19 Jul, 2023 14:10
864
„Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.
Aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în ”situație anormală” și nici în situația de ”poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone.
Prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală - deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute.
Care este diferența dintre indicatorul E.coli în apa de îmbaiere versus apa potabilă?
Pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie ”0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri.
Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantități mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa de îmbăiere este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă“ - au mai precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Citește și:„Pentru a controla situația aparută se face monitorizarea microbiolgică cu frecvență mărită și completarea analizelor cu cele fizico-chimice.
Specialiștii din cadrul INSP vor realiza o analiză în dinamică a calității apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiștii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, pentru a depista cauzele care au generat această situație“ - au mai precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: