Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Marea Neagră este o regiune de importanță strategică pentru NATO

Sursă foto: MAE
  • Marea Neagră este o regiune de importanţă strategică pentru NATO, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
     
Marea Neagră este o regiune de importanţă strategică pentru NATO, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, potrivit Agerpres.

„Interesul aliat din această zonă vitală pentru securitatea, dar şi economia internaţională, fiind o zonă expusă, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei este ridicat”, a afirmat şefa diplomaţiei române.


Ea a participat, joi şi vineri, în Lituania, la reuniunea „Snow Meeting” care s-a axat pe discuţii la nivel înalt pe teme de apărare şi strategice, în special în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Odobescu a vorbit şi de eforturile aliate de a susţine Ucraina, inclusiv de mecanismul care trebuie aprobat în Consiliul European.

Astfel, a apreciat că în prezent este o „perioadă extrem de critică, când trebuie să ne unim în continuare eforturile pentru a susţine Ucraina, nu numai în plan bilateral, dar mai ales în plan european”.

„Aici mă refer la importanţa identificării unei soluţii pentru a ajunge la un acord la începutul lunii februarie, privind facilitatea pentru Ucraina. Sunt deja o serie de semnale pozitive în acest sens. Negocierile la Bruxelles continuă şi ne exprimăm speranţa că se va identifica o soluţie în acest sens, cât mai rapid posibil”, a spus Odobescu.


Ministrul de Externe a vorbit în Lituania şi despre tema consolidării Flancului estic.

„Pentru noi, pentru România, este un lucru extrem de important să implementăm deciziile adoptate la Summitul de la Vilnius şi să întărim postura de apărare şi descurajare pe Flancul estic al NATO într-o manieră coerentă şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a spus ea.


În acest sens, a prezentat recenta iniţiativă româno-bulgaro-turcă de deminare în Marea Neagră, care este „deschisă tuturor aliaţilor”.

În context, şefa diplomaţiei române a vorbit de Strategia SUA de securitate şi dezvoltare a Mării Negre.

„Am lucrat îndeaproape cu partenerii americani, pentru a scoate şi mai mult în evidenţă importanţa geostrategică a Mării Negre şi ne bucurăm că în Congresul American avem aceste semnale pozitive şi Marea Neagră a fost recunoscută ca o zonă strategică în momentul în care a fost adoptat bugetul pentru apărare”, a arătat Odobescu.


Ea a amintit că „dialogul cu partea americană continuă la cel mai înalt nivel”.

„Au fost aspecte care au fost deja atinse în cadrul vizitei primului ministru la Washington (în decembrie anul trecut - n.r.), iar acest dialog cu partea americană va continua şi în perioada următoare”, a arătat Luminiţa Odobescu. 



Citește și:
Ministrul MAE: „România se află deja în Schengen! Portul Constanţa va fi mult mai mult pus în evidenţă prin această decizie“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 256

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 230

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 304

MAEÎntrevederea secretarului de stat Ana Tinca cu ambasadorul agreat al Republicii Kârgâze în România, nerezident, Idris Kadyrkulov

26 Apr 2024 235

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 251

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 26 aprilie 2024, vă semnalăm

26 Apr 2024 240

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 389

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 305

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Cho Tae-yul, în marja vizitei oficiale a Președintelui României în Republica Coreea

24 Apr 2024 219

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 194

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 253

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 269

MAEParticiparea secretarului de stat Andrei Novac la inaugurarea expoziției „What Work Is / Ce este munca”, în cadrul Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia

19 Apr 2024 281

MAEDin Agenda de lucru a MAE 19 aprilie 2024, vă semnalăm

19 Apr 2024 259

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 433