Actualitate

MApN preia în subordinea sa Institutul Cantacuzino

Institutul Naţional de Cercetare Medico-Militară „Cantacuzino” va fi înființat prin trecerea Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" din subordinea Ministerului Sănătaţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, cu patrimoniul şi personalul aferent. Decizia a fost luată de Guvern printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de astăzi.

Executivul își propune astfel să revitalizeze şi să dezvolte activitatea institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri.

Prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile şi sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranţă naţională. Previziunile privind evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaţionalizarea capacităţilor naţionale de producţie a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranţa stării de sănătate a populaţiei.

Potrivit comunicatului oficial, prin măsurile prevăzute în ordonanța de urgență aprobată se evită producerea unor disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi a unor perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, care pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României.

De asemenea, măsurile vizează crearea unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale, precum și menţinerea la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism.

Astfel, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se aprobă, prin hotărâre de guvern, organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" (numit Institutul Cantacuzino), numărul maxim de posturi, precum şi sursele de constituire a veniturilor proprii.
Finanţarea Institutului Cantacuzino se realizează integral din venituri proprii, şi în completare din subvenţii acordate de la bugetul de stat.
Sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ  în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naţionale şi sunt destinate efectuării cheltuielilor pentru realizarea activităţilor institutului.

Institutul Cantacuzino preia Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino”, prin protocol de predare-primire, încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei aprobate astăzi de Executiv. Protocolul de predare-primire va fi avizat de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale.

Personalul Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino" se preia cu menţinerea drepturilor salariale avute în plată la data preluării. Salarizarea personalului se va face potrivit prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Personalul se compune din personal civil şi militar, cel civil beneficiind şi de drepturile salariale în natură acordate personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale, potrivit legislaţiei în vigoare.

Numărul maxim de posturi care va fi stabilit în hotărârea Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Institutului Cantacuzino nu va fi inclus în numărul de posturi aprobat Ministerului Apărării Naţionale.

Institutul Cantacuzino se substituie în toate drepturile şi obligaţiile care decurg din acte normative, contracte, convenţii, înţelegeri, protocoale, memorandumuri şi acorduri în care Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino” este parte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv în litigiile aferente activităţilor acestora.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Probleme de sănătate pentru primarul Capitalei, Gabriela Firea. Ce mesaj a transmis edilul

13 Jan 2019 500

Ceremonie militară de comemorare a savantului Victor Babeş, la Institutul ”Cantacuzino”

18 Oct 2018 517

Un nou caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în județul Buzău

01 Oct 2018 412

Ministrul Apărării, Mihai Fifor Institutul "Cantacuzino" este „cea mai mare provocare a MApN pentru acest an"

07 Aug 2018 1428

1965 Paharul Apa Marcela Sassu Jean Ionescu Serban Cantacuzino Ileana Ploscaru

03 Aug 2018 742

Autoturism cuprins de flăcări în Eforie Sud

31 Jul 2018 1268

„Paharul cu apă“, 1965. Jean Ionescu și Șerban Cantacuzino

11 Jul 2018 277

„Paharul cu apă“, 1965. Ileana Ploscaru, Aurora Simionică, Șerban Cantacuzino, Marcela Sassu

11 Jul 2018 198

„Este vinovată Corina“, 1964. Jean Ionescu, Marieta Mihalcea, Șerban Cantacuzino, Ana Mirena, Romel Stănciugel

06 Jul 2018 208

Societatea Efocargo International a fost înființată recent la Eforie Sud. Ce domeniu de activitate are

11 May 2018 800

Dobrogea medievală Conducători militari şi formaţiuni statale din sec. XIV. Balica, marele despot Dobrotici şi Ivanco

08 May 2018 3449

Prințul Șerban Cantacuzino s-a stins din viață. Avea 90 de ani

22 Feb 2018 1623

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Institutul Cantacuzino a trecut în soubordinea MAPN

08 Jan 2018 787

Este oficial. Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale

22 Dec 2017 968

Funcţionarea și organizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” în atenția Guvernului

29 Nov 2017 769