Ministerul Cercetării şi ADR au lansat aplicaţia mobilă ROeID. Asigură autentificarea în toate platformele digitale

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat astăzi aplicația mobilă ROeID.

Aplicația oferă o modalitate nouă de gestionare a conturilor pentru serviciile publice, toate serviciile digitale fiind accesibile printr-un singur login.

Practic, ROeID asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. O imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt sunt pașii necesari pentru crearea contului ROeID., transmite Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin intermediul unui comunicat oficial. 

Până acum, fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele validând astfel identitatea persoanei. Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale. Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice.

„Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 de milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa. Este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă. Vom marca astfel, un nou pas spre digitalizarea țării. Un lucru important de specificat este că aplicația reprezintă un beneficiu și pentru românii din Diaspora. Un român din Diaspora și fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghișeul.ro să își rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăți la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghișeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.


Astfel, vom putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private. Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID.

„Autoritatea pentru Digitalizarea României vine cu o a doua aplicație anul acesta, în sprijinul cetățenilor. Încercăm să menținem această tendință, pentru a simplifica cât mai multe proceduri.

Vrem să creăm un ecosistem centralizat, o bază aferentă serviciilor publice. Avem strategia și legislația stabilite, rămâne doar să implementăm proiecte importante care să sprijine oamenii în interacțiunea lor digitală cu administrația”, a adăugat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Aplicația oferă accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite. Beneficiile evidente ale acestei aplicații sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența. Noua aplicație mobilă ROeID va fi disponibilă în Google Play Store și Apple App Store, iar versiunea beta este disponibilă de astăzi doar pentru sistemele Android., a mai punctat sursa citată. 

În contextul adăugării în platforma Ghișeul.ro a posibilității plății polițelor obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale, prezentă la conferința de lansare a ROeID, Nicoleta Radu director general al PAID România, a adăugat că “accesibilizarea serviciilor publice este din ce în ce mai ușoară. Proiectele recente de digitalizare arată că parteneriatele public-privat pot exista și în România și sunt de succes”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Cercetării anunță burse de 3,7 milioane de lei pentru zeci de tineri!

06 Dec 2023 494

Ministrul Cercetării Anul viitor va fi implementată o aplicaţie care va permite interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală

06 Dec 2023 407

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat draftul strategiei României de inteligenţă artificială, în consultare publică

06 Nov 2023 647

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării 945 de localități vor beneficia de conexiuni la internet de mare viteză

28 Sep 2023 654

Premierul României și ministrul Cercetării au avut întâlniri cu reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din lume din zona tehnologiei

06 Sep 2023 562

Dosarele cu șină devin istorie! Legea a intrat în vigoare

04 Jul 2023 982

Învățământ Constanța. Vești bune pentru Universitatea Ovidius!

31 May 2023 1719

750.000 de mesaje și tag-uri pe social media Ce arata cifrele ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, în prima lună de la lansare

29 Mar 2023 881

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 865

Anunț important de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Sunt vizate IMM-urile din România

22 Feb 2023 916

Anunț de ultim moment de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării! Despre ce este vorba

20 Feb 2023 852

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

11 Nov 2022 923

Are un apartament la Năvodari Sebastian Burduja va asigura interimatul la ministerul Educației. Date din CV, avere și interese (DOCUMENTE)

30 Sep 2022 1567

Interzis prin lege Ministerul Cercetării a depus proiectul de lege prin care instituțiile nu vor mai avea voie să folosească antiviruși din Rusia

15 Sep 2022 995

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța a contractat servicii poștale (DOCUMENT)

17 Aug 2022 1148