Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE

Sursă foto: MAE
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, 26 septembrie 2023, la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE, organizată în format hibrid, alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE, adjunctul secretarului de stat al SUA,Victoria Nuland, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino.
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, 26 septembrie 2023, la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE, organizată în format hibrid, alături de miniștrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE, adjunctul secretarului de stat al SUA,Victoria Nuland, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino, transmite un comunicat de presă din partea MAE.
 
Reuniunea a fost convocată de Președintele-în-Exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, pentru reiterarea condamnării agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și identificarea unor soluții pentru situația dificilă în care se află organizația, din cauza blocajului instituțional al Rusiei, susținută de Belarus.
 
În intervenția sa, ministrul de externe Luminița Odobescu a condamnat atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României și a reafirmat sprijinul consolidat oferit de țara noastră Ucrainei. A subliniat că actuala criză de securitate, generată de agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse asupra Ucrainei a afectat buna funcționare a OSCE, ca urmare a atitudinii obstrucționiste a Rusiei în procesul de luare a deciziilor la nivelul organizației.
 
În context, alături de reprezentanții celorlalte state membre ale UE, șefa diplomației române a accentuat necesitatea depășirii acestei situații prin adoptarea unei decizii de sprijinire a candidaturii Estoniei la Președinția-în-Exercițiu a OSCE pentru anul 2024, precum și nevoia asigurării predictibilității la nivelul pozițiilor de Secretar General, Director ODIHR, Reprezentant pentru Libertatea Presei și Înalt Comisar pentru Minorități Naționale. De asemenea, ministrul român a asigurat conducerea actuală a OSCE de susținerea României pentru accesul organizației la resursele necesare funcționării sale în parametri corespunzători, a încheiat sursa citată.


Citește și:
MAE: Atenționare de călătorie pentru Grecia - Furtuna Elias, cod roșu

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul Republicii Irak în România, în vizită de rămas-bun la MAE

05 Dec 2023 226

Victor Negrescu MAE din România ar trebui să clarifice foarte rapid poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

05 Dec 2023 372

MAEDin Agenda de lucru a MAE

05 Dec 2023 198

MAEPrimirea de către secretarul de stat Traian Hristea a ambasadorului agreat al Republicii Populare Democrate Laos în România

04 Dec 2023 280

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - landul Bavaria - Perturbări ale transporturilor cauzate de ninsorile abundente

02 Dec 2023 485

MAE Informații despre decesul unui ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, în Fâșia Gaza

02 Dec 2023 505

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 508

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia. Se prelungește greva națională în sectorul transportului feroviar

01 Dec 2023 483

MAEMesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 319

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia din cauza grevei naționale în sectorul transportului feroviar

30 Nov 2023 509

MAERepublica Bulgaria - Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor

30 Nov 2023 286

MAE Atenționare de călătorie pentru Bulgaria! Ce trebuie să știe cei care merg acolo

29 Nov 2023 699

MAEÎntrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu omologul norvegian Eivind Vad Petersson

29 Nov 2023 372

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC)

29 Nov 2023 306

Ministrul afacerilor externe la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

29 Nov 2023 386