Premierul României și ministrul Cercetării au avut întâlniri cu reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din lume din zona tehnologiei

Foto: Ministerul Cercetării, Inovării și DigitalizăriiPremierul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, au avut astăzi o serie de întâlniri cu reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din lume din zona tehnologiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, cei doi înalți oficiali au primit la Palatul Victoria delegațiile Apple, Amazon și IBM, companii care participă la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări organizat de Guvernul României în data de 7 septembrie 2023.

Discuțiile s-au axat asupra oportunităților de colaborare între țara noastră și cele trei mai companii, cu scopul de a accelera digitalizarea sistemului administrativ și a grăbi reforma digitală a administrației publice.

„Reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern. România și românii așteaptă de multă vreme servicii publice moderne și mai eficiente. Putem răspunde acestei așteptări firești lucrând împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

„Alături de premierul Marcel Ciolacu am avut o serie de întâlniri productive cu cei din conducerea unor giganți din industria tehnologiei, precum IBM, Amazon și Apple. Ca ministru, nu mai pot să privesc doar din postura utilizatorului, este de datoria mea să aduc astfel de tehnologii și în administrația publică. Astăzi stăm la masă cu liderii din industrie și colaborăm cu ei pentru a face o diferență reală în viața de zi cu zi a românilor. Suntem hotărâți să ducem România în fruntea inovației tehnologice, să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea sectorului IT&C în țara noastră și să aducem administrația publică la un click distanță de cetățeni”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.


Discuțiile cu reprezentanții Apple s-au concentrat asupra aspectelor legate de mediu, cybersecurity, educație și sănătate. Delegația companiei Apple a fost condusă de Sebastien Gros, Director pentru Afaceri Guvernamentale Europa.

Discuțiile cu reprezentanții Apple s-au desfășurat în jurul subiectelor pe care compania le abordează la nivel global, cu focus pe mediu și soluții de cybersecuritate. Alte două aspecte cheie ale întâlnirii au fost posibilitățile de colaborare pentru digitalizarea educației și inovații în zona de tehnologie medicală, două dintre domeniile considerate prioritare și de Guvernul României.

Colaborarea pentru serviciile cloud, investiții în infrastructură și proiecte de cercetare avansată au fost subiecte ale discuțiilor cu reprezentanții Amazon.

Întâlnirea dintre premierul României, ministrul Digitalizării și delegația Amazon și Amazon Web Services (AWS) a fost centrată pe posibilitățile de colaborare în domeniile strategice pentru digitalizare. Transferul în cloud al administrației publice centrale și dezvoltarea proiectelor de cercetare și inovare în domenii precum inteligența artificială, analiza datelor și securitatea cibernetică au fost doar două dintre direcțiile discuției. 

La întâlnirea bilaterală, compania Amazon a fost reprezentată de o delegație condusă de Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al companiei.

Focus pe investiții și industria serviciilor pentru tehnologia informației în întâlnirea cu IBM


În discuțiile cu reprezentanții companiei IBM, premierul României Marcel Ciolacu și ministrul Digitalizării Bogdan Ivan au abordat subiecte precum cloudul guvernamental, soluțiile de cybersecurity și înființarea de centre de cercetare și dezvoltare avansată axate pe tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligența artificială (AI), securitatea cibernetică și cloud computing.
Delegația IBM la Palatul Victoria a fost condusă de David Barnes, vicepreședinte pentru politica globală a forței de muncă al companiei IBM.


Întâlnirile de la Palatul Victoria au avut loc în contextul prezenței la București a delegațiilor străine pentru participarea la Summit-ul Inițiativei celor 3 Mări și a Forumului de Afaceri I3M. Organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui României, Forumului de Afaceri I3M are loc la București mâine, 7 septembrie, și reunește peste 1000 de oameni de afaceri, reprezentanți de top ai guvernelor din întreaga lume, experți și reprezentanți ai societății civile.

Scopul Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investițiile în infrastructură pe axa Nord-Sud și de a reconfigura relațiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple și prelungite generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

La Forum participă și parteneri strategici care susțin Inițiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania și SUA, precum și invitați speciali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Cercetării anunță burse de 3,7 milioane de lei pentru zeci de tineri!

06 Dec 2023 498

Ministrul Cercetării Anul viitor va fi implementată o aplicaţie care va permite interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală

06 Dec 2023 408

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat draftul strategiei României de inteligenţă artificială, în consultare publică

06 Nov 2023 647

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării 945 de localități vor beneficia de conexiuni la internet de mare viteză

28 Sep 2023 654

Dosarele cu șină devin istorie! Legea a intrat în vigoare

04 Jul 2023 982

Învățământ Constanța. Vești bune pentru Universitatea Ovidius!

31 May 2023 1719

Ministerul Cercetării şi ADR au lansat aplicaţia mobilă ROeID. Asigură autentificarea în toate platformele digitale

25 May 2023 794

750.000 de mesaje și tag-uri pe social media Ce arata cifrele ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, în prima lună de la lansare

29 Mar 2023 881

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 865

Anunț important de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Sunt vizate IMM-urile din România

22 Feb 2023 916

Anunț de ultim moment de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării! Despre ce este vorba

20 Feb 2023 852

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

11 Nov 2022 923

Are un apartament la Năvodari Sebastian Burduja va asigura interimatul la ministerul Educației. Date din CV, avere și interese (DOCUMENTE)

30 Sep 2022 1567

Interzis prin lege Ministerul Cercetării a depus proiectul de lege prin care instituțiile nu vor mai avea voie să folosească antiviruși din Rusia

15 Sep 2022 995

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța a contractat servicii poștale (DOCUMENT)

17 Aug 2022 1148