MApN, anunț despre mai multe instituții culturale. Vizat și Muzeul Național al Marinei Române


foto: MApN
Data de 15 ianuarie are două semnificații: Ziua Culturii Naționale și împlinirea a 173 de ani de la nașterea scriitorului național, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).

Cu această ocazie, vă reamintim că la nivelul Ministerului Apărării Naționale există instituții culturale care pot fi vizitate tot timpul anului:

-Muzeul Militar Național "Ferdinand I", (București),

-Muzeul Național al Aviației (București, căruia i se alătură secția din Mediaş),

-Muzeul Național al Marinei Române (Constanța)

-Expozițiile de pictură ale Cercului Militar Național., informează MApN.Date despre Muzeul Marinei de la Constanța 

Preocupările pentru realizarea unui Muzeu al Marinei Române au început să prindă contur încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea dar vor capăta concreteţe abia la începutul secolului XX.

La 30 decembrie 1919, Ordinul Comandantului Marinei Militare nr. 282, dat cu prilejul scoaterii din serviciu a unui număr de zece nave militare, cerea Diviziei de Mare şi Diviziei de Dunăre să fie demontate de pe aceste bastimente aparate de navigaţie, agregate şi armament naval pentru a fi expuse într-un viitor muzeu.

Cu aceste obiecte s-a constituit „Secţiunea marină” din cadrul Muzeului Militar Naţional înfiinţat prin Înaltul Decret nr. 6064 din 18 decembrie 1923.


Dar această soluţie nu a satisfăcut visul iubitorilor de ape şi marină care îşi doreau un muzeu numai al lor.

În septembrie 1932, Jean Bart, impresionat de preocuparea pe care vecinii noştri ruşi şi bulgari o manifestau pentru „cunoaşterea şi propaganda mării”, concretizată prin înfiinţarea de acvarii şi muzee maritime în ţările lor, se întreba: „Cum, noi nu putem avea la Constanţa asemenea instituţii?” După părerea ilustrului ofiţer de marină și scriitor, adevăratul muzeu maritim, ştiinţific, tehnic și istoric trebuia înfiinţat la Constanţa, primul port al ţării, unde se perindau anual mii şi mii de vizitatori, excursii şi colonii şcolare. „Toată această lume – scria el în paginile revistei „România maritimă şi fluvială” – atrasă de orizontul Mărei, va învăţa într-o oră petrecută la Muzeul Maritim, lucruri ce nici în şcoală şi nici în viaţă nu au putinţa să le înveţe”.

În acelaşi an, contraamiralul Ioan Bălănescu, vicepreşedinte de drept al Ligii Navale Române (L.N.R.) şi preşedinte al filialei din Constanţa, a iniţiat aici înfiinţarea unui Muzeu al Marinei, donând şi primele obiecte din partea Diviziei de Mare. Expoziţia a fost organizată în spaţiul ocupat de Liga Navală Română, în clădirea fostului Hotel „Carol”, cumpărat de Marina Militară pentru a fi transformat în Comandament şi care funcţiona în acel moment ca hotel militar.

Activităţile menite să facă cunoscută istoria marinei, care au subliniat, de altfel, prin efectele lor, interesul publicului pentru acest domeniu specific, au cunoscut însă, o arie mult mai largă de desfăşurare.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017- „Conspirația culturii“ de Nora-Elena Tuța, clasa a XI-a C

28 Apr 2023 664

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor

08 Apr 2023 617

Ministrul Culturii, mesaj de Ziua Internațională a Poeziei „Sufletul românesc a pus în strofe dorul, istoria, învățămintele, tradițiile și obiceiurile acestui neam“

21 Mar 2023 710

173 ani de la ivirea pe lume a lui Mihai Eminescu Valerian Petrescu - Personalități ale Culturii române și europene despre Eminescu, „sintesa sufletului românesc din vremea netulbure” (N. Iorga)

15 Jan 2023 1120

LIVE VIDEO+TEXT Muzeul de Artă Constanța organizează un amplu eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale (GALERIE FOTO)

15 Jan 2023 1402

Ce mesaj a transmis primarul Chițac pentru constănțeni, de Ziua Culturii Naționale- „Ne reînnoim angajamentul pentru o viață culturală de cea mai înaltă calitate în Constanța“

15 Jan 2023 845

Trei ani de când Cazinoul din Constanța a reînceput să respire viață (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2023 2162

Eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu, la Cumpăna (VIDEO)

15 Jan 2023 1012

Nicolae Ciucă, de Ziua Culturii Naționale- „Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile“

15 Jan 2023 633

Mihai Lupu, de Ziua Culturii Naționale „Instituția pe care o reprezint va promova în continuare cultura și arta dobrogeană și națională“

15 Jan 2023 622

Ziua Culturii Naționale 2023. Evenimente la Constanța și Tulcea

15 Jan 2023 1147

​Ziua Culturii Naţionale Eveniment special duminică, la Tulcea

14 Jan 2023 978

Ziua Culturii Naționale Accesul la expozițiile Muzeului Național de Istorie a României, gratuit. Program de vizitare

14 Jan 2023 849

“Ziua Culturii Naţionale”, marcată la Muzeul de Artă Populară. Surprize pentru cei ce vor trece pragul muzeului

13 Jan 2023 852

​Ziua Culturii Naționale Spectacolul “Luceafărul”, pe scena Centrului Cultural “Jean Bart” Tulcea

11 Jan 2023 798