Peste 2000 de decedați în urma cutremurului din Maroc „Toată lumea de aici şi-a pierdut familia“

  • Provincia Al-Haouz, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, este cea mai îndoliată, cu 1.293 de morţi, urmată de provincia Taroudant cu 452 de morţi. În aceste două zone situate la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, sate întregi au fost distruse de cutremur.

Marocul îşi plânge morţii în urma seismului devastator produs în noaptea de vineri spre sâmbătă la sud-vest de oraşul Marrakech, în care şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de persoane, potrivit ultimului bilanţ oficial, relatează duminică Agerpres.

Seismul cu magnitudinea de 7, conform Centrului Marocan pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (6,8 conform Serviciului Seismologic American), este cel mai puternic înregistrat vreodată în Maroc. Cutremurul s-a soldat cu cel puţin 2.012 de morţi şi 2.059 de răniţi, dintre care 1.404 sunt în stare foarte gravă, a anunţat sâmbătă seara Ministerul de Interne.

Provincia Al-Haouz, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, este cea mai îndoliată, cu 1.293 de morţi, urmată de provincia Taroudant cu 452 de morţi. În aceste două zone situate la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, sate întregi au fost distruse de cutremur.

„Am pierdut totul“, se plânge Lahcen, un locuitor al satului Moulay Brahim, a cărui soţie şi patru copii au murit în cutremur.

În acest sat cu circa 3.000 de locuitori, Bouchra îşi şterge lacrimile cu o eşarfă în timp ce priveşte bărbaţii care sapă morminte.

„Nepoţii vărului meu sunt morţi“, a spus ea, înainte de a adăuga: „Am văzut cu ochii mei distrugerile seismului, încă tremur. Este ca o minge de foc care a înghiţit totul în cale", a mai spus femeia.

„Toată lumea de aici şi-a pierdut familia, fie în satul nostru, fie în altă parte din regiune“, a continuat ea.

Cabinetul regal a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional după devastatorul seism, iar liderii din întreaga lume şi-au exprimat consternarea şi au transmis condoleanţe.


Mai multe ţări, inclusiv Israel, Franţa, Spania, Italia şi Statele Unite şi-au oferit ajutorul. Chiar şi Algeria vecină, cu relaţii încordate cu Marocul, şi-a deschis spaţiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar şi răniţi.

Banca Mondială a anunţat că şi-a oferit întreg sprijinul pentru Maroc.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a alertat sâmbătă comunitatea internaţională în legătură cu importanţa ajutorării Marocului, evocând nevoi ce ar putea dura „luni sau chiar ani de zile“.

„Nu este o chestiune de o săptămână sau două. Va fi nevoie de luni, chiar ani de răspuns", a atenţionat Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Satul Tafeghaghte, la 60 km sud-vest de Marrakech, a fost aproape complet distrus de cutremur, al cărui epicentru se află la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri. Puţine clădiri se mai află încă în picioare.

„Trei dintre nepoţii mei (12, 8 şi 4 ani) şi mama lor sunt morţi, sunt încă sub dărâmături, nu cu mult timp în urmă ne jucam împreună“, a afirmat plângând Omar Benhanna, în vârstă de 72 de ani.

În Marrakech, aleile din Mellah, vechiul cartier evreiesc, sunt pline de moloz. Zeci de oameni şi-au petrecut cea de-a doua noapte afară, temându-se că locuinţele lor deteriorate se vor prăbuşi peste ei.

Cutremurul a fost resimţit şi la Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, unde mulţi locuitori panicaţi au ieşit pe străzi în miezul nopţii, temându-se că locuinţele lor se vor prăbuşi.

La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestică a ţării, făcând aproape 15.000 de morţi, adică o treime din populaţia oraşului.

Citește și:

MAE: Nu există cetățeni români printre victimele cutremurului din Maroc

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 553

IGI Cetățean marocan depistat ilegal în Satu Mare

24 Oct 2023 578

MAI Un tânăr bănuit de trecere frauduloasă a frontierei de stat va fi transferat astăzi la centrul regional de proceduri și cazare a solicitanților de azil

18 Sep 2023 433

MAE Nu există cetățeni români printre victimele cutremurului din Maroc

10 Sep 2023 519

Maroc Cutremurul face ravagii! Bilanțul decedaților a ajuns la 632

09 Sep 2023 668

Cutremur devastator în Maroc! Numărul decedaților a ajuns la 296

09 Sep 2023 638

Angel Tîlvăr, întâlnire cu ambasadorul Regatului Maroc. Despre ce au vorbit

06 Sep 2023 579

Societate comercială amendată cu 20 000 de lei. A primit la muncă fără contracte de muncă doi străini din Egipt și Maroc

05 Sep 2023 656

Alertă alimentară! Pepeni cu pesticide, retraşi din supermarketuri

15 Aug 2023 844

Temperatură record înregistrată în Maroc. Iată cât au înregistrat termometrele

14 Aug 2023 589

Croația a câștigat finala mică a Campionatului Mondial din Qatar (GALERIE FOTO)

17 Dec 2022 1378

Marea finală! Duminică, Argentina și Franța se duelează pentru titlul de campioană mondială

17 Dec 2022 1383

Argentina - Franța, finala Campionatului Mondial din Qatar (GALERIE FOTO)

14 Dec 2022 2165

Campionatul Mondial din Qatar Maroc, prima selecționată africană care ajunge în semifinale la CM. Cristiano Ronaldo, în lacrimi (GALERIE FOTO)

11 Dec 2022 1271

Campionatul Mondial din Qatar Maroc a eliminat Spania, Elveția - spulberată în optimi. S-au stabilit toate sferturile de finală

07 Dec 2022 1310