Ministrul Apărării Naționale, întrevedere cu un fost secretar de stat SUA „Proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu” vizează consolidarea infrastructurii aeriene“

Foto: Facebook/Angel TilvarMinistrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr s-a întâlnit  cu James Mattis, fostul secretar al apărării al Statelor Unite

Potrivit MApN, în marja Conferinței de Securitate de la München, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu James Mattis, fost secretar al apărării din SUA.
În cadrul întâlnirii a fost reiterată necesitatea continuării eforturilor bilaterale în vederea consolidării securității euro-atlantice şi aprofundării Parteneriatului Strategic România-SUA. Discuțiile au acoperit o gamă largă de teme de interes comun, inclusiv evoluțiile geopolitice actuale, amenințările la adresa securității globale și posibilitățile de consolidare a colaborării bilaterale în domeniul apărării. Ambii oficiali au subliniat importanța dialogului continuu și a cooperării internaționale în fața provocărilor complexe.

„Parteneriatul cu Statele Unite reprezintă o prioritate pentru România şi pentru instituția pe care o conduc. Odată cu războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, întreaga arhitectură de securitate s-a schimbat, dar noi vom continua să clădim parteneriate solide şi să investim într-un viitor sigur şi prosper”, a arătat ministrul Angel Tîlvăr.

Ministrul român al apărării a reiterat importanța menținerii unei prezențe permanente a trupelor SUA în România, complementară capabilităţilor de descurajare şi apărare ale NATO. De asemenea, oficialul român a subliniat contribuția semnificativă, pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, a dislocării elementelor Diviziei 10 Munte în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu la începutul lunii martie a anului trecut, concomitent cu redislocarea în SUA a militarilor din Divizia 101 Aeropurtată (Asalt aerian).

În acest context, ministrul Tîlvăr a transmis că Ministerul Apărării Naționale acordă o atenție deosebită programelor de modernizare pentru bazele în care sunt dislocate trupe Aliate şi ale Statelor Unite.

Astfel, proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu”, cu o valoare totală de aproximativ 12 miliarde de lei (fără TVA), vizează consolidarea infrastructurii aeriene, inclusiv piste de decolare-aterizare, facilități administrative și sociale, zone de depozitare, precum şi mentenanța aeronavelor și se desfășoară în colaborare cu Brigada 101 Aeropurtată a SUA. De asemenea, au fost amintite proiectele aflate în desfășurare pentru extinderea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii, în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei (fără TVA), esențiale pentru creșterea sinergiei şi a nivelului de interoperabilitate în cadrul activităților operaționale ale militarilor români şi americani.

Un punct important pe agenda discuțiilor a fost reprezentat şi de importanța continuării acordării asistenței de securitate Ucrainei, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. „România va continua să sprijine Ucraina atât la nivel bilateral, în coordonare cu alte state aliate, cât și în cadrul Uniunii Europene”, a transmis oficialul român.

De asemenea, a fost abordată şi importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, fiind reiterat faptul că atenția crescută a leadership-ului politico-militar al SUA față de regiune este un proces binevenit în direcția creșterii angajamentului american, prin elaborarea Strategiei SUA pentru Marea Neagră.

„Scopul nostru comun este o regiune stabilă ancorată în comunitatea euro-atlantică, cu state reziliente şi suveranitatea statelor din regiune respectată. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a identifica toate soluțiile politico-diplomatice şi militare de sprijinire a deciziilor aliate cu privire la importanța strategică a Mării Negre. Obiectivul nostru este menţinerea securității Mării Negre pe agenda NATO“, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.

Citește și: 

Capabilităţi militare produse în România înseamnă locuri de muncă pentru români

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța menține sub control judiciar mai mulți militari!

06 Jan 2024 918

Demonstrație de Taekwondo WT la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Moș Crăciun a venit cu elicopterul! (GALERIE FOTO)

15 Dec 2023 1452

Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer Vizită la contingentul Forțelor Aeriene Germane de la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

06 Dec 2023 739

Patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au sosit la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (FOTO)

25 Nov 2023 703

Militari, sub control judiciar la Constanța (VIDEO)

09 Nov 2023 1191

VIDEO+FOTO Opt militari români de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, trimiși în judecată pentru presupus furt de motorină

08 Nov 2023 2889

Un an de la moartea militarului american Nicholas D. Goshen, în baza NATO de la Kogălniceanu

06 Sep 2023 773

UPDATE. Legături la Constanța. Cine controlează firmele DNA începe urmărirea penală! Sunt vizate mai multe firme și un angajat al bazei militare Mihail Kogălniceanu

23 Jun 2023 2249

Procurorii acuză - motorină sustrasă din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Mai multe persoane, trimise în judecată

22 Jun 2023 2067

Se oprește apa în Culmea, Oituz, Baza Militară și Aeroportul din Mihail Kogălniceanu! Durata lucrărilor

12 Jun 2023 915

Baza Militară Mihail Kogălniceanu închiriază spațiu ce va deservi drept magazin pentru personal

08 May 2023 1638

Tragedie la Baza Militară Mihail Kogălniceanu! Un soldat a decedat. Cum s-a întâmplat?

14 Feb 2023 3436

Militarii arestați la Constanța cer să fie puși în libertate!

17 Nov 2022 1502

Tribunalul a emis mai multe mandate de arestare Ce spun procurorii despre furtul de motorină și kerosen din Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

16 Nov 2022 2397

Militarul american decedat în baza NATO de la Kogălniceanu ar fi împlinit 41 de ani

27 Oct 2022 6625