeșteDobrogea Ismail Ziyaeddin - personalitate a tătarilor dobrogeni

14 Sep 2022 4345

#CiteșteDobrogea Războaiele ruso-turce din prima jumătate a secolului al XIX-lea și implicațiile lor asupra așezărilor din Dobrogea

31 Aug 2022 2283

Universitatea Ovidius Conferința „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale” (GALERIE FOTO)

01 Jun 2022 1835