Actualitate

Mesaj emoţionant al Laviniei Dumitrașcu în memoria tatălui său

A trecut un an de la jignirea adusă profesorului Gheorghe Dumitraşcu, când a fost respinsă decizia de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare. Fiica prof Dumitraşcu, Lavinia Dumitraşcu a transmis un mesaj pe care îl transmitem integral: 

"N-am avut suflet să scriu nici ieri, nici atunci, dar o fac acum, incitată fiind de amintirea neplăcută a verișoarei mele, Poliana.

Ieri s-a împlinit un an de la jignirea care i-a fost adusă tatălui meu de niște neica nimeni, care habar n-aveau cine e persoana pusă în discuție și nici de ce păpușarul șef dăduse cuvânt de ordine: vot negativ împotriva profesorului Dumitrașcu pentru a deveni cetățean de onoare. Nici acum nu voi comenta prea mult. A curs mult tuș în paginile ziarelor, s-au înroșit telefoanele, atunci și încă și până acum. Erau de consternare, de revoltă, de susținere. I-am spus tatei că știam că este iubit, dar nu într-atât. Mi-a cerut să le mulțumesc tuturor, deși a citit, în timp, mesajele, articolele. „Fata tatii, poate să-ți plesnească inima și de bucurie și emoție”. Le mulțumesc tuturor, încă o dată.

Tata s-a ținut tare și i-a încurajat pe toți cei care au ajuns cu telefoanele până la el. N-am discutat prea adânc evenimentul. L-a durut, probabil, micimea unor oameni de nimic, mânați de ordinul politic al păpușarului șef. Să nu uităm că eram aproape de campania electorală pentru locale. Trebuia lovit PDSR-ul și, mai ales, Decebal Făgădau – candidat pentru funcția de primar, despre care se știa că tata îi fusese diriginte și că „Dumitrașcu îl considera ca pe un fiu” (de altfel, mulți copii are tata. Mai toți elevii și studenții lui) -. Și, mai mult, ca Decebal și prof. Ciorbea - profesor al meu și prieten al nostru - să fie considerați vinovați de votul negativ ordonat de păpușarul șef și pus în executare de marionete. Le-a cam ieșit pe invers: se văd rezultatele la toate alegerile și războaiele din partidul așa zis liberal – Liberal era partidul Brătienilor, ghidați de doctrina „Prin noi înșine”…-. Tata nu mai făcea, de mult timp, politică. Radu cum îl cheamă nici n-a știut să răspundă de ce a dat vot negativ. El nu auzise de Dumitrașcu. Dumitrașcu nu se învârtise în cercuri de afaceri. Iar despre termenul „cultură” nu cred că știa ceva. Restul au votat pe linie de partid. Sigur este că nici nu știau care sunt criteriile pentru acordarea acestei distincții. Pretextele pe care le-a dat președintele partidului au fost jalnice și le-am demontat cu documente. I-am considerat nevinovați, săracii…

Nu vreau să îi acord prea multă importanță păpușarului șef. Nu merită. Doar îi aduc aminte doar că actualul lui loc de muncă i se datorează tatălui meu, care, împreună cu prof. Rădulescu, în iarna lui 1989-1990, s-au zbătut, cu încrâncenare, pentru înființarea Universității „Ovidius” – el știe ce a făcut tata pentru Constanța și Dobrogea și ce NU a făcut el! -. Și că Dumnezeu nu doarme! Sper să văd cum primește răsplata faptelor lui în viața aceasta și nu în cea de apoi! Și să mai știe păpușarul șef că nu respingerea acordării titlului de „Cetățean de onoare” l-a îngenuncheat pe tata. I-a demonstrat însă cât de mici sunt unii oameni și cât pot fi de frustrați. Ceea ce l-a afectat foarte mult a fost decesul unui alt copil de-al său de suflet, Virgil Coman, fratele meu, care nu s-a gândit niciodată la el și la sănătatea lui.

Pe tata l-a îngenuncheat boala sa de inimă, inima lui mare, în care aveam loc noi toți - copiii lui -, Țara lui, Poporul lui și Dobrogea. Mereu a pus pe primul loc datoria apărării intereselor „Țarii și Poporului” său. Și așa ne-a învățat și pe noi. În ultimele lui zile vroia să ne vadă pe toți. Noi, copiii lui biologici, eram lângă el. Dar, vroia să-i simtă aproape și pe ceilalți. Nu se putea. Inima lui nu-i permiteau emoții. Mi-ați reproșat nu am vorbit despre starea de sănătate a tatei și că nu v-am chemat atunci când el vă vroia aproape. Iertați-mă, dar l-am protejat, atât cât am putut...

Anul trecut, pe vremea asta, tati trăia….

P.S. Una dintre ultimele sale „ieșiri în public”: Fotografie cu prietena noastră, scriitoarea Ileana Vulpescu." - se arată în mesajul Laviniei Dumitraşcu. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesaj emoționant la un an de la dispariția prof. dr. Univ Gheorghe Dumitrașcu. „Tati, a trecut un an de când nu ne-am văzut decât în vise“

17 Jan 2018 841

Un an de la dispariția prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Rude, studenți și colegi prezenți la parastasul din Cimitirul Central Constanța (galerie foto)

13 Jan 2018 1426

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

29 Nov 2017 1288

Consiliul Judeţean Constanţa va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem prof. Gheorghe Dumitraşcu

22 Nov 2017 2674

„Album Dobrogean“, la Liceul Teoretic „George Călinescu“. Elevii au redescoperit eroii dobrogeni (galerie foto)

13 Nov 2017 909

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

16 Sep 2017 2335

Colaborare ZIUA de Constanţa Istoricul Lavinia Dumitraşcu vă invită să descoperiţi Dobrogea după momentul Unirii cu Ţara (document)

15 Sep 2017 1672

Interviu online Lavinia Dumitraşcu a rememorat revolta pe care a simţit-o când lui Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat de penelişti titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

14 Sep 2017 4330

Moment emoţionant la Muzeul de Istorie Constanţa Învăţătoarea Siminica Boer, peste o jumătate de secol în slujba şcolii (galerie foto)

31 May 2017 3086

Simpozion la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa 9 mai, zi cu triplă semnificaţie pentru poporul român (galerie foto)

10 May 2017 1095

Simpozion dedicat zilei de 9 Mai, organizat la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

08 May 2017 1136

Consilierii locali vor vota pentru atribuirea numelor unor străzi In memoriam Gheorghe Dumitraşcu şi Virgil Coman

24 Feb 2017 1031

Trupul lui Gheorghe Dumitrașcu va fi depus azi la casa mortuară a Cimitirului central

18 Jan 2017 1990

La despărțire de Profesorul, Omul, Prietenul Gheorghe Dumitrașcu Lavinia Dumitrașcu - Cuvinte despre tata

17 Jan 2017 20808

Fiica profesorului Gheorghe Dumitraşcu, scrisoare deschisă către liberali - „E cazul să vă cereţi scuze public pentru că v-aţi îndoit de coloana vertebrală a tatălui meu“

03 Apr 2016 2608

Lecţia lui Dumitraşcu! Lecţia lui Făgădău! PNL manipulează grosolan. Profesorul nu a fost colaborator al Securităţii (galerie foto+document)

31 Mar 2016 4379

Primarul interimar analizează Profesorul Gheorghe Dumitraşcu ar putea deveni cetăţean de onoare al Constanţei! (documente)

10 Feb 2016 4491

Apariţie editorială O nouă carte despre Revoluţia din decembrie 1989 a fost lansată la Mangalia

22 Dec 2013 1245