Ministrul Energiei România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc

Ministrul Energiei, Sursa foto: facebook/ Virgil Popescu

Statul român şi companiile de pe teritoriul României nu au au contracte directe cu Gazprom, iar România susţine luarea unei poziţii unitare a Uniunii Europene în faţa „şantajului Rusiei” de a plăti gazele în ruble, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.
 

„Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase.

În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată!", susţine el, printr-o postare publicată vineri seara, 1 aprilie, pe pagina sa de Facebook. 


Statele membre ale Uniunii Europene vor avea o poziţie comună, iar în acest moment se lucrează la operaționalizarea unei platforme pentru achiziționarea în comun a gazelor. 
 

„Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri. Totodată, nici statul român şi nici companiile NU au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România.

Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale", a scris Virgil Popescu.


Ministrul Energiei a adăugat că, în ultimele luni, a avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate. Totodată, vor fi demarate investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul de modernizare

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu mai acceptă plăți în euro și dolari, iar clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc începând cu 1 aprilie. În caz contrar, contractele vor fi întrerupte. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Radiografia“ firmelor Iată cine vrea să supervizeze lucrările la noul sediu al Serviciului de Telecomunicații Speciale Constanța!

18 Feb 2024 1234

Decizie definitivă în cazul lui Nicolae Popescu, fost auditor public extern în Camera de Conturi Constanța, trimis în judecată de DNA (DOCUMENT+MINUTĂ)

23 Jan 2024 961

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 septembrie 2023

27 Sep 2023 1182

Ministrul Energiei „Cred că preţul de 68 de bani la energie electrică pentru populaţie este foarte bun“

22 May 2023 975

Gabriel Zahiu, mesaj emoționant - „Departe de casă, dar cu gândul tot la Farul! Forza Farul! Farul campioană!“ (GALERIE FOTO)

20 May 2023 5872

Ministrul Energiei „Finanțare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România. Peste 4 miliarde de dolari“

20 May 2023 1151

Surse Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul Romarm

07 Mar 2023 897

Biblioteca Academiei Române Eveniment cultural de neratat! Expoziția „Oltenia de acum un secol în fotografiile Al. Tzigara-Samurcaș“

14 Feb 2023 1110

Ministrul Energiei, anunț de ultim moment despre declarațiile pe proprie răspundere

20 Dec 2022 1406

Ministrul Energiei „România are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podișor“

17 Dec 2022 1070

Ministrul Energiei „România devine "un nod important" în ce priveşte energia electrică şi gazele naturale“ (VIDEO)

19 Oct 2022 1237

KazMunayGas va continua să furnizeze petrol rafinăriei sale din România

07 Oct 2022 1559

Ministrul energiei, Virgil Popescu „Finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune“

01 Oct 2022 1160

Farul Constanța Cum a ajuns la fotbal fundașul Mihai Popescu. Ce jucător celebru, din străinătate, urmărește constant

24 Sep 2022 2576

Ionuț Stroe, PNL Liberalii „s-au obişnuit“ cu solicitarea social-democratului Mihai Tudose de a fi remaniat ministrul Energiei, Virgil Popescu

30 Aug 2022 1029