Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

Stelian Burduja. Foto: Ministerul Cercetării Inovării și DigitalizăriiCurtea Constituțională a României a respins ieri obiecția de neconstituționalitate a Legii securității și apărării cibernetice formulată de un grup politic parlamentar și Avocatul Poporului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Legea securității și apărării cibernetice a fost inițiată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu sprijinul și consultarea tuturor entităților publice și private cu atribuții în domeniul securității cibernetice. Actul normativ protejează cetățenii României împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice ale unor state precum Federația Rusă, China sau Iran, precum și ale unor hackeri care urmăresc furtul de date guvernamentale, sau financiar-bancare.

„Legea securității cibernetice este o lege pur civilă, care pune în epicentrul său principiul protejării cetățeanului român în fața atacurilor și amenințărilor cibernetice, prin interzicerea preluării de date de conținut din sistemele și rețelele informatice, oferind cele mai înalte garanții legale împotriva posibilelor abuzuri ale statului.

Autoritatea națională în domeniul securității cibernetice este și rămâne Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) care coordonează activitatea de notificare a incidentelor de securitate cibernetică.

Potrivit noii legi, autoritățile și instituțiile publice vor fi obligate să-și asigure măsuri proprii de securitate cibernetică, la fel și operatorii de servicii publice (apă, canalizare, electricitate) esențiali pentru buna funcționare a administrației.

Legea introduce, în premieră la nivel internațional, conceptul de diplomație cibernetică, care presupune activitatea diplomatică prin intermediul căreia se realizează promovarea intereselor de politică externă și de securitate ale României, în cadrul formatelor bilaterale și multilaterale de dialog și negociere pe teme cu relevanță pentru domeniul securității cibernetice la nivel național și internațional. Activitatea include promovarea unor obiective care derivă atât din necesitatea asigurării și consolidării securității cibernetice naționale, cât și din prioritățile de politică externă ale României“ - au precizat reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.


Nu în ultimul rând, legea reglementează conceptul de igienă cibernetică, care reprezintă setul de măsuri de rutină  aplicate cu regularitate de către persoanele fizice și juridice care au rolul de a reduce expunerea acestora la riscurile pe care le presupun amenințările cibernetice. Conceptul de igienă cibernetică se va reflecta în sistemul educațional, în administrație și în sistemul sanitar, fiind un set de măsuri care să prevină atacurile cibernetice asupra acestor sisteme publice.

„Salut decizia de ieri a Curții Constituționale a României privind respingerea obiecției de neconstituționalitate a Legii securității și apărării cibernetice. În calitate de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, minister care a inițiat acest proiect de lege în mandatul meu și a reușit, în timp record, îndeplinirea unui jalon PNRR extrem de greu, garantez că Legea securității cibernetice este una exclusiv pentru cetățenii României. Din păcate, România a prins un decalaj de 10 ani în care nu a reușit să reglementeze domeniul, confruntându-ne cu zeci de mii de atacuri cibernetice, mai ales cu cele complexe de tip APT.

Cetățenii, administrația și instituțiile sunt de astăzi protejate datorită unui set de reguli unitare care asigură securitatea cibernetică în entitățile strategice pentru statul român. Sunt mândru că am reușit, alături de DNSC și colegii din celelalte instituții, să creăm o lege pentru România care să fie ancorată noilor amenințări cu care se confruntă statele și populația în spațiul cibernetic”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării 945 de localități vor beneficia de conexiuni la internet de mare viteză

28 Sep 2023 471

Premierul României și ministrul Cercetării au avut întâlniri cu reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din lume din zona tehnologiei

06 Sep 2023 465

Dosarele cu șină devin istorie! Legea a intrat în vigoare

04 Jul 2023 865

Învățământ Constanța. Vești bune pentru Universitatea Ovidius!

31 May 2023 1613

Ministerul Cercetării şi ADR au lansat aplicaţia mobilă ROeID. Asigură autentificarea în toate platformele digitale

25 May 2023 733

750.000 de mesaje și tag-uri pe social media Ce arata cifrele ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, în prima lună de la lansare

29 Mar 2023 814

Anunț important de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Sunt vizate IMM-urile din România

22 Feb 2023 865

Anunț de ultim moment de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării! Despre ce este vorba

20 Feb 2023 788

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

11 Nov 2022 866

Are un apartament la Năvodari Sebastian Burduja va asigura interimatul la ministerul Educației. Date din CV, avere și interese (DOCUMENTE)

30 Sep 2022 1479

Interzis prin lege Ministerul Cercetării a depus proiectul de lege prin care instituțiile nu vor mai avea voie să folosească antiviruși din Rusia

15 Sep 2022 932

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța a contractat servicii poștale (DOCUMENT)

17 Aug 2022 1084

Mirror Mission Cities Hub Romania, hub național înființat de Ministerul Cercetării

01 Aug 2022 852

Ministerul cercetării, inovării şi digitalizării va prelua Muzeul Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida"

12 Jul 2022 971

Ministerul Cercetării România intenționează să plătească până la sfârșitul anului datoriile restante la Agenția Spațială Europeană (ESA)

24 Jun 2022 827