Actualitate

Ministerul Dezvoltării a lansat Harta bunelor practici anticorupție

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a lansat Harta bunelor practici anticorupție.
 
„Transparența costă destul de puțin, mult mai mult ne costă lipsa ei și fenomenele pe care ea le previne” a fost unul dintre mesajele transmise de Vasile Dîncu către participanții la Platforma de cooperare a administrației publice locale. Platforma, reunită marți, 8 noiembrie a.c., la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), este formată din reprezentanți din administrația publică locală și contribuie la implementarea și monitorizarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016 – 2020, se transmite într-un comunicat de presă MDRAP.
 
„Vrem să aducem cât mai multe primării în această platformă, până vom ajunge să le integrăm pe toate. Până acum avem peste 1.600, deci suntem la peste 50% din cele 3.228 care există în acest moment, dar și mai importante sunt următoarele două ținte. Vrem să reducem gradul de formalism și să lucrăm la campanii prin care să aducem cetățenii alături de noi: să-și spună părerea despre serviciile publice chiar cei pentru care le prestăm”, a precizat Vasile Dîncu, vorbind despre obiectivele principale pentru perioada 2016-2020.
 
Viceprim-ministrul Vasile Dîncu și ministrul justiției, Raluca Prună, au semnat, la finalul reuniunii, Acordul în baza căruia cele două instituții vor colabora pentru implementarea și monitorizarea SNA. MDRAP va asigura relația cu administrația publică locală în acest domeniu, sprijinind, în acest mod, Secretariatul Tehnic care funcționează la nivelul Ministerului Justiției pentru operaționalizarea aceste strategii.
 
Vasile Dîncu a arătat că cea mai mare pierdere cauzată de acest fenomen este, pentru statul român, migrația populației în străinătate, ca urmare a scăderii încrederii oamenilor în instituțiile statului. Migrația este motivată adesea prin faptul că statul, din cauza corupției și a disfuncționalităților pe care aceasta le generează, nu le oferă condițiile pentru ca ei să-și poată exercita drepturile.
 
Prevederi în acest sens sunt incluse în alte două documente realizate la nivelul MDRAP în acest an și care completează SNA: Strategia privind dezvoltarea funcției publice 2016 - 2020 și Strategia privind formarea profesională pentru administrația publică 2016 – 2020.
 
Acordul mai prevede că MDRAP va realiza, în parteneriat cu Ministerul Justiției, o metodologie de monitorizare a modului în care este aplicată Strategia la nivel local. Strategia și metodologia vor fi promovate la nivel local. Cele două ministere vor realiza misiuni tematice de evaluare și reuniuni ale Platformei de cooperare la nivelul administraţiei publice locale. Totodată, în acest domeniu, în urma semnării Acordului de colaborare, cele două instituții pot deveni parteneri în proiecte cu finanțare europeană. Acordul prevede și accesul la seturile de date raportate de autoritățile publice locale în tot acest proces.
 
Programul Operațional Capacitate Administrativă 2016-2020, pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este autoritate de management, va asigura o parte a finanțării măsurilor cuprinse în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020.
 
Cu ocazia reuniunii Platformei a fost lansată și Harta interactivă a bunelor practici identificate în domeniul prevenirii corupției, concepută în vederea realizării schimbului de bune practici și pentru a crea o rețea a integrității la nivel național. Harta are la bază datele primite de la unitățile administrativ-teritoriale care au raportat pe parcursul perioadei de implementare a SNA 2012-2015.
 
MDRAP a efectuat o campanie de informare la nivel local cu privire la prevederile Strategiei și la măsurile preventive, a sprijinit peste 700 de unități administrativ-teritoriale în implementarea ei și 130 UAT în implementarea de instrumente de prevenire, a realizat 87 de sesiuni de instruire și informare pentru 3.600 de participanți din administrația publică locală în domenii precum: transparență, comunicare și relații publice, achiziții publice, management financiar, implementarea sistemului de control intern managerial etc.
 
Împreună cu Ministerul Justiției și reprezentanți ai unor ONG-uri, au fost efectuate misiuni de evaluare în vederea identificării gradului de implementare a unor măsuri preventive la nivelul a 66 de unități administrativ-teritoriale.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Belina. Vasile Dîncu, chemat la DNA

21 Dec 2017 725

Vasile Dîncu Programul "Prima Casă" va continua. Unele familii tinere ar putea avea acces la el fără un avans

10 Nov 2016 1947

Ministerul Dezvoltarii a lansat Harta bunelor practici anticoruptie

09 Nov 2016 775

Vasile Dîncu spune că nu va candida la alegerile parlamentare

10 Oct 2016 776

Vicepremierul Vasile Dîncu România este mai pregătită pentru un seism, decât în multe alte domenii

28 Sep 2016 689

Vasile Dîncu va coordona și Secretariatul de Stat pentru Culte

26 Sep 2016 819

Un „nu” ferm de la Vasile Dîncu. „Nu candidez”

24 Sep 2016 788

Vasile Dîncu – „O componentă foarte importantă este cultura populației, pregătirea ei pentru o situație de urgență”

24 Sep 2016 800

Vicepremierul Dîncu, la vernisarea expoziției „Minoritatea germană în România. Trecut și prezent în Europa unită”

23 Sep 2016 812

Vasile Dîncu crede că cererea PSD îi avantajează. Dacian Cioloș va fi prezent cu un raport în fața Parlamentului

10 Sep 2016 840

Vasile Dîncu – „Premierul va fi prezent cu un raport în fața Parlamentului”

09 Sep 2016 757

Dîncu – Am stabilit cu Dacian Cioloș că nu vom candida la alegeri

09 Sep 2016 817

Dîncu Avem o problemă cu faptul că partidele politice au adus în sistem incompetență, oameni nepregătiți

23 Aug 2016 956

Schimbare majoră pe piața închirierilor imobiliare

20 Aug 2016 1057

Vasile Dîncu - România trebuie conectată cât mai mult la o mentalitate pentru un alt secol

13 Jul 2016 847