Percheziții la persoane bănuite de camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism (FOTO+VIDEO)


La data de 29 septembrie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează 9 percheziții domiciliare, în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Potrivit Poliției Române, din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2019, în județele Dâmbovița și Argeș, ar fi fost  constituit un grup infracțional organizat, pe baza unor relaţii de familie (tatăl în calitate de lider și cei șase fii), la care ar fi aderat ulterior și alte persoane,  care ar fi acționat în mod coordonat, până în cursul lunii septembrie 2023, în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă, șantaj și trafic de persoane.
 
Membrii ngrupului infracțional ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane, de la care ar fi
perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50 %.
 
Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor impuse, ar fi recurs la amenințări, intimidări și chiar la acte de violență fizică.
 
În scopul creării unei aparente surse legale de venituri, membrii grupului ar administra o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, recrutând  victimele din rândul celor care ar avea viciul practicării jocurilor de noroc.
 
Acestora le-ar fi dat diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari, pe care nu ar mai fi avut posibilitatea să le achite la termenele convenite,  situație în care li s-ar fi impus prestarea unor activități ilicite pentru răscumpărarea datoriilor.
 
De asemenea, persoanelor care își procurau de la magazinul mixt produse alimentare  „pe caiet” li s-ar fi cerut sume mult mai mari decât costurile reale, astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora ar fi fost constrânși să se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă.  

Totodată, membrii grupării ar fi recrutat din rândul comunității persoane aflate într-o stare de vădită vulnerabilitate (situație materială precară, incapacitatea de plată a  datoriilor acumulate, lipsa educației, precum și existența unor vicii și afecțiuni psihice), pe care le-ar fi transportat în Austria și Germania, le-ar fi adăpostit în apartamente închiriate și, folosind diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, agresiuni fizice, intimidări, amenințări și supunerea la abuzuri sexuale), le-ar fi exploatat, prin ținerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea prostituției, cerșetoriei, vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula  apelarea la mila persoanelor aflate în trecere), colectarea fierului vechi, dar și la comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune, în dauna unor persoane juridice germane (în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto).
 
Până în prezent, au fost identificate 27 de persoane traficate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, 4 dintre acestea minore, în intervalul de timp în

care ar fi fost exploatate, precum și o persoană vătămată minoră, în vârstă de 12 ani, la data recrutării, care ar fi fost obligată la practicarea prostituției de către unul dintre membri grupului.
 
Acesta ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de  lipsa de maturitate specifică vârstei și, în perioada  2021 - septembrie 2023, ar fi
transportat-o pe minoră,  în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde, prin constrângere fizică și psihică, ar fi exploatat-o sexual,   obligând-o la
practicarea prostituției în folosul său.
 
Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.
 
În cauză, se cooperează cu autoritățile de aplicare a legii din Austria și Germania, prin intermediul biroului de legătură al Atașatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofițerilor de legătură ai BKA la București.
 
De asemenea, în vederea completării și obținerii de material probatoriu necesar în cauză, D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală a transmis două ordine europene de anchetă către autoritățile germane competente.
 
La acțiune participă și polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și B.C.C.O. Pitești.

Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul B.S.I.J.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
 
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, a mai punctat sursa citată. 
Citește și:

Percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și de mare risc
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții într-un dosar de trafic de droguri! Unul dintre suspecți a aruncat pe geam o geantă plină cu bani (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Dec 2023 237

Percheziții la persoane bănuite de braconaj cinegetic! (FOTO)

05 Dec 2023 315

Cum a destructurat Poliția o rețea infracțională specializată în contrabandă cu țigări (FOTO)

03 Dec 2023 410

Poliția Română Percheziții și dosare penale pentru investigarea infracțiunilor economice

02 Dec 2023 723

Au început perchezițiile în Baia Mare, după fuga primarului Cherecheș

30 Nov 2023 528

Trei persoane cercetate pentru fals și abuz în serviciu la Constanța! Prejudicul, aproximativ 3 milioane de lei

29 Nov 2023 475

Percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri! Patru suspecți, cercetați de procurorii DIICOT

29 Nov 2023 453

56 percheziții, în județele Maramureș și Cluj. Cauza-constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri

28 Nov 2023 554

Percheziții DNA în București într-un dosar care vizează fraude cu terenuri

28 Nov 2023 444

Percheziții la Constanța la persoane bănuite de trafic de droguri! Mai mulți suspecți, reținuți (GALERIE FOTO)

27 Nov 2023 883

Trei persoane arestate pentru trafic de cocaină, în Ilfov. Percheziții în Brașov și Dâmbovița

25 Nov 2023 639

Percheziții în dosarul furtului de motoare de barcă din Hârșova, județul Constanța (FOTO)

25 Nov 2023 650

Acțiuni de amploare ale Poliției și DIICOT pentru destructurarea unor grupuri infracționale specializate în trafic de persoane și de migranți, criminalitate informatică, trafic și consum de droguri

25 Nov 2023 526

IGPR Peste 80 de percheziții, la o grupare care acționa la nivel național și internațional. Iată ce făceau aceștia (FOTO)

24 Nov 2023 519

Percheziții la Constanța! Sunt vizate contracte de consultanță în domeniul fondurilor europene

24 Nov 2023 691