Patriarhul Daniel Recensământul populației, un prilej de declarare a identităţii etnice, lingvistice şi religioase

Patriarhul Daniel, foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndeamnă credincioşii să participe la recensământului populaţiei şi locuinţelor, subliniind că acesta reprezintă un prilej de declarare a identităţii etnice, lingvistice şi religioase.

„Nimeni în afară de noi înşine nu este în măsură să declare aceste elemente identitare, de aceea refuzul sau nepăsarea noastră de a participa la recensământ pot genera date inexacte sau eronate în ceea ce priveşte adevărata structură confesională, etnică şi lingvistică a României.

Un recensământ nu este doar un act administrativ, străin de credinţă şi de lucrarea lui Dumnezeu în lume. Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a născut în timpul recensământului organizat de Octavian August, împăratul Romei (27 î.Hr. - 4 d.Hr.), iar acel an a devenit anul 0 al erei creştine şi al calendarului civil de astăzi", a transmis Patriarhul Daniel. 


El a adăugat că declararea apartenenţei religioase este un act personal de „mărturisire a credinţei în deplină libertate şi cu responsabilitate”. 
 

„Să nu considerăm această mărturisire de credinţă ca fiind neimportantă sau subînţeleasă. Dimpotrivă, această mărturisire este foarte necesară pentru prezentul şi viitorul României. Fie că ne autorecenzăm, fie că primim pe recenzorul oficial, nu trebuie să ne ruşinăm să mărturisim credinţa noastră şi a străbunilor noştri, identitatea noastră spirituală şi etnică", a afirmat PF Daniel.


Potrivit Patriarhului BOR, recensământul este „cea mai bună ocazie" să se arate că poporul român este „un popor credincios şi majoritar ortodox".

„La rubrica intitulată 'Caracteristici etno-culturale' din formularul de recensământ se declară religia. Pe cei care întâmpină dificultăţi în a se autorecenza îi îndemnăm să apeleze la personalul calificat din cadrul primăriei de care aparţin, iar pe cei care nu reuşesc să se autorecenzeze până la data de 15 mai 2022, îi îndemnăm să-i primească pe recenzori şi să răspundă la întrebările din formularul de recenzare.

Nu există nicio justificare pentru a nu participa la recensământ şi de aceea îndemnăm pe toţi credincioşii să se organizeze în familie pentru a participa la acest important eveniment. Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este un popor credincios şi majoritar ortodox", a adăugat acesta.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce a primit îPS Teodosie de la Preafericitul Părinte Daniel la aniversarea a 15 ani de patriarhat

02 Oct 2022 926

Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România, a participat la aniversarea a 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh

30 Sep 2022 852

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Vizate, doctoratul în Teologie, Sfânta Spovendanie și nu numai

30 Sep 2022 529

Patriarhul Daniel „Profesorul Radu Ciuceanu va rămâne în memoria noastră, nu doar ca un supraviețuitor, ci ca un erou învingător“

15 Sep 2022 576

Patriarhul Daniel, mesaj de condoleanțe după decesul Reginei Elisabeta „Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român și, în special, al Bisericii Ortodoxe Române“

09 Sep 2022 481

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, la ceas aniversar!

22 Jul 2022 885

Patriarhul României, la ceas aniversar. Ce evenimente vor fi organizate cu această ocazie

19 Jul 2022 597

Patriarhul Daniel „Biserica Ortodoxă Română a avut un rol important în susținerea soldaţilor români, cărora preoții militari le-au insuflat curajul şi bărbăția“

10 May 2022 571

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

23 Apr 2022 974

Mesaj cu prilejul Paștelui Patriarhul Daniel îndeamnă credincioșii să ajute refugiații ucraineni

23 Apr 2022 864

Patriarhul Daniel ​„Opera de lucrare a sfințeniei nu se opune operei sociale a ajutorării săracilor”

17 Apr 2022 740

Patriarhul Daniel, despre pelerinajul de Florii „Este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti“

16 Apr 2022 952

Când speră Patriarhul Daniel să fie sfinţită pictura Catedralei Naţionale

13 Mar 2022 768

Patriarhul Daniel, cu o zi înainte să înceapă postul Paștelui „Cine postește și nu se roagă, nu se bucură, nu se înduhovnicește”

06 Mar 2022 1310

Apel la încetarea războiului în Ucraina şi rugăciune. Patriarhul Daniel face apel la pace

24 Feb 2022 1192