Actualitate

Noi măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri prin birourile vamale, implementate de Agenția Națională de Administrare Fiscală

  • Setul de măsuri dispuse de ANAF vor fi implementate la nivelul structurilor vamale teritoriale începând cu luna august 2020.

În vederea sprijinirii mediului de afaceri și având în vedere timpii ridicați înregistrați pentru îndeplinirea formalităților vamale la trecerea frontierei, precum și pentru sprijinirea activității operatorilor economici în contextul dificultăților economice generate la nivel mondial de criza COVID-19, conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a dispus un set de măsuri care vor fi implementate la nivelul structurilor vamale teritoriale începând cu luna august 2020, după cum urmează:

• Reducerea numărului de operațiuni de import de mărfuri pentru care formalitățile vamale de punere în liberă circulație se efectuează în birourile vamale de frontieră.
• Direcționarea mărfurilor prezentate la frontieră în vederea importului către birourile vamale de interior în a căror arie de competență se află sediul operatorului economic importator.
• Creșterea numărului operatorilor economici care utilizează procedura simplificată de declarare a mărfurilor prin înscrierea în evidențele declarantului.
• Întărirea compartimentelor operative de control vamal prin alocarea de resurse umane suplimentare în structurile vamale cu activitate sporită.
• Uniformizarea activității de control desfășurate de structurile vamale de la nivel central, regional și local.
• Fluidizarea traficului de mărfuri prin birourile vamale de frontieră și întărirea controlului vamal pentru combaterea faptelor de contrabandă și fraudă vamală la frontieră prin degrevarea de operațiunile comerciale care nu implică derularea formalităților vamale în frontieră.
• Efectuarea cu prioritate, în birourile vamale de frontieră, a formalităților vamale în cazul mărfurilor pentru care particularitățile caracteristicilor fizice ale acestora (mărfurile vrac) sau particularitățile operațiunii comerciale sau de transport (mărfuri ce necesita gruparea înainte de încărcare în cazul transportului naval), respectiv vamale (mărfuri ce fac obiectul cererilor pentru alocarea de cote tarifare)  impun desfășurarea formalităților vamale de import în frontieră.
• Eficientizarea controalelor vamale prin dezvoltarea componentei de analiza de risc în cadrul structurilor vamale teritoriale.

ANAF menționează că utilizarea procedurii simplificate de declarare a mărfurilor prin înscrierea în evidențele declarantului prezintă o serie de avantaje, cum ar fi:

•Reducerea cheltuielilor suportate de operatorii economici pentru îndeplinirea formalităților vamale, prin reducerea frecvenței și a numărului de declarații vamale necesar a fi depuse.
•Reducerea cheltuielilor de transport și manipulare, mărfurile ajungând direct în depozitul operatorului economic fără a fi necesar a fi prezentate la biroul vamal.

•Posibilitatea utilizării mărfurilor imediat după sosirea în depozitul operatorului economic fără a fi condiționat de depunerea unei declarații vamale în prealabil.
•Posibilitatea utilizării de facilități la plata taxelor la import – taxele vamale se pot plăti cumulat pentru o perioadă anterioară de până la 30 de zile, iar TVA este amânată de la plata în vamă.
•Diminuarea, în condițiile amenințării cu răspândirea virusului COVID-19, a interacțiunii directe între personalul vamal și operatorii economici.

Garantarea securității și siguranței Uniunii Europene și a rezidenților acesteia, precum și menținerea unui echilibru adecvat între controalele vamale și facilitarea comerțului legitim reprezintă un obiectiv permanent al structurilor vamale din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. Structurile vamale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sunt preocupate în permanență de simplificarea sarcinii administrative a operatorilor economici în cadrul procedurii de declarare a mărfurilor la import/export și, totodată, de întărire a capacității autorității vamale de combatere a faptelor de contrabandă și fraudă vamală, se arată într-un comunicat al Serviciului Comunicare, Relații Publice șiMass-Mediaal ANAF.


 În prezent, în România, operațiunile vamale în care sunt utilizate procedurile simplificate de declarare a mărfurilor dețin o pondere redusă, respectiv de 10%, față de 65,57% media la nivelul UE.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prejudiciu, aproximativ cinci milioane de euro Afaceriști trimiși în judecată de DNA Constanța, condamnați definitiv la ani grei de închisoare

19 Sep 2020 1393

ANAF achiziționează servicii de dezinfecție pentru sediile din București, Târgu–Jiu și Constanța (document)

08 Sep 2020 1439

Mai multe automobile şi un pescador, scoase la licitaţie de Fiscul din Constanţa

13 Dec 2019 1731

Schimbări mari la ANAF. Instituţia scoate la concurs zeci de posturi vacante

18 Oct 2019 1669

Rocade cu oameni din fisc. Numire cheie la ANAF. Cine a plecat de la Constanţa şi pe ce post a fost avansat

09 Oct 2019 3187

ANAF. Sticle cu parfum, susceptibile a fi contrafăcute. Valoarea, peste 50.000 euro

19 Jul 2019 712

Fraudă în numele ANAF. Mai multe persoane au primit sms-uri sau email-uri. Ce informații le erau solicitate

13 Jun 2019 963

ANAF organizează peste 100 de întâlniri cu contribuabilii, în luna decembrie

05 Dec 2018 537

Licitaţiile lunii octombrie la ANAF Constanţa. Iată ce puteţi cumpăra cu bani puţini!

22 Sep 2018 4030

Ați primit recent un sms de la ANAF? Oficial de la ANAF despre aceste mesaje primite de contribuabili

30 Aug 2018 2184

Licitație de peste 400.000 de lei la ANAF pentru servicii medicale de medicina muncii. Pe listă este și Constanța

11 Mar 2018 2077

Fiscul din Constanţa vinde două imobile deţinute de Nefermin SRL. Legături cu Sorin Gabriel Strutinsky (document)

01 Feb 2018 2758

ANAF. Modificări ale formularelor 201 și 205

03 Nov 2017 1577

Anunț ANAF. Noi modificări procedurale. Ce trebuie să știe persoanele impozabile

28 Sep 2017 1650

Mai multe automobile ale societăţii Grani Comerţ SRL, de vânzare la Fisc. La ce preţ au fost evaluate (document)

16 Sep 2017 2038