MAE Secretarul de stat Iulian Fota, la consultări cu oficiali NATO și UE la Bruxelles

Foto: Facebook/MAESecretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut, în perioada 16-17 octombrie 2023, o serie de consultări cu oficiali NATO și UE, la Bruxelles.

Secretarul de stat Iulian Fota a avut întrevederi la nivel NATO cu Thomas Goffus, asistent al secretarului general pentru operații, Marie-Doha Besancenot, asistent al secretarului general pentru diplomație publică, precum și cu amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO.

În cadrul discuțiilor au fost abordate situația de securitate din Marea Neagră, implicațiile pentru România și Alianța Nord-Atlantică, precum și măsurile necesare pentru apărarea securității României și a regiunii.

Conform MAE, secretarul de stat Iulian Fota a evocat riscurile de securitate sporite din regiune, cauzate de atacurile Rusiei împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre, în apropierea frontierei cu România. A prezentat măsurile luate de autoritățile române pentru protejarea populației civile și întărirea supravegherii și monitorizării zonei, precum și cele prin care Rusiei i se solicită constant oprirea atacurilor. A mulțumit pentru sprijinul acordat de NATO pentru intensificarea supravegherii și monitorizării situației de securitate, precum și SUA pentru trimiterea de avioane F-16 în scopul întăririi poliției aeriene din România. Oficialul român a solicitat continuarea sprijinului NATO pentru monitorizarea evoluțiilor din apropierea frontierei României cu Ucraina, precum și pentru implementarea, în continuare, a deciziilor Summit-ului de la Vilnius privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. A solicitat, totodată, sprijinul NATO pentru combaterea dezinformării din spațiul public, precum și pentru marcarea a 20 de ani de apartenență a României la NATO ca membru cu drepturi depline. Reprezentanții NATO au reconfirmat sprijinul pentru apărarea securității României, monitorizarea evoluțiilor din Marea Neagră și prevenirea escaladării conflictului.

„Demnitarul român a avut o întrevedere cu Gert Jan Koopman, director general pentru vecinătate și negocieri de aderare din cadrul Comisiei Europene. Secretarul de stat Iulian Fota a evocat sprijinul substanțial pe care România îl acordă Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestui stat. A menționat susținerea României pentru eforturile continuarea exporturilor de cereale. A prezentat, de asemenea, progresele deosebite ale relației bilaterale, inclusiv lansarea procesului de ridicare a acestora la statutul de parteneriat strategic, precum și intensificarea contactelor la cel mai înalt nivel, ilustrată prin vizita președintelui Volodîmîr Zelensky în România din 10 octombrie 2023 și ședința de guvern România-Ucraina din 18 octombrie 2023. A subliniat, totodată, importanța deosebită pe care România o acordă sprijinirii eforturilor Republicii Moldova de întărire a securității în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina. A solicitat, în context, continuarea sprijinului UE pentru consolidarea reformelor din Republica Moldova, precum și pentru deschiderea negocierilor de aderare a acestui stat, precum și a Ucrainei, la Uniunea Europeană, până la sfârșitul acestui an. Reprezentantul Comisiei Europene a dat asigurări cu privire la sprijinul și asistența substanțială a UE pentru ambii parteneri, a căror securitate și stabilitate sunt esențiale pentru securitatea europeană“ - potrivit MAE.

Citește și: 

Atenţionare de călătorie Ungaria! Au fost impuse restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 256

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 230

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 304

MAEÎntrevederea secretarului de stat Ana Tinca cu ambasadorul agreat al Republicii Kârgâze în România, nerezident, Idris Kadyrkulov

26 Apr 2024 235

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 251

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 26 aprilie 2024, vă semnalăm

26 Apr 2024 240

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 390

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 305

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Cho Tae-yul, în marja vizitei oficiale a Președintelui României în Republica Coreea

24 Apr 2024 219

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 194

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 253

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 269

MAEParticiparea secretarului de stat Andrei Novac la inaugurarea expoziției „What Work Is / Ce este munca”, în cadrul Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia

19 Apr 2024 281

MAEDin Agenda de lucru a MAE 19 aprilie 2024, vă semnalăm

19 Apr 2024 259

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 433