Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului și semnificația acestuia



Sursa foto: Calendar ortodox



 
  • Pe 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului - Postul Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. 

În primele secole, creștinii nu posteau în același fel și același număr de zile. Unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. Uniformizarea duratei postului s-a facut la sinodul local din Constantinopol ținut in anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toti credincioșii să postească timp de 40 de zile, începand de la 15 noiembrie.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost instituit in sec. IV-V, deci mai târziu decât Postul Sfintelor Paști. Acest post îmbina pocăința cu milostenia și fapta bună ca noi să devenim sălaș pentru Hristos.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma precum "lăsatul secului", este înțeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post.
În realitate insă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești.

Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert etc. Pentru societatea noastră postul este înțeles greșit. Mulți consideră postul o formă nefirească prin care omul este persecutat pentru păcatele sale. Însă, pentru tradiția creștină postul reprezintă o normalizare a naturii noastre și nu o persecutare a acesteia.

Ne-am învățat să postim în diferite variante de compromis: postim fie în prima sau ultima săptămână, fie pe sărite sau măcar trei zile înainte de Crăciun. Uităm că trebuie să dam ceva de bunăvoie de la noi, din poftele și plăcerile noastre, în schimbul vieții dumnezeiești.
 
Text preluat de pe Calendar ortodox 


Citește și
Calendar ortodox, 12 noiembrie 2023. Iată ce sărbătoare este astăzi

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul slujirii ierarhilor din sud-estul României în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți

23 Feb 2020 2205

Duminica lăsatului-sec de brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai

26 Feb 2017 6165

Sâmbătă sunt Moşii de Iarnă. Postul e aproape. Se fac pregătiri pentru Lăsatul-secului de carne

17 Feb 2017 4744

Astăzi se lasă sec pentru Postul Crăciunului. Când este post aspru și când sunt dezlegări. Tradiții. Obiceiuri. Ce nu este bine să faci

14 Nov 2016 4266

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii Ce trebuie să facem azi

31 Jul 2016 4014

Duminică, Lăsatul-secului de brânză, înaintea Postului mare Tinerii aprind focuri pentru alungarea duhurilor, iar gospodinele coc plăcinte

12 Mar 2016 4244

Sâmbăta Morţilor, prima sărbătoare de pomenire Ce este interzis să faci în ziua dinaintea Înfricoşătoarei Judecăţi

05 Mar 2016 7418

„Răsărit-a primăvăra postului şi floarea pocăinţei“ Duminică, prăznuim Lăsatul Secului de brânză, înainte de intrarea în Postul Paştelui

21 Feb 2015 3144

Ultima zi când se mănâncă „de dulce“ Astăzi, sărbătorim Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

13 Nov 2014 6239